Update, 14 noiembrie: Ca în fiecare an, finalul anului aduce românilor câteva zile libere în decembrie, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, precum și 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun). În plus, pentru că în acest an Ziua Națională pică vinerea, iar joi – 30 noiembrie este zi liberă de Sfântul Andrei, românii vor avea parte de o minivacanță.

Update, 3 octombrie: Ziua profesorului şi a celor care activează în educație este sărbătorită anual, pe data de 5 octombrie, în toată lumea. În aceeaşi zi, sărbătorim atât Ziua Mondială a Educației, cât și ziua profesorului. Astfel, cadrele didactice, ceilalţi lucrători din educaţie şi elevii vor beneficia de o zi liberă, joi, 5 octombrie 2023.

Potrivit ordinului ministrului educaţiei, „în ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Update, 12 iulie: După minivacanța de la începutul lunii iunie, românii se pregătesc de o nouă minivacanță de patru zile. Următoarea minivacanță pentru români va avea loc în luna august.

Pe 15 august, este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria, zi care este declarată sărbătoare legală. Anul acesta pică într-o zi de marți, și prin urmare, Guvernul a stabilit încă din decembrie o punte cu weekendul, declarând liberă și ziua de luni, 14 august. Așadar, românii se pot bucura de cea de-a treia minivacanță în perioada 12-15 august.

Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”

Vezi care sunt zile libere în 2024.

Zile libere 2023

În România există 15 sărbători legale, conform legislației în vigoare. Alte zile libere, dacă vor exista, vor fi anunțate în primele două săptămâni din an, astfel încât companiile și angajații să poată planifica programul din timp. 

Trei noi minivacanțe a câte patru zile libere fiecare, în 2023, pentru bugetari

În anul 2023, bugetarii au noi zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, dorindu-se astfel crearea unor punți între zilele deja libere și weekenduri.

  • 23 ianuarie, luni – cu o zi înainte de Ziua Unirii Principatelor Române
  • 2 iunie, vineri – a doua zi după Ziua Copilului
  • 14 august va fi tot luni – cu o zi înainte de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Guvernul a decis miercuri, 28 decembrie, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariaţii din sectorul public. Măsura, explică Guvernul, a fost luată întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii.

Aceste date fac o punte între Ziua Unirii Principatelor (24 ianuarie), Ziua Copilului (1 iunie) și Rusalii, şi Sfânta Maria (15 august) și weekenduri.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Așadar, bugetarii au parte de trei minivacanțe a câte 4 zile libere fiecare, în perioada 21 – 24 ianuarie 2023, 1 – 4 iunie 2023, respectiv 12 – 15 august 2023.

Calendar zile libere 2023 pentru fiecare lună 

Ianuarie

1 ianuarie – duminică – Anul Nou

2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou

24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României

Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, următorul eveniment fiind la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire.

Unirea Principatelor Române din 1859 a avut loc odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei, momentul însemnând primul pas important în drumul pentru înfăptuirea statului național român. 

De anul următor, românii vor avea încă două zile libere în luna ianuarie. Nu vor mai lucra de Bobotează sau de Sfântul Ion, pe 6 și 7 ianuarie. Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a aprobat pe 15 februarie 2023, proiectul de lege iniţiat de PSD, prin care zilele de 6 și 7 ianuarie devin zile libere legale.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

Februarie

Nu sunt zile libere în februarie.

Martie

Nu sunt zile libere în martie.

Aprilie

14 aprilie – vineri – Vinerea Mare

16 aprilie – duminică – Paște ortodox 

17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox 

Mai

1 mai – luni – Ziua Muncii

Iunie

1 iunie – joi – Ziua Copilului

4 iunie – duminică – Rusalii

5 iunie – a doua zi de Rusalii

Iulie

Nu sunt zile libere în iulie.

August

15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului 

Septembrie

Nu sunt zile libere în septembrie.

Octombrie

Nu sunt zile libere în octombrie.

Noiembrie

30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

Decembrie 

1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – luni – Crăciunul

26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun

Ce angajați beneficiază de zile libere legale plătite

În afara celor 15 zile de sărbători legale, angajații pot beneficia de anumite zile libere, fie că sunt plătite, fie că nu sunt plătite.

Ele sunt prevăzute în Codul Muncii, prin acte specifice, reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii. 

De exemplu, concediul de odihnă. Este cel mai comun beneficiu al salariatului și pornește de la un minimum de 20 de zile. De regulă, majoritatea companiilor oferă 21 de zile de concediu, însă multe companii pot acorda zile de odihnă suplimentare.

Evenimente familiale. Există câteva evenimente familiale deosebite cu ocazia cărora angajatul are dreptul la zile libere plătite, în afara celor incluse în concediul de odihnă. De exemplu, căsătorie, naștere, decesul rudelor etc.

  • căsătoria (5 zile)
  • nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile)
  • decesul soţului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile)

Se poate acorda o zi liberă și la schimbarea domiciliului.

Salariații au și dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată. De exemplu, angajatul își poate lua concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. 

Totodată, pentru situații personale, angajații pot beneficia de concedii fără plată sau învoiri. În aceste cazuri este nevoie de aprobarea angajatorului. 

Creșterea copilului. Tatăl poate beneficia de un concediu paternal de 5+10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură. Orice părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului.

Câte zile lucrătoare sunt în fiecare lună?

Ianuarie

Luna ianuarie are 31 de zile, dintre care 20 lucrătoare. 

Pentru un angajat cu o normă de 8 ore, luna ianuarie va avea 160 de ore lucrătoare.

Pentru o persoană angajată 4 ore pe zi, luna ianuarie va avea 80 de ore lucrătoare. 

Februarie

Luna februarie are 28 de zile, dintre care 20 de zile lucrătoare. 

La un program de 8 ore pe zi, luna februarie are 160 de ore lucrătoare. 

La un program de 4 ore pe zi, un angajat va lucra 80 de ore în luna februarie. 

Martie

Martie are 31 de zile, dintre care 23 lucrătoare. Asta înseamnă că o persoană cu un program de 8 ore, va lucra 184 de ore în luna martie. 

La un program de 4 ore, o persoană va lucra 92 de ore în luna martie.

Aprilie

Luna aprilie are 30 de zile, dintre care 18 lucrătoare. O persoană care are un program de 8 ore, va munci în aprilie 144 de ore.

Pe de altă parte, un angajat cu un program de 4 ore va munci 72 de ore în luna aprilie. 

Mai

Luna mai are 31 de zile, dintre care 22 de zile lucrătoare. 

Pentru un program normal de 8 ore de muncă, un angajat va munci în mai 176 de ore. Între timp, un angajat la un program de 4 ore va munci în această lună 88 de ore.

Iunie

Luna iunie are 30 de zile, dintre care 20 de zile lucrătoare. 

Dacă lucrezi 8 ore, asta înseamnă un total de 160 de ore în luna iunie.

Dacă muncești doar 4 ore pe zi, luna iunie va avea 80 de ore lucrătoare.

Iulie

Luna iulie are 31 de zile, dintre care 21 lucrătoare. Acest lucru înseamnă că o persoană care lucrează 8 ore pe zi va munci 168 de ore în luna iulie.

O persoană care are un program de 4 ore va munci în luna iulie 84 de ore. 

August

Luna august are 31 de zile, dintre care 22 lucrătoare. O persoană care muncește 8 ore pe zi va lucra 88 de ore în luna august.

La un program de 4 ore, o persoană va munci 88 de ore în această lună.

Septembrie

Luna septembrie are 30 de zile, dintre care 21 lucrătoare. La un program de 8 ore, o persoană va munci 168 de ore. La un program de 4 ore, o persoană va lucra 84 de ore în luna septembrie. 

Octombrie

Luna octombrie are 31 de zile, dintre care 22 lucrătoare. Pentru 8 ore pe zi, asta înseamnă 176 de ore lucrătoare într-o lună. La un program de 4 ore, o persoană ar munci 88 de ore în luna octombrie. 

Noiembrie

Luna noiembrie are 30 de zile, dintre care 21 de zile lucrătoare. La un program de 8 ore, o persoană va munci 168 de ore în această lună. Dacă muncești 4 ore pe zi, în luna noiembrie vei munci 84 de ore. 

Decembrie

Luna decembrie are 31 de zile, dintre care 18 lucrătoare. La un program de 8 ore, vei munci 144 de ore, în timp ce la un program de 4 ore vei munci 72 de ore în această lună.

Din cele 365 de zile din anul 2023, 248 de zile sunt lucrătoare, adică 1.984 de ore, la un program de 8 ore și 992 de ore la un program de 4 ore. 

Anul 2023 are 117 zile libere.

Câte zile libere au celelalte țări din Europa

Spre deosebire de alte state ale Uniunii Europene, România are mai puține zile libere legale. Belgia, Lituania sau Cipru au 17 -18 zile libere pe an, iar Elveția chiar 28. Potrivit reglementărilor UE, România va trebui, la rândul ei, să crească numărul sărbătorilor legale. Iată mai jos exemple de zile libere în țări din Europa.

  • Bulgaria – 16 zile libere
  • Cehia – 13 zile libere
  • Croația – 15 zile libere
  • Rusia – 16 zile libere
  • Ucraina – 14 zile libere
  • Ungaria – 12 zile libere

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi sărbători cu cruce roșie în 2023 și când este dezlegare la pește în 2023

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (24)

Gore24   •   16.11.2023, 16:44

Un articol foarte interesant! Mulțumim!

chiruleonard   •   15.11.2023, 11:59

Un articol interesant si foarte util. Multumesc!

DanCraciunescu   •   15.11.2023, 10:19

Avem nevoie chiar de mai multe libere. Nu doar sa muncim pentru altii.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI