Variază meniul de post, cu reţete rapide şi hrănitoare
Umplute
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Se aleg câteva ciuperci albe şi frumoase, se spală în apă cu puţină zeamă de lămâie, ca să nu se înnegrească. 2. Se aşază ciupercile într-o cratiţă şi se pune în fiecare un praf de sare şi o linguriţă de ulei. 3. Se acoperă şi se ţin la foc până se înmoaie. 4. Separat se toacă mărunt codiţele şi se înăbuşesc în ulei cu morcovul ras şi cu puţină sare. 5. Când s-au înmuiat bine şi au scăzut, se dau deoparte să se răcească, apoi se amestecă bine cu frunze de pătrunjel tocate mărunt şi cu piper, după care se umplu ciupercile. Se servesc reci. |
– un kg ciuperci proaspete potrivit de mari – un morcov ras – ulei – sare – pătrunjel – piper – lămâie. |
La cuptor, cu sos de usturoi şi salată
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Ciupercile se curăţă de pieliţă şi se spală, fără se le rupeţi codiţele. Se servesc calde |
– un kg ciuperci albe proaspete – usturoi – ulei de măsline – câteva frunze de salată – sare – piper. |
Frigărui cu tofu şi praz
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Se pun ţepuşele pentru frigărui în apă rece timp de 30 de minute, apoi se scurg bine. 2. Se taie tofu în cubuleţe şi prazul în bucăţi de aproximativ doi cm. 3. Se pun cuburile de tofu într-un castron, se adaugă uleiul, piperul şi se amestecă totul foarte bine. 4. Se acoperă recipientul şi se pune la frigider timp de o oră. 5. Apoi se înfig alternativ pe ţepuşă cuburi de tofu, bucăţi de praz şi ciuperci. 6. Ungeţi frigăruile cu marinata rămasă de la tofu. 7. Preîncălziţi grătarul, apoi faceţi focul mic. 8. Prăjiţi frigăruile, întorcându-le din când în când, timp de 5-6 minute sau până când se rumenesc. |
– 320 g tofu solid – două linguri ulei de măsline – două linguriţe piper – un praz – 12 ciuperci întregi. |
Supă cu legume pasate
Mod de preparare: | Ingrediente: |
1. Se curăţă şi se taie ciupercile şi ceapa şi se pun împreună cu delikatul şi cu jumătate din cantitatea de ulei la înăbuşit. 2. Se adaugă şi condimentele după gust. 3. În paralel, se fierb în apă cartofii şi morcovii, apoi se scot şi se pasează. 4. În tigaia cu ciuperci călite se adaugă făina şi restul de ulei şi se stinge cu apă, după care se pun legumele pasate. 5. Se fierb tăiţeii, apoi se toarnă peste ciupercile călite şi se mai adaugă puţină apă. 6. După ce dau în clocot se pun verdeţurile tocate mărunt, se acoperă vasul şi se serveşte cu smântână de soia. |
– 500 g ciuperci proaspete – o ceapă – o linguriţă delikat – 50 g tăiţei – 1,5 l apă – doi cartofi – doi morcovi – câteva frunze de mărar – piper alb – două linguri de ulei – o lingură făină albă – o ceşcuţă cu smântână de soia. |
Tocăniţă
Modul de preparare: | Ingrediente: |
1. Se toacă ceapa şi se căleşte în ulei. 2. Se adaugă ciupercile întregi şi sare după gust. 3. Se fierb acoperite până mai scad, se pune apoi ardeiul gras tăiat cubuleţe şi o linguriţă de boia dulce. 4. Când ciupercile sunt aproape fierte se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe. 5. După ce au fiert se iau de pe foc, se adaugă piper măcinat şi pătrunjel tocat mărunt. |
– o jumătate de kilogram de ciuperci – o ceapă – 50 ml ulei – două roşii – un ardei gras – o linguriţă boia dulce – piper – sare – puţin pătrunjel. |