Cuprins:
De ce anumite alimente te fac să te simți obosit
Majoritatea oamenilor au simțit că pleoapele li se îngreunează la scurt timp după o masă copioasă. Fie că este vorba de o masă de sărbători sau de o masă de prânz obișnuită, s-ar putea să vă întrebați ce cauzează exact somnolența după masă. Din fericire, oboseala de după masă, numită și somnolență postprandială, poate să nu fie un motiv de îngrijorare dacă nu interferează cu munca, școala sau viața socială a unei persoane.
A te simți obosit sau a avea dificultăți de concentrare după masă este ceva relativ frecvent. O persoană se poate simți deosebit de obosită, în funcție de ce, când și cât a mâncat.
Ce este somnolența postprandială
Somnolența postprandială se referă la o senzație de somnolență după consumul de alimente. Este uneori cunoscută sub denumirea de „comă alimentară”.
Cercetătorii nu sunt foarte siguri de ce este obișnuit ca oamenii să aibă somnolență după ce au mâncat. Studiile sugerează că mai mulți factori pot influența nivelul de energie după masă, inclusiv fluctuațiile anumitor proteine celulare, hormoni, fluxul sanguin, substanțele chimice ale creierului, inflamația și ceasul intern al corpului.
O masă mai copioasă poate avea mai multe șanse să provoace somnolență, iar compoziția unei mese poate avea, de asemenea, un impact. Cercetările au descoperit că mesele bogate în grăsimi, carbohidrați sau calorii pot crește somnolența.
Există multe motive potențiale pentru care se instalează somnolența după masă, iar acele motive se pot schimba în funcție de persoană și de masa acesteia.
În general, un pic de somnolență după masă este complet normală și nu trebuie să vă faceți griji. Există mai mulți factori care contribuie la acest fenomen după masă și există câteva lucruri pe care ați putea să le faceți pentru a minimiza acele efecte de somnolență.
Ciclul de digestie
Corpul are nevoie de energie pentru a funcționa, inclusiv pentru a respira sau pur și simplu pentru a exista. Obținem această energie din mâncarea noastră. Totuși sunt și alimente care te fac să te simți obosit după ce le consumi.
Alimentele sunt descompuse în combustibil (glucoză) de către sistemul nostru digestiv. Macronutrienții precum proteinele furnizează apoi calorii (energie) corpului nostru. Ciclul nostru digestiv declanșează tot felul de răspunsuri în corpul nostru.
Hormoni precum colecistochinina (CCK), glucagonul și amilina sunt eliberați pentru a crește senzația de sațietate, zahărul din sânge crește, iar insulina este produsă pentru a permite acestui zahăr să treacă din sânge și în celule, unde este utilizat pentru energie.
Interesant este că există și hormoni care pot duce la somnolență dacă se găsesc niveluri crescute în creier. Un astfel de hormon este serotonina. Celălalt hormon care induce somnul, melatonina, nu este eliberat ca răspuns la mâncare. Cu toate acestea, alimentele pot influența producția de melatonină.
Rutina de somn
Nu este surprinzător faptul că lipsa unui somn de calitate poate afecta și modul în care te simți după masă. Dacă ești relaxat și sătul, corpul tău poate simți mai mult nevoia să se odihnească, mai ales dacă nu ai dormit suficient cu o noapte înainte.
Consumul de alcool
Alcoolul are un efect de inducere a somnului. Ca rezultat, consumul de alcool în timpul mesei poate face mai probabilă starea de oboseală după masă. Unele cercetări sugerează că persoanele care nu dorm suficient noaptea sunt mai susceptibile la somnolență dacă beau și alcool în timpul zilei.
Chiar dacă alcoolul te poate ajuta să adormi, acesta înrăutățește calitatea somnului și poate face mai puțin probabil ca somnul să fie reparator.
Alimente care te fac să te simţi obosit
Consumul de alimente bogate în proteine și carbohidrați te face să te simți mai obosit decât alte alimente. Unii cercetători cred că o persoană se simte obosită după ce mănâncă, deoarece corpul său produce mai multă serotonină. Serotonina este o substanță chimică care joacă un rol în reglarea dispoziției și a ciclurilor de somn.
Un aminoacid numit triptofan, care apare în multe alimente bogate în proteine, ajută organismul să producă serotonină. Carbohidrații ajută organismul să absoarbă triptofanul. Din aceste motive, consumul unei mese bogate atât în proteine, cât și în carbohidrați poate face o persoană să se simtă adormită.
Cireșele afectează nivelul melatoninei, carbohidrații provoacă o creștere și scăderea ulterioară a zahărului din sânge, iar mineralele din banane vă relaxează mușchii.
Grăsimile sunt cel mai greu nutrient de digerat, deoarece moleculele lor sunt mult mai mari decât cele ale proteinelor sau carbohidraților. Dacă ați avut o masă bogată în grăsimi, cum ar fi cartofi prăjiți sau pizza, vă poate face să vă simțiți obosit. Mesele bogate în zahăr adăugat sau carbohidrați rafinați sau puternic procesați pot avea același efect datorită modului în care organismul metabolizează aceste produse.
Triptofanul apare în alimentele bogate în proteine. Acestea includ:
- somon
- păsări de curte
- ouă
- spanac
- semințe
- lapte
- produse din soia
- brânză
Alimentele care conțin un nivel ridicat de carbohidrați includ:
- Paste
- orez
- pâine albă și biscuiți
- prăjituri, gogoși și brioșe
- porumb
- lapte
- zahăr și bomboane
- Oamenii mănâncă adesea o combinație de proteine și carbohidrați, cum ar fi cereale cu lapte.
Acestea sunt doar câteva exemple de alimente care te fac să te simți obosit după ce șe consumi.
Descoperă care sunt alimentele bogate în vitamina D
Câtă mâncare mănânci
O persoană poate avea mai multe șanse de a experimenta somnolență postprandială după o masă copioasă.
Oamenii care mănâncă prânzuri mai generoase pot experimenta o scădere a energiei mai mare după-amiază decât cei care mănâncă mai puțin la prânz. Mâncatul duce la creșterea zahărului din sânge și poate urma o scădere a energiei.
Cum să eviți somnolența după masă
Să te simți obosit în mod regulat după ce ai mâncat poate ridica anumite îngrijorări. Cu toate acestea, dacă a fost exclusă posibilitatea unei afecțiuni sau oboseala apare doar ocazional, există pași simpli pe care îi puteți face pentru a ajuta la menținerea nivelurilor optime de energie.
Obiceiurile alimentare și ale stilului de viață care pot ajuta la creșterea sau susținerea nivelului de energie și la contracararea somnolenței includ:
- apă pentru a rămâne hidratat corespunzător
- reducerea cantității de alimente consumate la o singură masă
- obținerea unui somn de calitate și suficient
- exerciții regulate
- limitarea sau evitarea consumului de alcool
- moderarea consumului de cofeină
- Mergi la plimbare. Făcând exerciții ușoare în timpul zilei, mai ales după masă, poate ajuta
- un pui de somn scurt în timpul zilei.
- Încercați terapia cu lumină puternică. Autorii unui studiu din 2015 au descoperit că expunerea oamenilor la lumină puternică după prânz reduce oboseala.
- consumul de alimente care sunt bune pentru intestin – inclusiv carbohidrați complecși, alimente bogate în fibre și grăsimi sănătoase
- O dietă echilibrată care include alimente precum legumele, cerealele integrale și peștele gras promovează energia. Încearcă să încorporezi mai multe nuci, semințe și ulei de măsline în mesele tale.
Evitarea zahărului în exces și consumul de mese mai mici și mai dese poate ajuta, de asemenea.
Când să mergi la medic
Consumul anumitor alimente te poate face să te simți obosit după masă și este ceva destul de frecvent în rândul multor oameni. Dacă o persoană este obosită în mod continuu după ce a mâncat și îi afectează calitatea vieții, ar trebui să discute cu un medic.
Următoarele afecțiuni medicale pot contribui la oboseală excesivă după masă:
- intoleranțe sau alergii alimentare
- boala celiacă
- anemie
- diabet
Este întotdeauna o idee bună să discutați despre dieta dvs. cu medicul, mai ales dacă vă simțiți adesea obosit după masă. Sunt disponibile diferite teste de diagnostic pentru a-i ajuta să găsească cauza principală a oboselii dvs., inclusiv:
- testul de toleranță la glucoză
- testul hemoglobinei A1C
- testul glicemiei
- teste de sânge sau de piele pentru a căuta alergii sau sensibilități alimentare
Medicul poate determina dacă testarea este sau nu necesară pentru un diagnostic și, dacă da, ce teste sunt cele mai potrivite, arată healthline.com
Țineți un jurnal alimentar
Dacă descoperiți că vă simțiți obosit după masă, luați în considerare să țineți un jurnal alimentar. Poate fi o modalitate simplă și utilă de a începe să identificați dacă există anumite alimente și ingrediente sau alți factori declanșatori, care ar putea avea un impact asupra nivelurilor dvs. de energie.
Un jurnal alimentar, chiar dacă păstrați unul doar pentru câteva săptămâni, ar trebui să includă o evidență a tot ceea ce mâncați și beți. Ar trebui să detaliați când consumați un aliment sau o băutură, precum și cât de mult. De asemenea, luați notițe despre cum vă simțiți. Acordați atenție:
- nivelurilor de energie
- dispozitiei
- calității somnului
- activității gastrointestinale
Sursa foto -123rf.com