- Ce este sevrajul;
- Simptomele sevrajului;
- Tipuri de sevraj;
- Tratamentul sevrajului;
- Recomandări pentru a face față simptomelor sevrajului.
Ce este sevrajul
Dacă o persoană care a consumat pentru un timp îndelungat o substanță care poate provoca dependență oprește brusc sau reduce drastic consumul acesteia, putem vorbi despre sevraj.
Ce este însă dependența? Aceasta reprezintă incapacitate psihologică și fizică de a opri consumul de droguri, alcool, medicamente sau activități, chiar dacă acest consum provoacă efecte psihice și fizice semnificative.
Cum se produce sevrajul?
Consumul unei substanțe în mod regulat schimbă echilibrul existent în mod normal între creier și corp, astfel că organismul nostru este nevoit să ia măsuri pentru a ajusta nivelul anumitor hormoni.
Spre exemplu, drogurile și alcoolul suprimă producția de neurotransmițători prezenți la nivelul creierului, precum noradrenalina. Când consumul de astfel de substanțe este redus, creierul răspunde prin producerea unui val de adrenalină care provoacă simptome de sevraj.
Totuși, în anumite cazuri, sevrajul se poate manifesta foarte puternic, având consecințe grave. Tocmai de aceea, este indicat ca înainte să vă gândiți să renunți la consumul de anumite substanțe care v-au dat o dependență să discutați cu medicul.
Simptomele sevrajului
Cele mai comune simptome sunt:
- Modificări ale apetitului;
- Schimbări ale dispoziției;
- Anxietate, depresie, disforie;
- Oboseală;
- Iritabilitate;
- Dureri musculare;
- Greață;
- Neliniște;
- Tremor;
- Tulburări ale somnului;
- Transpirație;
- Vărsături;
- Stări de agitație;
- Halucinații;
- Convulsii;
- Delir.
Simptomele pot varia ca intensitate în funcție de substanța care a provocat dependența, perioada și doza în care a fost consumată. Simptomele fizice ale sevrajului pot dura câteva zile sau o săptămână, în timp ce simptomele psihice, precum depresia, anxietatea sau disforia (tulburare a dispoziției, manifestată printr-o stare de tristețe profundă și nemulțumire de sine) pot avea o durată mai mare.
Inclusiv lipsa cafelei de dimineață poate duce sevraj, care se manifestă prin oboseală, dureri de cap și iritabilitate.
Tipuri de sevraj
- Sevrajul provocat de reducerea consumului de alcool: simptomele acestui tip de sevraj apar în cazul unei persoane care suferă de dependență de alcool; simptomele sevrajului sunt destul de intense;
- Sevrajul provocat de renunțarea la droguri: spre exemplu, persoanele care sunt dependente de heroină experimentează cele mai intense simptome ale sevrajului, care pot dura o săptămână;
- Sevrajul provocat de renunțarea la consumul de canabis: simptomele acestui tip de sevraj nu sunt atât de intense în comparație cu simptomele sevrajului în cazul alcoolului sau al altor medicamente;
- Sevrajul provocat de renunțarea la nicotină: acest tip se sevraj apare atunci când o persoană încearcă să renunțe la fumat, unul dintre cele mai comune vicii întâlnite la nivel global, la persoane de toate vârstele, începând mai ales cu adolescența;
- Sevraj în urma renunțării la medicamentele antidepresive sau benzodiazepinei: acest tip se sevraj apare atunci când o persoană întrerupe administrarea medicamentelor respective sau reduce dozajul.
În afară de aceste tipuri, simptomele sevrajului pot apărea și în cazul în care o persoană încearcă să renunțe la comportamente care i-au creat o dependență, precum dependența de a face sport, cumpărături, sex, consumul de pornografie, jocurile video, jocurile de noroc sau consumul alimentelor cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi.
Tratamentul în cazul sevrajului
Tratamentul se referă la sprijin, îngrijire și medicamente care pot ușura simptomele și pot preveni posibilele complicații ale sevrajului.
Dacă în cazul anumitor substanțe, cum ar fi cofeina, simptomele sevrajului pot fi gestionate cu ușurință, în cazul altor substanțe, cum ar fi alcoolul sau drogurile, simptomele sevrajului pot fi foarte periculoase, astfel că este indicată supravegherea medicală în cazul în care o persoană dorește să renunțe la consumul unei substanțe care i-a adus dependență. Medicul poate prescrie inclusiv medicamente care ajută în gestionarea simptomelor sevrajului. Important de reținut este că tratamentul sevrajului este complet diferit față de tratamentul dependenței în sine.
Recomandări pentru a face față simptomelor sevrajului
Pe lângă ajutorul medical specializat, există și o serie de recomandări care pot ajuta persoana respectivă să se simtă mai bine pe parcursul sevrajului:
- Sprijinul familiei: este indicat ca un prieten de încredere sau un membru al familiei să fie alături în permanență de persoana care suferă de sevraj;
- Adoptarea unei alimentații echilibrate: în cazul sevrajului, o alimentație corectă, bazată pe fructe, legume și alimente neprocesate poate atenua simptomele, în timp ce o alimentație haotică poate face mai mult rău;
- Hidratarea: la fel de importantă este și hidratarea, mai ales în cazul simptomelor care provoacă greață și vărsături;
- Practicarea mișcării în mod regulat: este recomandată mișcarea în mod regulat, de cel puțin de trei ori pe săptămână, fie că vorbim despre mersul pe jos, înot sau alte activități care pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit;
- Somnul: chiar dacă uneori sevrajul poate duce la tulburări ale somnului, este indicat ca persoana respectivă să încerce, pe cât posibil, să își stabilească un program de somn regulat.
Simptomele sevrajului pot avea efecte negative semnificative atât la nivel fizic, cât și psihic. Tocmai de aceea, este indicat să fie cerut ajutor medical specializat înainte să se renunțe la consumul de substanțe care provoacă dependența respectivă.