Consumă bunătăţi cu măsură
Repetă-ţi mereu că hrana are rolul de a-ţi ajuta organismul să funcţioneze bine, nu să-ţi facă rău. Iar pentru asta e nevoie de o cantitate limitată de alimente. Altminteri e chiar firesc să apară dureri, colici, vărsături, balonări, disconfort. Prea multe grăsimi, proteine şi dulciuri laolaltă pun la încercare vezica biliară, oricât de în formă ar fi ea. Dischinezia biliară e una dintre cele mai frecvente boli de sezon şi e însoţită de dureri insuportabile, greţuri, vărsături, ameţeli. La fel se întâmplă şi în cazul hipotoniei şi colicii biliare, cauzată de prezenţa litiazei (a pietrelor, mai exact). Gastrita hiperacidă şi refluxul esofagian cer mese mici, uşoare şi dese, nicidecum festinuri. Durerile abdominale, scaunele diareice alternate cu perioade de constipaţie, senzaţia de balonare sunt doar câteva dintre manifestările colonului iritabil.
La… (auto)control!
Că lăcomia te duce de la bal direct la spital nu e o noutate. Şi nu trebuie să ţii regim de Sărbători, ci să faci apel la propria voinţă, mai exact la autocontrol. Şi ca să nu rişti chiar nimic, nu ar strica să ceri părerea unui medic de specialitate, înainte de a te apuca de chefuit. Dacă ştii că suferi de aciditate şi arsuri la stomac, ranitidina, antiacidele, colereticele şi prokineticele nu trebuie să-ţi lipsească din casă. Colicile biliare sunt ameliorate de analgezice, antiinflamatoare, antispastice şi antivomitive.
Dar dacă durerea nu cedează în maximum 6 ore, e neapărat necesară intervenţia medicului. Enzimele digestive, laxativele şi antidiareicele reuşesc să le vină de hac indigestiilor. E bine să ai la îndemână ceaiuri medicinale hepatice şi digestive, pentru orice eventualitate.
Nu lua aspirină sau antiinflamatoare decât după masă.