Legumele în Europa

Principalele fructe, în ceea ce privește volumul recoltat în Europa, sunt merele și portocalele. Aceste culturi reprezintă doar o mică parte din gama de fructe pe care le produce Europa, care include, fără a se limita la acestea, piersici, banane, pere, lămâi verzi, lămâi verzi, avocado, mango, pepeni, ananas și fructe de pădure de toate felurile.

Legumele sunt un aliment de bază important în Europa, iar printre soiurile de legume se numără cartofii dulci din Aljezur, Portugalia, și sparanghelul unic Marchfeld din Austria. Autenticitatea și calitatea acestor legume și a altor legume din UE sunt protejate de indicatori geografici. 

Ce legume sunt cultivate în UE

Printre legumele produse în UE se numără: roșiile, care în Europa sunt considerate legume, ardeii, vinetele, dovleceii, castraveții și legumele rădăcinoase, tuberculii și bulbii, cum ar fi morcovii, ridichile, ceapa, ceapa eșalotă și usturoiul, precum și legumele cu tulpini cu frunze, cum ar fi salata, spanacul, cicoarea, andivele, sparanghelul și anghinarea. 

Lista legumelor produse în UE include, de asemenea, leguminoase proaspete – în principal mazăre și fasole – și leguminoase din categoria Brassica, care includ varza, conopida, varza de Bruxelles, broccoli etc.

„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

Legume uzuale care nu sunt originare din Europa

Cartofii

Cartofii nu au crescut dintotdeauna în Europa, ci a apărut pe continent în 1565, din America de Sud. 

Dacă inițial era cultivată ca o plantă ornamentală, iar oamenii făcea gem din fructele verzi, abia după au început să mănânce tuberculii. În anii 1800, în Europa, cartofii erau atât de rari încât erau oferiți drept cadou și erau tratați ca o raritate. 

Datorită faptului că nu sunt pretențioși și cresc în orice condiții, cartofii se cultivă acum și dincolo de Cercul Activ. 

Roșii

Roșiile de astăzi au început ca plante sălbatice în Anzi, crescând în unele zone din Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador și Peru. Fructele mici ale plantei seamănă foarte puțin cu roșiile cultivate de astăzi. Secole de plantare, cultivare și păstrare a semințelor de roșii au dus la fructul pe care îl recunoaștem astăzi, răspândindu-se în America, apoi în Europa și, în cele din urmă, în întreaga lume.

Plantele de roșii sălbatice cresc încă în Anzi și susțin o mare diversitate genetică. Aceste plante dețin adesea trăsături foarte dezirabile care pot fi încrucișate cu noi soiuri pentru a îmbunătăți calități precum rezistența la boli, toleranța la secetă, aroma și multe altele.

Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”
Recomandări
Reacția lui David Popovici, după ce a doborât recordul mondial la 100 de metri liber la Europenele de la Roma: ”A fost un instinct animalic”

Morcovi

Morcovii sunt originari din Iran și Afganistanul de astăzi. Aceștia conțin aproximativ 32.000 de gene (mai multe decât oamenii), dintre care două gene recesive contribuie la acumularea de carotenoizi, cum ar fi alfa- și beta-carotenul. 

Oamenii de știință cred că primii agricultori au cultivat morcovi colorați în mod neintenționat, iar apoi au continuat această practică în mod intenționat pentru a-i diferenția de cei sălbatici. În urmă cu aproximativ 1.100 de ani, au apărut soiuri purpurii și apoi galbene, urmate încă 600 de ani mai târziu, datorită unei selecții suplimentare, de forma modernă portocalie, care are mult betacaroten.

Morcovii erau albi, la început. Erau cultivați pentru frunzele și semințele lor, la fel cum se cultivă și acum rudele lor îndepărtate, pătrunjelul și coriandrul. Compușii chimici care dau morcovilor culoarea lor vie, carotenoizii, sunt de obicei folosiți de plantele care cresc deasupra solului pentru a ajuta la procesul de fotosinteză.

Usturoi

Usturoiul este una dintre cele mai vechi culturi horticole cunoscute. În Lumea Veche, culturile egipteană și indiană făceau referire la usturoi în urmă cu 5000 de ani și există dovezi istorice clare privind utilizarea acestuia de către babilonieni acum 4500 de ani și de către chinezi acum 2000 de ani. Unele scrieri sugerează că usturoiul a fost cultivat în China încă de acum 4000 de ani.

Mărturii cutremurătoare. Fiicele soldaților ruși povestesc cum și-au pierdut tații în războiul din Ucraina: „Dacă s-ar fi întors, ar fi fost considerat laș”
Recomandări
Mărturii cutremurătoare. Fiicele soldaților ruși povestesc cum și-au pierdut tații în războiul din Ucraina: „Dacă s-ar fi întors, ar fi fost considerat laș”

În prezent, usturoiul crește în stare sălbatică doar în Asia Centrală (centrată în Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan). 

La începuturile istoriei, usturoiul creștea sălbatic într-o regiune mult mai mare și, de fapt, este posibil ca usturoiul sălbatic să fi apărut într-o zonă care se întindea din China, India, Egipt și Ucraina.

Ceapa

Mulți arheologi, botaniști și istorici ai alimentației cred că ceapa este originară din Asia Centrală. Alte cercetări sugerează că ceapa a fost cultivată pentru prima dată în Iran și în Pakistanul de Vest. 

Se presupune că predecesorii noștri au descoperit și au început să mănânce ceapă sălbatică foarte devreme – cu mult înainte de a fi inventată agricultura sau chiar scrierea. Foarte probabil, această legumă umilă a fost un aliment de bază în dieta preistorică.

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că ceapa este cultivată de 5.000 de ani sau mai mult. Deoarece ceapa creștea sălbatică în diferite regiuni, probabil că a fost consumată timp de mii de ani și domesticită simultan în întreaga lume.

Fasole

De la originile sale ca sălbatice în America Centrală și de Sud până la miile de soiuri cultivate astăzi în întreaga lume, fasolea a evoluat și a devenit una dintre cele mai importante și versatile culturi din lume.

Fasolea comună își are originea în America Centrală și de Sud. Datorită generațiilor de cultivatori indigeni de alimente care au cultivat fasolea de-a lungul mai multor milenii, există mii de soiuri astăzi în întreaga lume.

După descoperirea Americii a apărut și în Europa.

Această diversitate incredibilă a fasolei comune cuprinde multe soiuri unice – care par a fi orice, dar nu comune.

Castraveți

Originar din India, castravetele este o altă legumă dintre cele mai vechi. Săpăturile din peșteri au dezvăluit că castravetele a fost cultivat ca sursă de hrană de peste 3000 de ani. 

Probabil că primii castraveți erau foarte amari din cauza unor compuși pe care îi conțineau, numiți cucurbitacine. 

Castraveții erau cultivați și consumați în Egiptul antic.

Ardeiul roșu

Ardeii iuți roșii, care sunt foarte des atribuiți bucătăriei indiene, nu sunt de fapt originari din India.  Ardeii iuți roșii sunt originari din Mexic și au fost aduși în India de comercianții portughezi.  În prezent, India este pe primul loc în ceea ce privește cultivarea ardeiului iute roșu uscat.

Ardeiul iute este foarte prezent în bucătăria din regiunea Goan din India, care a fost sediul unei colonii portugheze (de exemplu, vindaloo, o interpretare indiană a unui fel de mâncare portughez). 

Ardeii iuți au călătorit din India, prin Asia Centrală și Turcia, până în Ungaria, unde au devenit condimentul național sub formă de paprika.

Varza

Nu știm cu certitudine unde a apărut pentru prima dată varza, deoarece multe plante aparțin familiei „Brassica”, cresc în întreaga lume, iar varza de astăzi descinde din ele. 

Cea mai răspândită teorie este că varza a fost domesticită în Europa în urmă cu aproximativ 3.000 de ani de la predecesorii săi sălbatici care aveau frunze groase care rețineau apa, ceea ce le permitea să supraviețuiască în locuri mai reci și cu mai puțină apă. 

În Orient, varza este folosită încă din anul 4.000 î.Hr. și a fost cultivată în nordul Chinei. Aceste variante erau varză fără căpățână și au fost domesticite de celții din Europa Centrală și de Vest. 

Mesopotamia cunoștea, de asemenea, varza, în timp ce vechii egipteni nu au cultivat varza până în timpul dinastiei Ptolemeice. Până în vremea Romei timpurii, varza a devenit un aliment comun în Egipt, alături de alte legume.

Spanac

Spanacul este o legumă cu frunze verzi, originară din Persia. A fost introdusă în China în secolul al VII-lea, probabil în Europa în jurul secolului al XII-lea și apoi în SUA în 1806. Datorită originii sale, spanacul este cunoscut sub numele de „verde persan” în China.

Sursa foto: 123rf.com

Rețete cu roșii pentru toată vara – idei simple de mâncăruri delicioase

Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
BOMBA zilei despre Monica Gabor! Ce VÂRSTĂ avea, de fapt, când l-a întâlnit pe Irinel. Se ştia greşit de 17 ani...
Playtech.ro
BOMBA zilei despre Monica Gabor! Ce VÂRSTĂ avea, de fapt, când l-a întâlnit pe Irinel. Se ştia greşit de 17 ani...
„Ai prieten? Ești singurică? Te plimbi?” O adolescentă hărţuită de un controlor într-un tren pe ruta Bucureşti-Braşov
Observatornews.ro
„Ai prieten? Ești singurică? Te plimbi?” O adolescentă hărţuită de un controlor într-un tren pe ruta Bucureşti-Braşov
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.