Descoperă lucruri mai puțin știute și curiozități despre Azerbaidjan:

Despre Azerbaidjan

Azerbaidjan este cea mai mare țară din Caucaz, situată între Asia și Europa. Cuvântul Azerbaidjan înseamnă „Țara Focurilor” în limba veche. Vecinii Azerbaidjanului sunt Rusia la nord, Iranul la sud, Georgia, Armenia și Turcia la vest. La est este Marea Caspică. Pe litoralul Mării Caspice se află capitala Baku. Poporul azer face parte din familia națiunilor turcice. Majoritatea populației este de religie musulmană.

Curiozități despre Azerbaidjan - orașul Baku
Curiozități despre Azerbaidjan – orașul Baku

Limba vorbită este limba azeră, foarte apropiată de limba turcă din Anatolia, iar alfabetul este latin, cu unele litere adaptate vocabularului specific. Manatul azer este unitatea monetară oficială a Azerbaidjanului.

Azerbaidjanul, o națiune în care majoritatea populației este formată din musulmani, este o republică laică și unitară. Azerbaidjan a fost prima încercare reușită de a stabili o republică democratică și seculară în lumea musulmană. Azerbaidjanul este unul dintre membrii fondatori ai GUAM, precum și ai Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar în septembrie 1993 a aderat la Comunitatea Statelor Independente.

Curiozități despre Azerbaidjan

  • Azerbaidjanul este unul dintre cele mai vechi state ale civilizației, fiind o țară cu o istorie străveche și bogată, pe teritoriul căreia de-a lungul secolelor s-a acumulat o bogată moștenire pentru tezaurul culturii mondiale.
  • Descoperirea peșterii Azîh – unul dintre primele locuri unde a trăit omul, precum și a unor obiecte din epoca de piatra, demonstrează ca Azerbaidjanul a intrat în zona unde au trăit antropoizii. Procesul de formare a triburilor în această zonă a durat din mileniul III î.Hr. până în secolul I î.Hr.
  • Primele formațiuni politice au apărut pe teritoriul Azerbaidjanului în secolul al IX-lea î.Hr. – statul Manna, care avea un nivel ridicat de dezvoltare economică și culturală, ai cărui locuitori credeau în fenomene naturale, Soare și Lună.
  • Azerbaidjanul este caracterizat de o varietate peisagistică impresionantă. Peste 40% din teritoriul său este ocupat de șesuri și câmpii, jumătatea cărora aflându-se la cote de 400-1500 metri deasupra nivelului mării. Teritoriile așezate la cote de peste 1500 de metri constituie puțin mai mult de 10 procente din totalul teritoriului țării. Cel mai renumit platou este Kura.
  • În Azerbaidjan se regăsesc aproape toate tipurile de climă. Când într-o parte a țării este prea cald, în altă parte poate să fie foarte frig. Clima este favorabilă pentru agricultură. Aici se cultivă diferite soiuri de pomi fructiferi.
  • Amplasarea Azerbaidjanului în zona climaterică care cuprinde 9 din cele 11 zone climaterice ale globului pământesc, de la subtropice până la pajiștile alpine, existența pământurilor roditoare, a multor zăcăminte naturale, o lume bogată și variată de plante și animale – toate acestea au favorizat dezvoltarea economiei și vieții culturale.
  • Azerbaidjanul este bine cunoscut pentru frumusețea covoarelor sale, cu modele geometrice simetrice intercalate perfecționate de artiști islamici. Prelucrarea covoarelor a fost practicată în Azerbaidjan încă din secolul al IX-lea î.Hr.

Descoperă și cele mai interesante curiozități despre Georgia

Obiective turistice și curiozități despre Azerbaidjan

Orașul Vechi din Baku

Unul dintre cele mai populare locuri istorice situate în capitala Azerbaijanului este cartierul cunoscut sub numele de Orașul Vechi din Baku, situat pe malul Mării Caspice. Este bine separat de restul orașului, cu fortificații vechi, dintre care cel mai important este Turnul Maiden. Aspectul general al orașului este tipic oriental, cu multe străduțe curbate și înguste, de multe ori practicabile doar pentru pietoni. Casele au acoperișuri tipice, plate sau bombate și ferestre mici, care sunt în contrast cu clădirile din secolul al 19-lea, concepute de rusi în stil european. Fară îndoială, unul dintre obiectivele de mare interes turistic este Palatul Shirvanshah care este considerat o minune a arhitecturii.

Turnul Maiden, Baku

Turnul Maiden este cel mai deosebit obiectiv turistic din Baku. Locuitorii Azerbaijanului sunt foarte mândri de acest monument, care este învăluit în mister, istoricii nefiind în măsură să vorbească despre originea și semnificația acestuia. Turnul Maiden este un turn bastion rotund, situat de-a lungul coastei vechi din Baku. Se considera faptul că în trecut turnul a făcut parte din zidul cetății care înconjură orașul vechi.

Vulcanii Noroioși

Curiozități despre Azerbaidjan. Lucuri mai puțin știute despre ”Țara Focurilor”
Curiozități despre Azerbaidjan- Vulcanii noroiosi

În parcul național Qobustan se află cea mai mare concentrare de vulcani noroioși din lume, aproximativ 300. În al doilea rând, vulcanii noroioși din Azerbaijan sunt alimentați de un rezervor subteran imens, iar spre deosebire de mulți alți populari vulcani de acest tip, aceștia nu se usucă. În plus, aici se află cei mai mari vulcani noroioși, unele conuri putând ajunge la o înălțime de 200 de metri. Vulcanii arunca nu numai noroi, ci și diferite gaze, în principal metan, dioxid de carbon, de azot, fiind de asemenea printre cele mai interesante curiozități despre Azerbaidjan.

Desenele de pe stâncă – Gobustan

Gobustan este un deal care se află în sud-estul crestei Caucaziene. Gobustan este un muzeu în aer liber renumit pentru desenele sale rupestre din perioada neolitică. Acest muzeu unic găzduiește circa 4.000 de inscripții care datează din urma cu 12000 ani. Desenele bine conservate înfățișează populații antice care călătoresc pe nave de stuf, bărbați care vânează antilope și tauri sălbatici, femei care dansează, cu alte cuvinte se ilustrează viață și obiceiurile oamenilor din acea vreme. Rezervația are o vedere minunată la Marea Caspică.

Orașul Lankaran

Lankaran este un oraș faimos, situat pe coasta Mării Caspice, aproape de granița de sud cu Iran. Regiunea este populară pentru plajele sale aurii, izvoare minerale și parcuri superbe care sunt populate de diverse exemple de floră și faună.

Muzeul Ateshgah

În istoria să timpurie Azerbaijan a fost numita „Țara Focului Sacru”. Exista o mulțime de temple diferite în Azerbaijan, dar cel mai popular și bine conservat este Templul Ateshgah. Acesta a fost construit deasupra unei surse de gaze naturale, care a alimentat o aerisire ce a asigurat arderea constanta a focului cel veșnic, fiind una dintre cele mai apreciate curiozități despre Azerbaidjan.

Citeşte şi:

Curiozități despre Iordania. Lucruri interesante și mai puțin știute

25 de curiozități despre Israel. Lucruri mai puțin știute despre ”Țara Sfântă”

25 de curiozități despre Turcia. Lucruri uimitoare despre această țară

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
Aparatul electric banal care îţi poate da contorul de curent peste cap dacă îl laşi în priză. Are un consum enorm
Playtech.ro
Aparatul electric banal care îţi poate da contorul de curent peste cap dacă îl laşi în priză. Are un consum enorm
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele