Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

România primește bani de la Uniunea Europeană, pentru a se dezvolta, pentru a ajunge, la un moment dat, la nivelul țărilor UE ceva mai avansate.

În același timp, ca orice țară membră, România contribuie la bugetul Uniunii. Dă mai puțin de- cât ia, e drept.

Problema, însă, e că ia aiurea. Negocierile făcute de politicienii noștri atunci când se stabilește bugetul UE sunt atât de slabe, încât, în loc să avem acces la bani care chiar să ne ajute, ajungem să cheltuim zeci, poate sute de milioane de euro pe prostii.

Am putea să luăm bani doar pentru autostrăzi, căi ferate, canalizare? Nu, nu putem. Pentru că niște birocrați rupți de lume inventează axe de finanțare care nu fac decât să ajute la apariția unor profitori de genul lui Alexandru Cumpănașu și a altora ca el.

Există proiecte de milioane care nu înseamnă, în realitate, decât gargară, plimbări inutile și multe păduri tăiate inutil.

Se tipărește atâta maculatură din bani europeni, încât te miri că mai avem vreun copac prin țară.

Se inscripționează atâtea pixuri și stik-uri de memorie, se fac, încă, dvd-uri și cd-uri, frumoase, lucitoare, care să-ți ia ochii. Dar care sunt, în același timp, complet inutile. După ce au fost înmânate participanților la diverse seminarii și workshop-uri, toate aceste materiale promoționale ajung pe un fund de geantă, dacă nu ajung direct la coșul de gunoi.

N-am auzit, în cei aproape 13 ani de când suntem membri UE, decât puține discuții serioase ale politicienilor noștri despre fondurile europene. De obicei este multă gargară despre gradul de absorbție, despre cum nu suntem în stare să atragem banii. Dar nu se vorbește despre ce facem, de fapt, cu ei și de ce suntem obligați, practic, să irosim o bună parte din ce atragem.

Cel mai mare proiect de infrastructură din România ultimilor ani, finanțat din bani europeni, este podul care se construiește peste Dunăre, între județele Tulcea și Brăila. costă peste jumătate de miliard de euro și a iscat întrebări incredibile: “De ce ne trebuie, de ce este nevoie de acest pod, la ce este el folositor?”. Asta, în timp ce alți bani se scurg printre degetele rare ale unor ONG-uri bune de nimic.

Nu știm dacă Dan Barna a făcut ceva ilegal. Domnia sa spune că nu și are tot dreptul să beneficieze de prezumția de nevinovăție, dar participarea sa la această bătaie de joc ce a devenit risipirea fondurilor care ne-ar putea ajuta să creștem este cel puțin imorală. Merităm, totuși, ca țară, mai mult.

Citeşte şi:

Da, sistemul îl preferă pe Iohannis și Barna simte asta pe pielea lui, însă presa trebuie lăsată să-și facă treaba

Discuție Dan Barna-USR, pe Facebook, despre formarea noului guvern: „Să nu cădem în capcană! Anticipatele sunt soluția, pentru că orice altceva este un poker cu cărți mici”

Dan Barna, acuzații dure după investigația RISE Project: „Am informații că șeful lor e în Columbia și de acolo dă dispoziții”

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat