MENIU CAUTĂ
, de Gabriela Boceanu

Îţi răsfeţi copilul şi nu te mai înţelegi cu el? Iată cum poţi rezolva problema!

Distribuie

Foloseşte limbajul de bebeluş

Este perfect capabil să pronunţe cuvintele corect, dar... se alintă. Or, limbajul este unul dintre criteriile de evaluare a inteligenţei copilului, a vârstei lui mentale.

  • Cauza problemei: părinţii nu îi cer să pronunţe corect, iar copilul nu va ajunge să o facă de la sine, fără să fie motivat.
  • Ce e de făcut: învaţă-l pe cel mic să se exprime corect şi complet, oferindu-i şi motive convingătoare: ”La grădiniţă vor râde copiii de tine!”, ”Ai văzut că vânzătoarea nu a înţeles ce fel de îngheţată vrei?”.

Face crize de personalitate

Bate din picior, ţipă, refuză să facă ce i se spune. În jurul vârstei de doi ani, aceste crize de personalitate trebuie să dispară, ca semn de maturizare emoţională a copilului.

  • Cauza problemei: adulţii gestionează prost situaţia (tolerează criza sau trec, la rândul lor, prin episoade extrem de nervoase).
  • Ce e de făcut: spune-i clar şi calm că un astfel de comportament nu este modul adecvat de a obţine ceea ce vrea. Nu cedează? Nu renunţa nici tu! Altfel nu veţi depăşi problema mulţi ani de acum încolo şi fiul/fiica ta va ajunge să conducă viaţa întregii familii.

Vrea să primească tot ce-şi doreşte

Copilul căruia nu i s-a spus ”Nu” va deveni elevul care condiţionează notele bune luate la şcoală de recompense tot mai substanţiale, pe măsură ce trec anii; ce ar mai putea cere când va fi adolescent? Probabil, o maşină, ca să ia Bac-ul…

  • Cauza problemei: mentalitatea părintelui (”Un copil am, pentru el muncesc!”).
  • Ce e de făcut: fă front comun cu ceilalţi adulţi din familie în jurul unei reguli de bază – recompensele materiale sunt numai pentru situaţii speciale (de Paşte şi de Crăciun, de 1 iunie, la aniversare şi la onomastică, plus alte câteva evenimente stabilite de comun acord).

Revista „Baby” şi cartea, 11,99 de lei

Revista Baby poate fi cumpărată şi împreună cu bestsellerul internaţional ”Cel mai fericit bebeluş din lume – Noua metodă prin care să linişteşti bebeluşul când plânge şi să-l ajuţi să doarmă mai mult” scris de Harvey Karp, la preţul de 11,99 de lei.

Comentarii