Cuprins:
Trucuri pentru o plăcintă perfectă
Începe cu uneltele potrivite pentru coacerea plăcintelor
Coacerea unei plăcinte trebuie să fie la fel de ușoară ca mâncatul ei. Dacă începi cu uneltele de copt potrivite, poate fi mult mai simplu. Folosind un făcăleț bun, o formă de plăcintă antiaderentă și câteva forme amuzante, deja ți-ai făcut viața mai ușoară. Acestea sunt uneltele esențiale pentru coacerea plăcintelor.
Taie untul cubulețe
Practic, fiecare rețetă de aluat pentru plăcintă te îndrumă să tai untul în cubulețe și apoi să îl amesteici cu făina până când acesta ajunge la o textură asemănătoare cu cea a firimiturilor.
(Depinde de tine dacă faci asta cu mâna, cu un blender sau cu un robot de bucătărie!) Sfatul important este să te oprești când firimiturile încep să pară de mărimea unui bob de mazăre. Un amestec de mărimea unui bob de mazăre permite untului să fie distribuit uniform în tot aluatul fără să se topească.
O parte din ceea ce contribuie la o crustă crocantă și sfărâmicioasă este faptul că bucățile de unt se topesc și lasă mici buzunare de aer în crustă pe măsură ce plăcinta se coace.
Alege untură de porc
Vorbind de unt, multe rețete de plăcinte cer cruste de plăcintă numai cu unt. Pentru o aromă foarte gustoasă, înlocuiește o parte din unt cu untură de porc. Acesta este ingredientul secret din plăcintele acelea delicioase. Este același aluat ca la cornulețe. Nu poți face cortulețe cu gem fără untură.
Folosește apă rece ca gheața
Asigură-te că apa este cu adevărat rece ca gheața înainte de a o măsura și de a o adăuga în amestecul de unt și făină. Acest lucru împiedică untul să se topească în timp ce amesteci aluatul.
Nu amesteca prea mult
Amestecă blând și cu răbdare. Amestecarea excesivă a aluatului are ca rezultat o foaie dură și suprasolicitată, așa că amestecă doar atât cât este necesar pentru a ține aluatul împreună.
Păstrează aluatul la rece
Dacă untul este deja topit înainte de coacere, crusta își va pierde textura sfărâmicioasă. După ce ai amestecat aluatul, modelează-l într-un disc (sau două pentru o plăcintă cu două cruste), înfășoară-l în folie de plastic și dă-l la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră sau până la două zile (o opțiune excelentă pentru a fi preparat înainte).
Pentru o plăcintă cu două cruste, păstrează un disc de aluat în frigider în timp ce îl întinzi pe celălalt. Odată asamblat, fă câteva găuri în crusta superioară și răcește toată plăcinta în congelator timp de aproximativ 15 minute pentru a întări untul înainte de a o coace.
Alege forma potrivită
Dacă ți s-a întâmplat ca stratul de jos al plăcintei să fie moale sau să nu își păstreze deloc forma, atunci știi cât de neplăcută poate fi această situație. Poți evita acest lucru. În primul rând, alege forma potrivită pentru plăcintă. Folosește o formă de aluminiu de unică folosință sau o tavă antiaderentă pentru coacerea plăcintei și nu unge forma decât dacă așa scrie în rețetă.
Coace în partea de jos a cuptorului
O altă modalitate de a evita crusta înmuiată este să coci plăcinta pe raftul de jos al cuptorului. Elementul de încălzire al cuptorului se află în partea de jos, iar păstrarea plăcintei cât mai aproape de acesta ajută la crocănțirea crustei de jos.
Încinge cuptorul foarte, foarte tare
Dacă rețeta cere să se încingă cuptorul la maxim, să se coacă plăcinta timp de câteva minute, apoi să se scadă temperatura pentru a finaliza coacerea, nu sări peste acest pas.
Această explozie de căldură inițială ajută glutenul să se întărească înainte ca untul să se topească, ceea ce împiedică colapsul marginii plăcintei tale. Când scazi temperatura, plăcinta poate apoi să termine de copt fără să se ardă pe margini.
Protejează marginile
Apropo de marginile arse, poți să previi acest lucru acoperind lejer marginile plăcintei cu benzi de folie de aluminiu dacă se rumenesc prea repede.
Unge aluatul cu ou bătut
Pentru a obține o glazură aurie frumoasă pe partea de sus a unei plăcinte, bate împreună un gălbenuș și smântână. Pune cu pensula amestecul peste crusta de deasupra și presară cu puțin zahăr. Vei obține o plăcintă care va arăta strălucitoare și delicioasă.
Plăcintă cu gutui
- Pentru piureul de gutui
- 1 kg de gutui fără coajă și miez
- 175 g de zahăr pudră
- coajă și sucul de la ½ lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 2 linguri de amidon
- Pentru aluat
- 140 g de unt, tăiat în cubulețe
- 200 g de făină
- 50 g de migdale măcinate
- 75 g de zahăr pudră
- coajă de la 1 lămâie
- 1 ou, plus 1 gălbenuș
- Pentru crusta de deasupra
- 100g de făină
- 75 g de fulgi de ovăz
- 75 g de zahăr pudră
- 140 g de unt, tăiat în cubulețe
Pentru a face piureul de gutui, pune gutuile într-o cratiță mare cu 350 ml de apă. Acoperă cu un capac și fierbe la foc mic timp de o oră sau până când gutuile își schimbă culoarea și devin pufoase.
Se iau de pe foc și se lasă să se răcească puțin, apoi se mixează cu un blender până când se obține o masă omogenă. Trece piureul de gutui printr-o sită într-o cratiță curată și adaugă zahărul, coaja și sucul de lămâie și scorțișoara.
Se fierbe piureul până când se reduce cu o treime, apoi se amestecă amidonul cu puțină apă și se amestecă cu piureul până când acesta devine gros. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Se încălzește cuptorul la 160 C. Pentru a face aluatul, se freacă untul cu făina și migdalele. Adaugă zahărul și coaja de lămâie, apoi oul și gălbenușul. Adună totul, înfășoară aluatul în folie alimentară și dă la rece pentru 15 minute.
Întinde aluatul pe o suprafață ușor tapetată cu făină pentru a îl pune într-o formă de tartă de 22 cm. Așează-l în formă, taie marginile aluatului dacă este necesar și dă la rece pentru 15 minute.
Pune deasupra aluatului hârtie de copt și boabe de fasole, apoi coace la cuptor timp de 20 de minute. Îndepărtează boabele și hârtia, apoi coace pentru încă 15 minute până când baza este crocantă.
Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească puțin.
Mărește temperatura cuptorului la 180 C. Între timp, pentru a face crusta de deasupra, amestecă făina, ovăzul și zahărul cu un vârf de cuțit de sare, apoi freacă untul până când obții un amestec neuniform și sfărâmicios.
Pentru a asambla tarta, toarnă piureul de gutui în coaja de tartă, astfel încât să ajungă chiar sub vârf, presară deasupra crusta și gătește timp de 25-30 de minute sau până când partea de deasupra este aurie și gutuile bolborosesc pe margini. Se servește caldă, cu frișcă sau înghețată, dacă dorești.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Cum faci piure de castane comestibile – Rețete
Vezi şi: Placintă cu carne – 10 rețete de placintă cu carne