Opinie de
Cătălin Tolontan
Toate articolele autorului

Când își incită fanii contra presei, Barna aplică retorica preferată a politicienilor pe care-i contestă.

Presa nu e dincolo de critică, însă să o discreditezi ori de câte ori nu-ți convine atacă bazele unei societăți democratice. Președintele Iliescu i-a trimis minerii pe cap, premierul Năstase a îngrășat-o sau a cenzurat-o economic, președintele Băsescu s-a ridicat pe umerii ei și apoi a demonizat-o, iar președintele Iohannis o ignoră.

Dintre șefii statului, doar Nicolae Ceaușescu a dat mai puține interviuri presei românești decât Klaus Iohannis.

Nou în joc, Dan Barna e la un pas de a urma aceeași cale. Căci asta face candidatul când le transmite colegilor din USR că jurnaliștii de la RISE s-au autodeconspirat. “Mi-au spus și ei la interviu că este o anchetă pornită la pont, li s-a spus mergeți și faceți o anchetă pe subiectul Dan Barna”, spune candidatul celor din USR.

Echivalența dintre între “pont” și “ordin” e incorectă, coboară nivelul discuției și e păcat că Barna face asta, având în vedere nivelul de inteligență și entuziasm al oamenilor care au intrat în USR. Sunt medici, ingineri, profesori, muncitori, șoferi care și-au cedat o parte din timpul și din energia lor ca să contribuie la o societate diferită.

Iar o Românie mai bună nu se poate naște cu “acuzații atât de nesăbuite și de extinse încât pot fi – și sunt – folosite pentru a discredita profesii întregi, esențiale pentru democrație”, așa cum observă Madeleine Albright în cartea sa “Fascismul”, apropo de prestația oamenilor politici populiști.

Presa primește ponturi, iar în asta nu e nimic greșit, dimpotrivă. Whistleblowerii, sursele și oamenii curajoși sunt necesari.

Da, establishmentul, cu serviciile secrete cu tot, îl preferă pe Klaus Iohannis în aceste alegeri. Capacitatea lor de contraselecție e atât de clară când vezi cum arată schița guvernului PNL. Am ajuns în faza în care Rareș Bogdan e socotit prea prețios și competent ca să devină ministru de externe și rămâne la Bruxelles, cam acesta este nivelul clasei a X-a F a Opoziției!

Dar dacă USR-PLUS vor să fie cu adevărat o alternativă, atunci ei sunt datori nu să scadă, ci să crească nivelul argumentelor.

Publicul va decide dacă ancheta jurnalistică a RISE este limpede, dacă a descoperit sau n-a descoperit fapte de corupție, așa cum crede candidatul USR. Însă, dincolo de iritarea fiecărui politician, “abilitatea unei prese libere și independente de a trage la răspundere liderii politici este ceea ce face posibilă o guvernare deschisă – este bătaia inimii unei democrații”, spune tot Madeleine Albright.

Pentru Dan Barna e important să câștige, dar pentru viitorul democrației de la noi și, cine știe, al viitoarelor alegeri, poate că e mai important să arate că e cel care merită să câștige.

Citeşte şi:

Discuție Dan Barna-USR, pe Facebook, despre formarea noului guvern: „Să nu cădem în capcană! Anticipatele sunt soluția, pentru că orice altceva este un poker cu cărți mici”

The New York Times: ”Oficiali români au sosit la Casa Albă fără invitație prealabilă”. O consilieră de la Casa Albă îl acuză pe ambasadorul SUA la UE

Guvernul a reluat discuțiile cu Volkswagen pentru construirea unei fabrici în România. Grupul german a amânat investiția din Turcia din cauza intervenției militare asupra kurzilor

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.