DISCLAIMER. Libertatea publică, la rubrica de opinii, două tipuri de comentarii. Unele aparțin jurnaliștilor din redacție și celelalte, invitaților. Numiți și contributori după tradiția presei democratice, acești invitați sunt oameni cu profesii, convingeri și asocieri politice diferite. Ziarul le oferă o platformă de exprimare, convins că pluralitatea opiniilor și diversitatea ideilor ne ajută pe toți să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

Membru PNL, Claudiu Săftoiu a fost ales, în decembrie 2019, director general al Editurii Didactice și Pedagogice, până în acel moment fiind consilier de comunicare la cabinetul ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, în guvernul condus de Ludovic Orban. Anterior, el a fost director al Serviciului de Informații Externe, în perioada octombrie 2006 – martie 2007, fiind numit în această funcție de fostul președinte Traian Băsescu, al cărui consilier a fost.


Urmează îndeaproape lucrătorii din industria ospitalieră și angajații străini din domeniul sănătății. Practic, mâna ieftină de lucru – necalificată și fără cunoștințe de limba engleză, care a dominat construcțiile, serviciile și industria insularilor – nu va mai avea drept de muncă în UK, începând cu ianuarie 2021.

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020

Întocmai cum verii lor australieni au făcut de mai multă vreme, și guvernanții britanici eurofobi o vor face: vor întocmi o grilă de punctaj pe care potenţialul imigrant trebuie să o completeze, de la anul, pentru a ajunge în Regat. El ar trebui să obţină 70 de puncte draconice de pe această grilă, ca să poată munci pentru economia britanică.

Referirea specială la români este neîndoielnică și este adresată cu atât mai mult, cu cât numărul de conaționali care au completat rapid  noile forme de ședere în UK, după Brexit, este foarte mare – peste 400 000. Dar după legiferarea în Guvernul Johnson a noii legi a imigrației, românii fără o meserie cu patalama și fără engleza “la purtător” vor fi triați fără rezerve și întorși în România. Doar muncitorii calificați și cei înalt calificați vor fi primiți, chiar dacă nu au o ofertă de muncă. Consecvent, drepturile artiştilor, sportivilor şi muzicienilor care vin în Anglia – pentru expoziţii, concerte, audiţii sau competiţii –  vor fi păstrate. În fine, cei mai deștepți dintre noi – academicienii, cercetătorii, matematicienii, inventatorii – vor fi exceptați de la aplicarea sistemului pe puncte. Aceștia din urmă vor fi primiți fără condiționări, prin îngăduința lui Boris.

Regatul Unit – etanșeizat la granițe prin măsurile eurofobe ale premierului britanic

Premierul britanic a șarjat în stilul caracteristic, pompând în opinia publică de acasă o mândrie naționalistă revanșardă, și a declarat că guvernul său va prelua controlul complet al frontierelor, “pentru prima dată în zeci de ani”.

Lista lui Boris - pe primul loc, românii cu palmele bătătorite
Boris Johnson / EPA

Johnson a redefinit libera circulație în Uniunea Europeană, care a “denaturat” relația Angliei cu țările membre ale spațiului comunitar european. O frenezie a desolidarizării a cuprins guvernul de la Londra, care va impune baremuri financiare, educaționale și tehnice pentru diminuarea drastică a imigrației pe piața muncii.

Practic, conservatorii britanici vor alunga treptat din Regatul Unit cei peste 3 milioane de cetățeni europeni, care au contribuit în proporție covârșitoare la dezvoltarea țării, laolaltă cu nativii britanici, și al căror nivel de trai a crescut constant, în ultimii 30 de ani, pe seama muncitorilor cu cârca, cu lopata, a lucrătorilor la ore mici, cu slujbe “all around the clock” (ture istovitoare de noapte, cele mai prost plătite).

Cele mai afectate vor fi serviciile din spitale, dar și marile industrii, care sunt nevoite să uite de mâna de lucru ieftină, venită din afară.  Noua lege a imigrației va clasifica și breasla chelnerilor, a lucrătorilor din agricultură sau din pescuit în categoria muncitorilor necalificați. Industria și sectorul hotelier vor resimți primele distorsiunile de pe piața muncii, provocate de măsurile constrictive ale guvernului conservator.  Pe cale de consecință, patronii britanici vor fi direcționați prioritar spre lucrătorii britanici, pe care vor fi nevoiți să îi plătească mult mai bine decât pe vreun estic cârpit în fund.

Distorsiuni majore pe piața muncii în Regatul Unit, după 1 ianuarie 2021

În pofida legilor economiei de piață, străinilor care lucrează pe cont propriu, cum sunt constructorii români ori instalatorii polonezi, li se va interzice accesul pe piața muncii din Marea Britanie.

Noul sistem de admitere în Anglia pretinde că nu va ține cont de proveniența solicitantului la imigrare, ci de factori precum vârsta și calificarea. Dar criteriul vârstei este un sistem înjositor prin excelență, practicat și în Australia. La antipozi, cu cât un candidat la imigrare este mai tânăr, cu atât primește mai multe puncte. Pentru cei peste 50 de ani, numărul punctelor de admitere se reduce la zero.

Lista lui Boris - pe primul loc, românii cu palmele bătătorite

Prin replicarea modelului australian, guvernul va atrage  lucrători calificați și zdraveni, pentru sectoarele care au nevoie de aceste profesii. De altfel, Marea Britanie practică un astfel de sistem, încă din 2010, exclusiv pentru solicitanții din afara EEA (Uniunea Europeană + Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein). Acum a venit rândul europenilor să se alinieze la exigența britanică.

Reacția UE la cotele de imigrare britanice nu va întârzia să apară

Cotele de imigrație care vor fi impuse de Marea Britanie pentru cetățenii UE vor provoca Executivul european să se gândească și să introducă, la rândul lui, cote de imigrație pentru britanici. Sunt rigori absolute pe piața forței de muncă, la nivel comunitar, care nu mai sunt defel o  simplă joacă legislativă și care vor îndepărta și mai mult economia britanică de cea europeană.

Penuria de personal va fi cea mai mare amenințare a sectorului sănătății, în UK. Boris Johnson a promis prevederi legislative, menite să protejeze și proceduri de urgentare a emiterii vizei de muncă, prioritar în Serviciul Național de Sănătate (NHS), pentru menținerea personalului medical asigurat din resursă străină. În “Discursul tronului” – programul de guvernare al cabinetului condus de prim- ministrul Boris Johnson – figurează șapte proiecte de lege privind Brexitul.

Românii din Anglia – cu ochii întorși spre țară

În Regatul Unit al Marii Britanii sunt înregistrați oficial 433.000 de români, reprezentând a doua comunitate ca mărime din Marea Britanie. Estimările neoficiale depășesc cifra de 500.000 de persoane, peste 90% dintre aceștia au aplicat pentru “settled” și “pre-settled status”.

Cu mâinile bătătorite de munca grea din construcții și din serviciile cele mai ingrate prestate, viitorul lor în lumea lui Boris Johnson arată cum nu se poate mai rău. Din această perspectivă, este obligația guvernelor României să asigure cât mai rapid un mediu economic competitiv și motivant, aici, acasă, pentru românii care vor fi întorși din Anglia de la 1 ianuarie 2021.

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Playtech.ro
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021