Anii 2020-2021 marcați de criza de COVID au cauzat deopotrivă burnout și plictiseală. Vacanța ar trebui să însemne o stare, și nu un spațiu. Pentru copii și adulți deopotrivă, o vacanță adevărată trebuie să aibă trei componente principale:

1. Deconectarea de rutină 

Vacanța înseamnă debarasare de regulile și disciplina de zi cu zi și este posibilă cu sau fără schimbarea locației. Acea replică aproape orgolioasă care începe cu „Plecăm în vacanță…” nu este absolut necesară ca să ai o vacanță minunată alături de familia ta. La modul general, rutina este cât se poate de utilă pentru organizarea de care avem cu toții nevoie ca să ne putem desfășura activitățile într-o zi de muncă și școală.

Atunci când ai nevoie să-ți reîncarci bateriile, rutina s-ar putea să te facă să intri pe nesimțite în șiruri de gânduri legate de muncă sau alte responsabilități care te stresează sau te încarcă.

IN A RELATIONSHIP | Cum să faci vacanța mai frumoasă pentru tine și copilul tău, indiferent de buget sau de loc
Fotografie 123RF
INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
Recomandări
INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!

Chiar și atunci când nu pleci de acasă, schimbarea rutinei obișnuite poate să pornească de la lucruri aparent nesemnificative, dar care au un mare impact asupra stării emoționale: o altă oră de trezire dimineața, un alt loc de a lua masa, alte reguli de interacțiune cu ecranele (telefon, tabletă, calculator, TV) sau schimbarea rolurilor între membrii familiei apropo de anumite activități domestice, de la cine și când gătește până la cine decide programul zilei de vacanță-acasă.

2. Odihna până la plictiseală 

Aici trebuie să facem o clarificare încă de la început: lipsa de răbdare, de motivație sau de chef nu echivalează cu plictiseala, dar se confundă adesea la nivel de limbaj emoțional.

Oamenii percep adesea plictiseala ca pe o stare negativă, lipsită de orice valoare și, în plus, o consideră periculoasă adesea, ca un fel de „pierdere de timp”. 

Pe acest raționament, unii părinți își supraîncarcă nu doar programul lor, ci și programul copiilor lor, ajungând să alerge continuu între tot felul de activități, mereu pe drumuri și de-a dreptul speriați de ideea de plictiseală. Rezultatul negativ pe termen lung este crearea unei predispoziții pentru supraîncărcare și suprastimulare, ceea ce predispune creierul adulților și al copiilor, deopotrivă, la tot felul de comportamente de risc – de la neglijarea propriilor nevoi și dificultăți emoționale și până la ignorarea nevoii fiziologice de odihnă și repaus, ceea ce uneori se traduce în boli și alte afecțiuni fiziologice.

Mesajul pe care îl transmite de fapt CNA cu amenda dată jurnaliștilor de la B1 TV: Nu-l mai tocați pe bietul Bode, că o pățiți!
Recomandări
Mesajul pe care îl transmite de fapt CNA cu amenda dată jurnaliștilor de la B1 TV: Nu-l mai tocați pe bietul Bode, că o pățiți!

Așa că nu uita să incluzi în zilele de vacanță și timp special pentru odihnă. Odihnă adevărată, în care dormi sau stai cu privirea pironită la linia orizontului și îți lași corpul în repaus, în timp ce mintea e liberă să cutreiere pe unde vrea ea. Adică odihna aceea conștientă, care seamănă mai degrabă cu o stare de meditație și care, după ce îți încarcă bateriile, te face să resimți adevărata plictiseală, cea în care ți se trezește curiozitatea de a încerca lucruri noi – poate chiar unele de care te temeai înainte, cum ar fi să te uiți mai bine ce-i în sufletul tău. 

3. Experiențe și interacțiuni noi  

Fie ele planificate sau spontane, aceste activități destul de inaccesibile din cauza rutinei și disciplinei de zi cu zi dau măsura succesului sau eșecului unei vacanțe. De fapt, experiențele și interacțiunile cu oameni și activități noi pot să facă orice zi mai frumoasă, dar când vine vorba de vacanță, ele sunt o condiție absolut necesară.

IN A RELATIONSHIP | Cum să faci vacanța mai frumoasă pentru tine și copilul tău, indiferent de buget sau de loc
Fotografie 123RF
Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
Recomandări
Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”

Noutatea poate să fie însă un motiv de îngrijorare pentru unii oameni, indiferent de vârstă. Dacă tu, partenerul sau copilul tău respingeți sau aveți dificultăți în a accepta lucruri noi – activități, oameni, experiențe – s-ar putea ca acesta să fie un semnal de alarmă. Intoleranța la nou se manifestă de obicei în structurile de personalitate anxioase sau la oamenii care au trecut prin evenimente traumatizante, în urma cărora au dezvoltat o nevoie ridicată de a deține controlul, pentru a se simți în siguranță. Curiozitatea naturală a acestor oameni este inhibată mai tot timpul sau este lăsată să se manifeste doar cu multă precauție și multe reasigurări.

Această tendință se manifestă adesea la părinți, unii dintre ei ajungând să evite orice ieșire spontană din rutină. Ei devin astfel gardienii propriilor copii, pe care îi privează de o grămadă de experiențe necesare bunei dezvoltări a copiilor, pe considerente de siguranță.

Astfel, copiii lor „rămân în urmă” cu tot felul de lucruri – de la aptitudinile de socializare și interacțiune cu alte persoane și până la mersul pe bicicletă, înotul sau alte aptitudini care ar putea să le salveze viața, la o adică. 

Lasă vacanța să fie vacanță și bucură-te și tu de ea, alături de copiii tăi!

Pentru mulți copii, presiunea de a lua note mari sau, cel puțin, note bune e constantă – și în timpul școlii, și în timpul vacanței. Dacă faci parte dintre părinții care le aduc aminte constant copiilor că vacanța se va termina mâine-poimâine și apoi vine iar școala și or să vadă ei atunci… mai bine oprește-te! 

Dacă vei continua să o faci, îi vei programa să se teamă de școală și să-și consume vacanța într-o permanentă fugă de fricile asociate școlii. Practic, le validezi și le încurajezi fricile, ceea ce nu-i ajută deloc să le depășească sau să le abordeze creativ.

Mai mult, învață-i și pe ei să caute acele experiențe și interacțiuni noi, de care numai în vacanță se pot bucura cu adevărat. Am făcut mai jos o listă cu idei de activități pe care orice copil sau adolescent le-ar considera cel puțin interesante, mai ales dacă ar avea ocazia să le experimenteze direct, nu doar din poveștile altora.

1. Voluntariatul. Este una dintre cele mai educative experiențe pentru copii și adolescenți, indiferent de domeniul voluntariatului. Cel mai frumos ar fi să-ți ieși din zona de confort și să-ți introduci copilul în lumea voluntariatului încă de mic, cu tine ca model. Fie că vă alăturați unei campanii de plantări de copaci sau strângere de deșeuri din grijă pentru mediu, fie că alegeți să contribuiți la un eveniment cultural sau artistic din comunitatea voastră sau găsiți alte cauze sociale în care să vă implicați, am o singură recomandare: faceți voluntariat cât mai des!

2. Festivalurile de muzică/teatru/film/orice altceva.Aici sunt convinsă că nu e nevoie de multe argumente, căci deja tinerii simt lipsa festivalurilor de anul trecut și abia așteaptă să meargă oriunde. Faceți împreună o listă de evenimente la care v-ați dori să participați și negociați alegerile finale, ca să fie toată lumea mulțumită.

3. Drumețiile și excursiile în natură. O oportunitate simplă și accesibilă, chiar și fără să te îndepărtezi prea mult de casă. Studiile au demonstrat că expunerea oamenilor la culorile naturii – verdele vegetației și albastrul cerului – face minuni în ceea ce privește stresul, anxietatea și depresia. Așa că poți lua recomandarea asta ca pe o formă de tratament și prevenție în același timp.

În plus, timpul petrecut alături de familie sau grupul de excursioniști e o ocazie de a cunoaște oamenii și altfel, de a lega prietenii și de a învăța și exersa tot felul de lucruri interesante: de la fotografie și documentare video la pescuit și bird-watching și, de ce nu, tehnici de supraviețuire în sălbăticie.

IN A RELATIONSHIP | Cum să faci vacanța mai frumoasă pentru tine și copilul tău, indiferent de buget sau de loc
Fotografie via 123RF

4. Un sport nou. Conexiunea cu propriul corp e ceva ce până și adulții uită că e necesar. Pentru copii și adolescenți, practicarea unui sport este absolut necesară pentru o dezvoltare armonioasă. Din fericire, sunt o mulțime de sporturi care pot fi cel puțin încercate – de la mersul pe bicicletă, role sau skate și până la înot, cățărare sau diverse sporturi de echipă.

Nu este vorba despre performanță, ci despre a găsi acea activitate care antrenează și corpul, și mintea – și, în plus, oferă satisfacție și oportunități de autoexplorare prin mișcare. 

5. Trimisul copiilor în vizită – la prieteni de-ai copilului, desigur. Aranjează cu familiile prietenilor copiilor tăi câteva zile de „mers în vizită” și apoi faceți schimb. Așa, copiii petrec mai mult timp împreună cu prietenii lor, ceea ce e întotdeauna distractiv și educativ, dar și părinții se pot bucura de minivacanțe ceva mai intime, fără grija copiilor.

E timpul să depășim teama asta comunistă de a nu-i deranja pe ceilalți și să abordăm creșterea și educația copiilor ca pe un efort de comunitate, care presupune asumare și onestitate, dar și împărțirea responsabilităților și oferitul și cerutul de ajutor.

Nu e nicio rușine, ba din contră – e alternativa sănătoasă la a ține totul în tine sau în spatele ușilor închise.

6. Joburile de vară. O altă formulă de dezvoltare personală pierdută din vedere de mulți părinți. Totuși, un job de vară ar putea să-i învețe chiar și pe tinerii care nu duc lipsă de bani care e treaba cu responsabilitatea financiară, autonomia și gestionarea relațiilor cu alți oameni.

În plus, joburile de vară nu trebuie înțelese exclusiv ca forme legale de angajare. Poți negocia cu fiul tău/fiica ta tot felul de joburi de vară in house, proiecte care să-i provoace imaginația și gândirea strategică: de la reamenajarea unei camere sau a grădinii și până la lucruri mai complicate pentru tine, dar ușoare pentru ei, cum ar fi competențele digitale: conturi de social media pentru afacerea familiei sau alte experimente ce s-ar putea transforma în surse reale de venit, cu puțin efort. 

În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
GSP.RO
În România avea un job bun, dar în 1983 a decis să fugă în SUA și s-a angajat ca femeie de serviciu. Au trecut 40 de ani de atunci, incredibil cu ce se ocupă acum Ileana
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Playtech.ro
Suma pe care a luat-o Vica Blochina pentru luna petrecută la Survivor! Românii muncesc mult şi bine pentru banii ăştia
Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani
Viva.ro
Îți mai amintești de Gianina Corondan? Iată cum arată acum și cu ce se ocupă, de fapt, la 52 de ani
Camera din ambulanţă ar fi surprins cum asistentul încearcă să profite de minora din Teleorman. Tatăl fetei: "E traumatizată"
Observatornews.ro
Camera din ambulanţă ar fi surprins cum asistentul încearcă să profite de minora din Teleorman. Tatăl fetei: "E traumatizată"
Cum să achiți ratele la bancă rapid și eficient. Scapi pe loc de o rată de 1.800 lei cu 170 de lei
Știrileprotv.ro
Cum să achiți ratele la bancă rapid și eficient. Scapi pe loc de o rată de 1.800 lei cu 170 de lei
Un nou film românesc va rupe topurile Netflix. Comedia este deja foarte populară, trebuie s-o vezi și tu
FANATIK.RO
Un nou film românesc va rupe topurile Netflix. Comedia este deja foarte populară, trebuie s-o vezi și tu
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Horoscop 3 februarie 2023. Taurii au chef de vorbă cu oricine, despre orice, în special despre ei și problemele lor majore
HOROSCOP
Horoscop 3 februarie 2023. Taurii au chef de vorbă cu oricine, despre orice, în special despre ei și problemele lor majore
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată