MENIU CAUTĂ

Prima reacție a autorităților la investigația Libertatea despre cei care pretind că tratează cancerul: "Administratorul societății care deține Onconovical este sub anchetă"!

Cătălin Tolontan Răzvan Luțac

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) este instituția care a acordat suplimentului alimentar Onconovical certificatul de notificare, pe baza căruia produsul poate fi vândut.

„Administratorul societății care deține Onconovical este sub anchetă”, spune Tatiana Onisei, șefa serviciului care se ocupă de suplimente alimentare în cadrul IBA.

Nu e vorba de o anchetă penală, ci de una a instituției care oferă notificarea pentru suplimente alimentare.

Precizarea autorităților vine după ce Libertatea a început investigația jurnalistică referitoare la publicitatea mincinoasă, întâlnită pe piața suplimentelor alimentare, unde o parte a firmelor își promovează produsele ca vindecând boli: hipertensiune, cancer, artrită, ulcer, disfuncții sexuale sau afecțiuni osoase și musulare severe.

Practica nu atrage toate firmele, „iar cele care joacă cinstit sunt primele care suferă”, spune Tatiana Onisei.

„În cazul Onconovical a existat o adresă înregistrată la noi, o altă firmă a fost revoltată de faptul că ea respectă legea, iar alții nu. După verificarea site-urilor pe care se promovează produsul, s-a confirmat ca petentul avea dreptate și s-a procedat la identificarea administratorului firmei, căruia i s-a adus la cunoștință sesizarea și care a inceput revizuirea mesajelor. Am sugerat firmei o comunicare, încă nu avem un feed-back de la operator privind acceptarea sugestiilor noastre”, spune șefa de serviciu de la IBA.

Expunerea publicului la o publicitate falsă nu se mărginește însă, în nici un caz, la Onconovical.

Chiar Colegiul Medicilor s-a adresat, în timp, IBA reclamând publicitatea numeroaselor suplimente alimentare care promit miracole de sănătate.

„Uneori, am anunțat ANAF și ei au acționat pe baza legii privind publicitatea înșelătoare”, mai spune Tatiana Onisei.

Cum s-a ajuns ca statul să fie în postura de a nu-și proteja cetățenii într-o situație de sănătate publică și noi exemple de escrocherii în Libertatea de mâine!


Citește și:

Libertatea, despre publicitatea mincinoasă din propriul ziar, din presă, de pe TV și de pe internet! Afacerea suplimentelor alimentare care promit că te vindecă de cancer!

Comentarii