Cuprins:
În România, din fericire, sunt numeroase stațiuni cu apă termală, recomandate persoanelor care vor să se odihnească, dar și să își trateze anumite afecțiuni ale corpului. Datorită apelor minerale terapeutice, dar și apelor termominerale, stațiunile balneare din România au devenit oaza de liniște și sănătate a oamenilor dornici de relaxare. Descoperă în ce stațiuni sunt băi termale în România!
Ce sunt apele termale
Apa termală este apa care provine de la un izvor termal ce se află la mare adâncime. Este un produs natural, apă încălzită geotermic în interiorul pământului și bogată în săruri, minerale, dar și dioxid de carbon. Apele termale iau naștere de la diferite adâncimi, în regiunile cu activitate vulcanică, acolo unde apa este încălzită și îmbogățită cu săruri minerale și ajunge apoi la suprafață.
Izvorul termal este un izvor natural, care are o temperatură a apei ce depășește temperatura medie a locului geografic, de regulă, temperatura variază între 20 și 63 de grade Celsius.
După conținutul apei în săruri minerale, un izvor termal poate fi:
- Izvor cu apă sulfuroasă;
- Izvor cu apă clorurată (clorură de sodiu);
- Izvor cu apă carbonatată;
- Izvor cu ape radioactive;
- Izvor mineral cu apă rece.
Ce afecțiuni tratează băile termale
- Afecțiuni ale aparatului locomotor, precum artrozele;
- Afecțiuni inflamatorii, precum poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă;
- Sechele posttraumatice, care apar după recuperarea unei imobilizări în urma entorselor ori luxațiilor;
- Afecțiuni neurologice periferice, precum pareze ușoare, sechele minore după polineuropatii;
- Afecțiuni dermatologice, precum eczeme, psoriazis, urticarii cronice sau dermatită seboreică;
- Afecțiuni respiratorii, precum broniște, sinuzite, alergii respiratorii, astm bronșic;
- Proceduri de recuperare medicală, precum fizioterapie, masaj, kinetoterapie;
- Afecțiuni ginecologice;
- Cure externe cu apă sulfuroasă sub formă de băi sau inhalații. Recomandate persoanelor care iau contact cu aer uscat, umiditate, scame;
- Cure interne cu apă sulfuroasă recomandate pentru afecțiuni comune precum: gastrită cronică, enterocolită; dispepsii intestinale, angiocolita, litiază urinară.
Cui sunt recomandate tratamentele la băile termale
Curele balneare din stațiuni sunt recomandate tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, atât persoanelor sănătoase, care vor să alunge stresul ori oboseala, dar și persoanelor care vor să își îmbunătățească sistemul imunitar, cât și persoanelor care se confruntă cu diferite afecțiuni și nu au contraindicații pentru a urma o cură terapeutică.
Descoperă care sunt cele mai bune destinații turistice în care să mergi cu copiii
Băi termale din România
Apă termală la Băile Felix
La una dintre cele mai populare stațiuni, Băile Felix, pe lângă apă termală, sunt și locuri cu nămol cu proprietăți sapropelice. Împachetările cu nămol sapropelic ajută la reducerea stresului, a depresiei, a stărilor de anxietate, dar și în tratarea tulburărilor sistemului nervos, precum nevralgii, sciatică sau paralizii posttraumatice.
În Băile Felix se regăsesc locații care ajută în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, precum: afecțiuni ale sistemului nervos central ori periferic, afecțiuni ale sistemului circulator, diabet zaharat, gastrită hiperacidă, hernie de disc cervicală sau lombară.
Băi termale din România la Băile Herculane
Băile Herculane reprezintă una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din lume, cu o vechime de peste 1800 de ani. Aici se regăsesc o serie de tratamente, de la cure balneare la diferite metode de electroterapie, acupunctură. În stațiunea Băile Herculane se regăsesc ape minerale termale bicarbonate, clorurosodice, ușor sulfurate și calde. Aici sunt izvoare cu apă ce are temperatura între 38 și 53 de grade Celsius.
Izvoarele termale din Băile Herculane ajută în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, printre care afecțiuni reumatismale osteo-articulare, sciatică, spondiloză, poliartrită, afecțiuni posttraumatice și neurologice, afecțiuni asociate cu boli digestive, cardiovasculare, dermatologice, endocrine sau ginecologice.
Băi termale în România la Băile Tușnad
Stațiunea Băile Tușnad este una dintre cele mai frumoase și apreciate stațiuni din județul Harghita, denumită și Perla Harghitei. Aici se practică tratamente terapeutice datorită apelor minerale și emanațiilor de CO2. Sunt peste 40 de izvoare naturale, atestate încă din secolul al XIII-lea, dar doar șase dintre ele sunt exploatate în prezent.
Stațiunea termală din Băile Tușnad pune la dispoziție persoanelor care o vizitează mai multe baze de tratament unde pot fi făcute băi carbogazoase, aplicații cu parafină, fizioterapie, gimnastică medicală sau electroterapie.
Băi termale în Balvanyos
Băile Balvanyos sunt în județul Covasna, iar stațiunea balneoclimaterică este caracterizată de numeroase izvoare cu apă minerală și emanații mofetice de bioxid de carbon. Aici, aerul este ozonat și bogat în aeroioni negativi. Unele izvoare naturale din Balvanyos conțin fier, dar și microelemente precum iod, fluor sau brom, acid sulfuric sau urme de metan și propan.
În stațiunea termală Balvanyos se pot trata afecțiuni precum boli vasculare periferice, hipertensiune arterială, insuficiență venoasă cronică asociată cu boala ocluzică aterosclerotică a membrelor inferioare, conjunctivite, anemii, afecțiuni digestive, afecțiuni ale aparatului locomotor, reumatismele.
Apă termală în Băile Govora
Stațiunea Băile Govora, situată în județul Vâlcea, este atestată ca stațiune balneară de interes național și european, iar aici se regăsește cel mai mare parc balnear din România, unic datorită arhitecturii sale.
Băile Govora este singura stațiune din țară cu ape minerale care au o compoziție chimică diferențiată, și anume ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, bicarbonate, sodice, calcice, magneziene și ape hipotone.
În stațiunea Băile Govora se pot trata afecțiun precum afecțiuni respiratorii, astm bronșic, enfizem pulmonar, rinite, sinuzite; boli degeneratice precum atroze, poliartroze; boli reumatice articulare, disfuncții neurologice; boli ginecologice, afecțiuni endocrinologice, afecțiuni digestive sau cardiovasculare.
Apă termală în Sovata
Stațiunea Sovata este recunoscută încă din anul 1850 la nivel european. Aici se regăsesc lacuri cu apă clorurată și sodică, dar și nămol cu porpietăți terapeutice ce pot ameliora o serie de afecțiuni printre care cele reumatice și ginecologice. Lacurile cu apă termală din Sovata au efect terapeutic.
În stațiunea Sovata poți face băi calde cu apă minerală sărată prelevată din lacuri, tratamente ginecologice, împachetări cu nămol cald, kinetoterapie sau gimnastică medicală.
Apă termală în Băile Olănești
Băile Olănești au prima atestare documentară a localității încă din anul 1527, atunci când atestările terapeutice și recomandările medicale asupra apelor minerale de aici au fost făcute de Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneo-Climatologie.
Stațiunea Băile Olănești pune la dispoziție tratamente pentru diferite afecțiuni alergice, injecții cu apă minerală sulfuroasă izotonă recoltată direct de la sursă. De asemenea, aici se pot trata afecțiuni digestive, afecțiuni respiratorii, afecțiuni metabolice și de nutriție, afecțiuni dermatologice, cardiovasulare, dar și boli profesionale precum intoxicații cu metale grele Pb, Hg, și As dar și multe altele.
Băi termale din România în Călimănești
Stațiunea Călimănești asigură vizitatorilor piscine cu apă termală, apă minerală și tratamente medicale ce ajută în tratarea mai multor tipuri de afecțiuni printre care: afecțiuni respiratorii, reumatism, afecțiuni metabolice sau digestive.
Ape termale în România la Geoagiu Băi
Geoagiu Băi este o stațiune balneoclimaterică bogată în ape termale bicarbonate, calcice, magneziene, mezotermale și carbogazoase, cu o ușoară radioactivitate.
Aici se pot trata afecțiuni reumatismale degenerative precum spondiloza cervicală, atroza, dar și afecțiuni reumatismale, postraumatice, ginecologice, neurologice periferice, boli de nutriție și boli metabolice, ori afecțiuni dermatologice, hepatica sau colicistită cronică.
Băi termale în România – stațiunea Covasna
Stațiunea Covasna este una dintre cele mai renumite datorită aerului încărcat cu aerosoli rășinoși și ioni negativi. Stațiunea balneoclimaterică este recunoscută pentru tatarea afecțiunilor cardiovasculare prin terapie naturală. Mofetele de aici au efect vasodilatator și determină, în mod natural, creșterea fluxului sanguin muscular și cerebral, contribuie la scăderea tensiunii arteriale și calmarea dureriolor reumatice.
Citește și: Cele mai frumoase stațiuni montane din Europa pe care să le vizitezi vara asta
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!