Cum e posibilă Anisie? Cadrul mai larg al întrebării ar fi cum sunt posibili Andrușcă, ăla de nu putea îndruga două vorbe, cum e posibil Ion Ștefan “Grindă”, afaceristul plin de bani care ne arată ce meritocrație e și în mediul privat (mai ales dacă nu-ți plătești taxele), cum sunt mulți și multe posibile?

Doamna Anisie este evident o persoană publică submediocră. Nu pentru că emană clișee cum respiră, asta e o boală profesională grea și pentru profesori, și pentru funcționari din administrație. Ci pentru că, deși profă de română, comite greșeli grave “din cauza emoției”, greșeli grave de topică și acord, lăsați “pepsiglasu‘”, că a fost doar un bonus.

Ce mi se pare grav-amuzant e că e titulară la un liceu de elită din București: Tudor Vianu. Amuzant, pentru că arată cât de “pretențioase” sunt elitele bucureștene. Grav, pentru că arată că liceele bune sunt bune pentru că elevii sunt aleși dinainte după IQ și statut social, ei vin la clasă gata pregătiți în particular. La școală se duc doar să se odihnească (și să râdă probabil de câte o Anisie).

În descrierea carierei doamnei Anisie e deja loc comun pomenirea studiilor la Academia SRI, pepinieră de mediocritate și plagiate, instituție nederanjată de necruțătorul stat de drept românesc.

Nu mă îngrijorează că e lipită de SRI. Mă îngrijorează că SRI a ajuns să se asocieze cu cadre mai slabe decât recrutează partidele tradiționale. Măcar o meritocrație a șmecheriei și a datului din gură să existe. Să te văd că ai făcut Academia aia a peștelui prăjit și ești superisteț sau măcar superalunecos.

SRI nu ne arată forța lui cu astfel de oameni sub umbrelă, ne arată că funcționează ca un partid anchilozat, doar că are și mai mult sprijin de stat decât un partid. Funcționează un nepotism de tip militar. Ești executant bun, ești de-al nostru, nu cazi din funcție nici dacă vine Armaghedonul.

Poate nu știu, le-o spun eu, Anisie a ajuns imaginea SRI după ce a absolvit Academia Mihai Viteazul de pile și relații cu statul din umbră.

Grevă, protest, ceva!

O viziune frecventă superficială ne împarte în “popor” și politicieni imorali care ne călăresc. Nu e chiar așa, poporul ăsta e de multe feluri și are multe interese. De exemplu, poporul educat, din orașe medii și mari, are cu totul alte interese decât un pensionar sau un lucrător cu salariul mic. Iar asta se vede inclusiv în felul în care judecăm în oglindă o Anisie sau o Viorica Dăncilă, un Andrușcă de la PSD sau un Ion Ștefan de la PNL.

Un exemplu de dublă măsură este cazul Firea în București. Firea nu vrea dezbatere cu Nicușor, Nicușor nu vrea cu Băsescu (Băsescu nu știe exact ce vrea, dacă se retrage sau nu și în ce formă, că poate intervine anticomunismul stupid pe care el însuși l-a promovat și îl scoate din joc justiția, pentru că era securist).

Anisie, acest mister al guvernării PNL. Cum de a ajuns ministru al educației un om din pepiniera de mediocritate a SRI?
Gabriela Firea și Nicușor Dan se înfruntă pentru fotoliul de la Primăria Capitalei

Dubla măsură a publicului lor, al dreptei USR-PNL, e vizibilă. La Dăncilă făceau show online (pe care îl stăpânesc mai bine decât publicul îmbătrânit sau precar), la Anisie tac, la vreun prost de la PSD făceau apoplexie, la proști de la PNL sau USR se prefac că plouă. Acum se prefac că nu văd că Firea face fix jocul lui Iohannis. E o lecție veche de PR. Ai cel mai mic avantaj, nu ți-l pui în pericol stând de vorbă în fața prostului din popor. Îți cumperi poporul pe felii, cu buget de publicitate enorm.

Eu am propus-o din anul mascaradei prezidențiale, 2019, când Iohannis a reușit să facă o campanie doar cu prietenii: o grevă a presei, a spațiului public de expresie în general, cu asociații, sindicate etc. Toată lumea în grevă pentru a ne forța viitorii aleși să vorbească, să promită, să dea socoteală, să dezbată.

Aveți întrebări, nu? Cine ia mai multe contracte cu “pepsiglasu‘” și de ce?, de ce aruncă Mutu cu apă oxigenată din elicopter peste sectorul 6 și nimeni nu-l trage la răspundere? Cum e posibilă racolarea masivă de primari, fără scrupule, fără grețuri de “ciumă roșie” sau “ciumă galbenă”?

Ei bine, dragilor, e momentul pentru democrație impusă ceva mai în forță. O grevă, un protest măcar, asta până când îi vom determina dea o lege prin care să se oblige să dezbată, să iasă la interviuri periodic cu ziariștii, fără să-și însceneze conferințe de presă de doi bani.

Dar presa se scufundă în bugete electorale. Advertorialele sunt la ordinea zilei. Politicienii își aleg și ce moderator vor pe la televiziuni. Se fac reportăjele “de umanizare” cu candidații. E o comedie dureroasă. Și nicio dezbatere! Puterea locală nu vorbește cu nimeni și punct, fie că e galbenă, fie că e roșie.

Nu dăm știri cu voi, dacă nu veniți la dezbateri

O sindicalizare a presei ar fi fost obligatorie. Am pierdut o șansă enormă de a ne așeza toți la o masă și de a le spune politicienilor: voi nu sunteți un SRL, să veniți cu strategii de PR de doi lei: “mă închid în casă și schimb a treia oară toboganele din parcul pentru copii”. Nu e târziu! Putem exersa pe Cluj, Iași, București, Timișoara. Nu dăm știri cu voi dacă nu veniți la dezbateri. Nu una, două, ci cât e nevoie, ca să înțeleagă cetățenii ce votează.

Nu sunt naiv, e greu de făcut, ce tare ar fi dacă posturile publice măcar ar lansa scurt invitația, susținute de CNA: toate orașele mari trebuie să aibă dezbateri naționale, altfel tăiem orice timp electoral. Din păcate, sunt instituții slabe, deși n-ar trebui.

Politică nu înseamnă doar show și dezbatere. Dar când vezi că de altceva nu poate fi vorba, de idei, de teme aduse la zi, măcar să-i aleg în funcție de cum rezistă la stres și cum știu să se descurce în mediu ostil.

O presă ceva mai unită ar câștiga cele mai multe puncte în fața unui public pierdut, dacă ar reuși cumva să-i facă pe ăștia să vorbească. Prin grevă, prin impunerea unor proiecte de lege în care să faci democrația obligatorie (știu, sună ca dracu, dar altfel nu-i scoatem nici pe Iohannis, nici pe alde Firea din bula lor de PR).

Citeşte şi:

Gabriela Firea şi Florentin Pandele, anchetaţi de poliţiștii din Ilfov, după ce au intrat cu copiii în clasă

14 ani a durat construirea școlii din Fâstâci inaugurată azi, în pandemie. Cum a arătat prima zi de școală din localitatea vasluiană

Viața bate filmul | Fabuloasa poveste a eroului din “Hotel Rwanda”: răpit din Dubai și aruncat în închisoare la comanda președintelui african

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
PARTENERI - GSP.RO
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
A spus tot! Iri Columbeanu, reacție incredibilă după despărțirea Monicăi de Mr. Pink. EXCLUSIV
Playtech.ro
A spus tot! Iri Columbeanu, reacție incredibilă după despărțirea Monicăi de Mr. Pink. EXCLUSIV
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Observatornews.ro
"Mi-a omorât-o pe mămicuţa mea!" Strigăt de durere după crima din Călărași, unde o femeie a fost ucisă de cumnatul ei
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
HOROSCOP
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Știrileprotv.ro
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD
PUBLICITATE
(Publicitate) CONCURS - Câștigă două bilete la UNTOLD
Urmărește cel mai nou VIDEO