Descoperă cele mai populare animale domestice și curiozități despre ele:

Despre animale domestice

Un animal domestic se caracterizează prin diferite trăsături. Sunt crescute în captivitate pentru compania sau utilitatea lor, iar reproducerea este controlată de oameni. Sunt crescute pentru mai multe scopuri. Domesticarea animalelor în scopuri agricole datează din perioada neolitică. Există multe animale care se încadrează în această categorie, cum ar fi câinele, pisica, capra, vaca, porcul și altele.

Lista cu animale domestice și scurtă descriere

Animale domestice
Animale domestice

Capra

Caprele sunt printre primele animale domesticite de către om și sunt animale foarte inteligente. Capra domestică (Capra aegagrus hircus) este o subspecie domesticită a caprei sălbatice. Este un membru al familiei bovinelor. Masculul caprei domestice, al caprei negre și al căprioarei se numește țap. Există peste 300 de rase distincte de capră.

Vaca

Vaca este un animal domestic membru a subordinului Ruminantia, familia Bovidae și face parte din grupul vitelor cornute mari. Vitele sunt crescute pentru carne, piele și lapte, precum și ca animale de tracțiune.

Oaia

Oaia domestică este o specie de mamifere rumegătoare, crescute pentru lână, piele, blană, carne și lapte, având cea mai largă distribuire în lume dintre animalele domestice, putând fi găsite în aproape toate țările lumii.

EXCLUSIV. Interviu la Zürich cu Sepp Blatter, fostul șef al fotbalului mondial: „Dacă fata mea ar fi trebuit să se căsătorească, i-aș fi spus să-l aleagă pe Messi”
Recomandări
EXCLUSIV. Interviu la Zürich cu Sepp Blatter, fostul șef al fotbalului mondial: „Dacă fata mea ar fi trebuit să se căsătorească, i-aș fi spus să-l aleagă pe Messi”

Găina

Găina este cea mai cunoscută pasăre domestică și principala sursă de hrană în multe gospodării. Găinile, a căror denumire științifică este Gallus domesticus sunt păsări domestice care nu pot zbura. Există peste 150 de rase diferite de găini, în diferite culori, modele și dimensiuni. Se crede că găina a descins dintr-o specie de păsări sălbatice din India și din Asia de Sud-Est, care este clasificat biologic ca fiind aceeași specie.

Descoperă lucruri interesante despre găină

Rața

Rața este o păsăre de apă, mai mică decât rudele ei, lebedele și gâștele și a fost domesticită de om, însă există și în sălbpticie. Ciocul ei este lung și lat și îl folosește la săpat. Ea mănâncă ierburi, plante acvatice, pești, insecte, viermi și moluște mici.

Carnea rațelor se găsește mai ales pe picioare și pe piept. Inima și ficatul raței sunt de asemenea comestibile.

Gâsca

În comparație cu rațele unde există un dimorfism sexual evident, la gâște masculul se poate deosebi numai prin mărime de femelă care este mai mică. Gâștele sunt păsări monogame ca și lebedele, și masculul ajută femela la construcția cuibului.

Tot ce nu a căutat Agenția Națională de Integritate în conturile deputatului Apjok Norbert, „oaia neagră” de pe listele UDMR
Recomandări
Tot ce nu a căutat Agenția Națională de Integritate în conturile deputatului Apjok Norbert, „oaia neagră” de pe listele UDMR

Curcanul

Curcanul este una dintre cele mai impresionante păsări domestice și este crescut în ferme din întreaga lume pentru carnea sa despre care se spune că este mai sănătoasă decât cea de găină.
Cel mai cunoscut este curcanul comun (Meleagris gallopavo), o pasăre nativă din America de Nord, care a fost domesticită pe scară largă pentru consum. Cealaltă specie este Agriocharis (sau Meleagris) ocellata, curcanul ocelat.

Câinele

Câinele (Canis lupus familiaris) este una dintre subspeciile lupului cenușiu, fiind un mamifer carnivor din familia canidelor și printre cele mai iubite animale domestice. Câinele este posibil să fie primul animal domesticit și cel mai folosit pentru muncă, vânătoare și companie din istoria oamenilor. În diversele cercuri științifice s-a trecut de la considera câinele o specie distinctă, descendentă a lupului, la o subspecie a lupului.

Descoperă cele mai frumoase rase de câini

Pisica

Se spune că pisicile au apărut acum 900 de ani, iar în prezent, în lume, există peste 500 de milioane de pisici domestice. Pisica domestică (Felis catus) este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae. Este alături de oameni de peste 9500 ani și în prezent este cel mai cunoscut printre minunatele animale domestice din lumea întreagă.

Dacă ești fost șef în ANAF și în CFR, poți să iei, fără să dai statului niciun ban, terenul bazei feroviare din Snagov, valorând zeci de milioane de euro?
Recomandări
Dacă ești fost șef în ANAF și în CFR, poți să iei, fără să dai statului niciun ban, terenul bazei feroviare din Snagov, valorând zeci de milioane de euro?

Calul

Conform ultimelor cercetări, se pare că domesticirea cailor s-a petrecut în urmă cu circa 6.000 ani, într-un vast perimetru care cuprinde astăzi stepele ierboase din Ucraina, sud-estul Rusiei și vestul Kazahstanului.
Calul (Equus caballus) este un mamifer erbivor copitat de mărime considerabilă, fiind una dintre cele șapte specii moderne ale genului Equus. Face parte din ordinul Perissodactyla, familia Ecvidee. Depinzând de rasă, îngrijire și mediu, calul modern domestic are speranță de viață cuprinsă între 25 și 30 de ani

Măgarul

Măgarul (Equus africanus asinus) este un animal din familia calului, mai mic decât acesta, cu părul de obicei sur, cu capul mare și cu urechile lungi, folosit ca animal de povară și de tracțiune.Strămoșii măgarului modern sunt subspecii ale măgarului sălbatic african care trăia în Nubia și Somalia.

Poneiul

Ponei este o rasă de cai caracterizată printr-o greutate mică a corpului și o talie redusă, originară din regiunile cu climat rece și cu vegetație săracă ale Angliei și ale Peninsulei Scandinave.

Porcul

Porcul domestic (Sus scrofa domesticus) este, alături de câine și capră, cel mai vechi animal domesticit de oameni. Se pare că domesticirea lui s-a produs acum 9000 de ani. În Europa și Orientul Îndepărtat, carnea de porc este preferată de consumatorii de carne. Unele religii (islamul, iudaismul sau cultul adventist de Ziua a Șaptea) interzic consumul cărnii de porc.

Alte animale domestice

Animale domestice și alte animale de companie
Animale domestice și alte animale de companie

Pe lângă animalele domesticite încă din cele mai vechi timpuri, există și alte animale de companie pe care oamenii le îndrăgesc și le îngrijesc în casele și curțile lor. Printre acestea se numără hamsterii, porcușorii de Guineea, iepurele, papagalii și chiar anumite șopârle și broaște țestoase.

Descoperă cele mai iubite animale de companie

Curiozități despre animale domestice

 • Se crede că o capră a fost primul animal care a fost domesticit. Totuși, există multe voci care spun că, de fapt, câinele a fost primul. Diferența este în faptul că o capră era foosită pentru alimentație, iar câinile pentru compăanie și vânătoare.
 • O pisică domestică trăiește în medie 15 ani. Pisicile vagaboande trăiesc în medie 3-5 ani. Nu trebuie să apuci o pisică de ceafă. Numai mama ei știe cum trebuie să o apuce că să nu o rănească. O pisica naște în medie 1-8 pui, de 2-3 ori pe an. Blue Bell, o persană din Africa de Sud deține recordul pentru numărul de copii născuți o dată. Este vorba despre 14 pui. Când cad, pisicile își rotesc mai întâi capul, apoi își răsucesc șina spinării, picioarele se aliniază, iar spatele se arcuiește pentru a minimiza impactul. Pisicile pot distinge culorile, în timp ce cățeii văd bicolor.
 • Porcii nu au glande sudoripare, așa că se rostogolesc în noroi pentru a se răcori și pentru a preveni arsurile solare.
 • Puii folosesc 200 de tipuri diferite de vocalizare ca mijloc de comunicare. Ei pot comunica cu mama lor în timp ce sunt încă în ou.
 • Caprele și oile nu au dinți pe maxilarul din față. Au o placă tare care ii ajuta sa macine mancarea.
 • Vacile dezvoltă legături puternice, ca oamenii. Își petrec cea mai mare parte a timpului cu unii însoțitori preferați.
 • Oile scot un behăit și mieiii își pot recunoaște mama după behăitul ei.
 • Caprele au pupile dreptunghiulare care le ajută să vadă mai bine în întuneric.
 • Un porc poate alerga 11 mile într-o oră.
 • Vitele au o vedere panoramică de aproape 360 ​​de grade.
 • Rațele au pene impermeabile. Au o glandă specială lângă coadă care produce ulei. Acest ulei acoperă stratul exterior de pene.
 • Oile au două degete la fiecare picior.
 • Gâștele sunt monogame. Se împerechează pe viață și chiar plâng când partenerul lor moare.
 • Pisicile au auz și miros excelent.
 • Câinii provin din lupi.
 • Studiile au arătat că lungimea gușii curcanilor este asociată cu sănătatea curcanilor masculi. În plus, un studiu din 1997 din Journal of Avian Biology a constatat că femelele de curcan preferă masculii cu gușă lungă și că lungimea gușii poate fi, de asemenea, folosită pentru a prezice câștigătorul unei competiții între doi masculi
Urmărește-ne pe Google News
A înșelat-o vreme de 16 ani cu Vica Blochina, dar îi stă alături de peste 30 de ani. Cum arata soția lui Victor Pițurcă
GSP.RO
A înșelat-o vreme de 16 ani cu Vica Blochina, dar îi stă alături de peste 30 de ani. Cum arata soția lui Victor Pițurcă
ȘOC! Cât costă un show EROTIC cu Daniela Crudu! Sumele sunt HALUCINANTE
Playtech.ro
ȘOC! Cât costă un show EROTIC cu Daniela Crudu! Sumele sunt HALUCINANTE
O comună mică din România va deveni polul nuclear al Europei, însă localnicii nu ştiu nimic. "Ce construieşte?"
Observatornews.ro
O comună mică din România va deveni polul nuclear al Europei, însă localnicii nu ştiu nimic. "Ce construieşte?"
Horoscop 25 mai 2022. Săgetătorii își vor regăsi curajul de a privi realitatea în față și de a acționa conform noilor observații
HOROSCOP
Horoscop 25 mai 2022. Săgetătorii își vor regăsi curajul de a privi realitatea în față și de a acționa conform noilor observații
Tânărul care s-a prăbușit cu parașuta încurcată era elev al Aeroclubului din Târgu Mureș. A căzut de la peste 1.000 de metri
Știrileprotv.ro
Tânărul care s-a prăbușit cu parașuta încurcată era elev al Aeroclubului din Târgu Mureș. A căzut de la peste 1.000 de metri
ŞOC în Capitală! Marea vedetă a murit după ce a căzut misterios de la balcon: primele informaţii
Orangesport.ro
ŞOC în Capitală! Marea vedetă a murit după ce a căzut misterios de la balcon: primele informaţii
Sânziana Negru: „Asta înseamnă timeless – reinterpretare.”
PUBLICITATE
Sânziana Negru: „Asta înseamnă timeless – reinterpretare.”