În fiecare an, înainte de Rusalii, creștinii sărbătoresc Moșii de vară. O sărbătoare cu o însemnătate aparte pentru fiecare dintre noi, deoarece în această zi sunt amintiți cei dragi care au plecat dintre noi.

Când sunt Moșii de vară 2023

În 2023, Moșii de vară se prăznuiesc pe data de 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii, sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Ziua de sărbătoare mai este denumită și Sâmbăta Morților. Două din sâmbetele din calendarul ortodox sunt dedicate în mod special pomenirii morților, și anume: Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne, pentru Postul Paștelui, și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, sau Sâmbăta Rusaliilor.

Moșii de vară nu este o sărbătoare cu dată fixă, deoarece ziua diferă în funcție de sărbătoarea Rusaliilor. Întotdeauna Sâmbăta Morților este înainte de Rusalii.

Ce se face de Sâmbăta Morților

De Moșii de vară, creștinii respectă cu sfințenie ritualuri menite să aducă liniște și pace. În fiecare zonă a țării, creștinii merg la biserică cu pachete de mâncare și colivă, pentru a le împărți persoanelor nevoișe. Scopul acestui gest este de a-i pomeni pe cei dragi care au plecat din această lume.

Dosarul morții unui militar român prin electrocutare, pe un tanc în Gara Alba Iulia, tergiversat până aproape de prescriere. Se pregătea pentru parada de 1 Decembrie
Recomandări
Dosarul morții unui militar român prin electrocutare, pe un tanc în Gara Alba Iulia, tergiversat până aproape de prescriere. Se pregătea pentru parada de 1 Decembrie

Femeile merg la mormintele celor decedați și aprind lumânări în fiecare colț al locului de veci. În unele zone ale țării, după slujba de pomenire, creștinii merg la mormintele celor dragi împreună cu preotul, iar acolo preotul săvârșește o mică slujbă și mormântul este stropit cu vin.

În zi de sărbătoare, femeile împart mâcarea gătită în vase de lut ori porțelan, și în căni ori vase de lemn.

Pomana se împarte oamenilor sărmani, dar se oferă și oamenilor din biserică, rudelor și vecinilor.

Ce e bine să împarți de Sâmbăta Morților

De Sâmbăta Morților, pomana constă în împărțirea de alimente calde, în special alimentele preferate de răposat. Se spune că pomana trebuie să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi va sătura și pe cei decedați.

Se împarte colivă făcută în casă de gospodine, orez cu lapte, colaci, vin, dar și cireșe. În această perioadă, gospodinele cinstesc suita celor trei sărbători: Moșii de vară, Rusaliile și Sărbătoarea Sfintei Treimi.

Se obișnuiește să se împartă și ceapă verde, dar și usturoi, ofrande care rodesc în gospodărie.

Rețetă colivă pentru Moșii de vară

Ingrediente

  • 500 gr grâu sau arpacaș;
  • 250 gr nucă;
  • 370 gr zahăr;
În trei luni, niciun soldat din Coreea de Nord nu va mai lupta pentru Rusia în războiul cu Ucraina: „Toți vor fi morți până în aprilie”
Recomandări
În trei luni, niciun soldat din Coreea de Nord nu va mai lupta pentru Rusia în războiul cu Ucraina: „Toți vor fi morți până în aprilie”
  • 200 gr pesmet sau biscuiți;
  • O linguriță de sare;
  • Esență de vanilie;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Cacao, zahăr pudră și bomboane pentru ornat.

Mod de preparare

Grâul se spală în mai multe ape. De regulă, de șapte ori. Se pune într-un vas mare și se adaugă apă deasupra. Se lasă la fiert pentru o oră, timp în care se amestecă constant pentru a nu se amesteca de fundul vasului.

Când grâul a fiert, se ia de pe foc, se acoperă vasul cu un prosop gros, pentru a se menține căldura cât mai mult timp. Se lasă să se odihnească preț de câteva ore, după care se adaugă zahărul și se pune din nou la fiert până se leagă compoziția. Se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească compoziția.

Ulterior, peste grâu și zahăr se adaugă esența de vanilie, coaja de lămâie, nuca pisată, sarea și se amestecă toate ingredientele până se omogenizează totul.

Se așază totul pe un platou curat și se modelează după bunul plac. Desupra se cerne pesmetul sau biscuiții pisați, presărat cât mai neted, apoi se cerne un strat mai gros de zahăr pudră.

Pentru a orna coliva, se poate folosi un șablon din carton cu forma unei cruci, peste care se cerne cacao și se pot presăra câteva bomboane.

Rețetă de orez cu lapte pentru Moșii de vară

Adrian Sârbu se reîntoarce în instanță pentru dosarul de evaziune fiscală la Mediafax Group. Schema unei „țepe” de 16,8 milioane de lei trasă statului
Recomandări
Adrian Sârbu se reîntoarce în instanță pentru dosarul de evaziune fiscală la Mediafax Group. Schema unei „țepe” de 16,8 milioane de lei trasă statului
Rețetă de orez cu lapte pentru Moșii de vară
Rețetă de orez cu lapte pentru Moșii de vară

Ingrediente pentru orez cu lapte pentru Moșii de vară:

  • 200 g orez
  • 1,2 l lapte
  • 3 linguri zahăr
  • 1 vârf de cuțit sare
  • coajă de lămâie/portocală
  • scorțisoara pudră

Mod de preparare – Orez cu lapte pentru Moșii de vară:

Orezul se spală și se fierbe 5 minute cu o cană de apă, până se umflă puțin. Atunci când faci orez cu lapte e bine să folosești o oală cu fundul gros pentru a evita ca acesta să se lipească. Se adaugă laptele cald și sarea. Orezul cu lapte se fierbe la foc mic, amestecând des, până când orezul a fiert.

Se adaugă zahărul și coaja de lămâie, se mai lasă puțin la fiert și se stinge focul. Se servește rece cu scorțișoara pudră deasupra sau cu dulceață de vișine ori altă dulceață acrișoară.

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară

Cea mai importantă tradiție a sărbătorii este mersul la biserică, ascultarea slujbei și datul de pomană persoanelor nevoiașe.

În anumite zone ale țării, se împart bucate către persoane străine, deoarece se spune că nu este bine să dai pomeni rudelor.

Se împart căni noi și înflorate. Pe vremuri, de toarta ulcelei care era împărțită se legau flori ori se prindeau cireșe. Scopul cănilor împărțite este acela de a avea din ce bea apă cel trecut în neființă.

Se împart vase umplute cu lapte dulce, apă proaspătă, vin sau bere.

În Moldova, cănile se umplu cu apă proaspăt scoasă din fântână, iar în locul acela se lasă un ban drept plată. Se spune că apa este obținută datorită muncii altora, iar dacă  nu o plătești, atunci pomana nu va fi plătită.

În zona Câmpulungului se împarte brânză proaspătă, ouă și caș.

Mâncarea împărțită de Sâmbăta Morților trebuie să conțină și unul dintre următoarele preparate: plăcinte, carne de miel, colaci și orez cu lapte.

Se spune că dacă plouă în această zi, va fi un an îmbelșugat.

Casele, ferestrele și ușile se împodobesc cu crengi de tei, care înainte se duc la biserică pentru a fi sfințite.

În anumite zone ale țării, în Nord, ferestrele se ung cu usturoi și leușten, ăentru ca duhurile rele să ocolească gospodăria.

Ce nu e bine să faci de Sâmbăta Morților

Se spune că nu este bine să pleci din biserică înainte de terminarea slujbei, Sfintei Liturghii, altfel citirile nu mai au niciun efect.

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni.

Femeile văduve nu au voie să umble cu capul descoperit în această zi.

Nu este bine să se facă curat în această zi. Să nu se folosească mătura, altfel se ridică praful în ochii răposaților.

De asemenea, se spune că nu se aruncă gunoiul în Sâmbăta Morților, ca să nu ajungă în mâncarea morților.

De Moșii de vară nu este bine să mergi la o fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată ori părăsită, deoarce se spune că pe acolo trec spiritele rele.

În Sâmbăta Morților, femeile nu au voie să tricoteze ori să toarcă, altfel cele dăruite în pomană nu vor ajunge către cei pomeniți.

În Bucovina, niciun membru al familiei nu are voie să mănânce până când nu se termină de împărțit pomana.

De Moșii de vară femeile nu lucrează până după amiază, ca să nu le amorțească mâinile.

Rugăciune de Moșii de vară

„Pomenește, Doamne, pe cei ce intru nădejdea Învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinti și frați ai noștri și pe toți cei care intru dreaptă cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul său cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor si noua Impa­ratia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si ves­nice si des­fatarea vietii Tale celei ne­sfar­site si fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreuna și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!”

Citește și: Sărbători cu cruce roșie în 2023

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
Unica.ro
Wow, ce mare s-a făcut fetița Elenei Udrea!! Eva Maria a fost fotografiată alături de tatăl ei, la un mall din București / FOTO
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Viva.ro
„Păpușa de la Glina” trăia la limita subzistenței, lângă groapa de gunoi, însă acum e o tânără frumoasă, cu o siluetă demnă de invidiat și o carieră de succes. Adina Asăvoaiei atrage toate privirile. Cele mai recente imagini
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată moșia de la Dobrești unde locuiesc Bodo de la Proconsul și familia lui. Colț de Rai și-a făcut acolo cu soția și cei doi băieți adoptați. Dani și Filip fac școala la sat
Singurele zodii care renasc din propria cenușă din 18 ianuarie. Norocul le surâde, bunăstare și bogății pentru ele, Berbecii și Balanțele, favorizate de astre
FANATIK.RO
Singurele zodii care renasc din propria cenușă din 18 ianuarie. Norocul le surâde, bunăstare și bogății pentru ele, Berbecii și Balanțele, favorizate de astre
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Observatornews.ro
Zeci de bucureşteni au aflat că blocul lor va fi demolat. Cer cel puţin 160.000 de euro despăgubiri pentru fiecare apartament
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2025. Balanțele simt nevoia să se exprime prin orice mijloace, numai să se facă înțelese și să găsească sprijinul necesar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI