Mergi direct la conținut »
OPINIE | Cum s-a văzut baia de mulțime de la Iași și cum a scăldat-o PSD în Moldova - FOTO & VIDEO
Opinii Libertatea > Opinii > OPINIE | Cum s-a văzut baia de mulțime de la Iași și cum a scăldat-o PSD în Moldova - FOTO & VIDEO

OPINIE | Cum s-a văzut baia de mulțime de la Iași și cum a scăldat-o PSD în Moldova – FOTO & VIDEO

De Ziua Europei, cu largul concurs al jandarmilor, cele două Românii au ratat din nou întâlnirea. Aproximativ 10.000 de oameni au fost pe 9 mai, la Iași, unde a fost organizat un miting PSD, care a adus în oraș nume din conducerea partidului, în frunte cu liderul Liviu Dragnea. În apropiere de locul în care s-au adunat susținătorii social-democraților, peste 6.000 de oameni au protestat față de PSD.

Opinie de
Eli Driu (foto)
Toate articolele autorului

Suleiman Magnificul, montat de Andrei Șerban, ar arăta așa: un domn grizonat, în costum de mătase, stă pe un scăunel de plastic, într-un cort de polietilenă. Pe scenă doinește un menestrel, ceva despre sângele vărsat sau visat.

Liviu Dragnea ascultă de pe scăunelul lui. Un bodyguard are grijă să tragă fermoarul la ușa cortului, să nu se vadă nimic din magnificul interior.

În jurul cortului, doamnele social-democrate, Rovana Plumb, Carmen Avram, Olguța Vasilescu, în taioare de vară, grave ca reginele din cărțile de joc, stau încolonate, să urce pe scenă.

Apă de la cisternă, portocale de acasă

Ziua Europei la Iași a însemnat o altă zi de campanie electorală pentru europarlamentare. Un vorbitor declamă de pe niște foi printate. În Piața Unirii bate soarele, unii oameni s-au tras la umbră. Scot din sacoșe pâine cu ceva și sticle cu „întăritor”, toarnă în pahare de unică folosință pe furiș, să nu-i vadă liderul de filială.

O doamnă în vârstă, revărsată cu toate plăsuțele pe o băncuță, cu spatele la scenă, decojește o portocală. Pentru cei însetați, în piață a fost adusă o cisternă albastră, pe care scrie apă potabilă.

Atrași de acordurile fanfarei, mai mulți pensionari protestează că nu sunt lăsați să intre. De ce să nu vadă și ei spectacolul? Că-i orașul lor.

Jandarmii au baricadat intrările în piață încă de dimineață: două rânduri de garduri, plus un rând de dube. Pe străduțe sau printre coloanele clădirilor, strânge rândurile cealaltă Românie: protestatarii anti-PSD. Sunt de toate vârstele, au vuvuzele, steaguri, ironii pe pancarte. Și se întrec în decibeli cu show-ul social-democrat.

Retragerea cu sârbe

Sultanul, ca sultanul. Discursul, magnific și nu prea. Când Liviu Dragnea începe să vorbească, delegațiile PSD încep să plece, ordonat, în pas alergător. La finalul tiradei aniversare contra Europei, piața era pe jumătate goală. Într-un sfert de oră, pe ritmurile unei sârbe în căruță, s-au retras spre autocar și ultimii susținători social-democrați.

Porumbeii din Piața Unirii, uzurpați, n-apucă să se așeze pe tronul de coji de semințe, că o altă mulțime dă năvală. Protestatarii anti-PSD mută gardurile, jandarmii fac un pas în spate și piața se umple la loc.

În jurul statuii lui Cuza, se cântă imnul, se strigă contra PSD, se aplaudă. Apoi mulțimea pleacă în marș spre sediul social-democraților. Undeva, pe străduțele dulcelui târg, niște români derutați grăbeau pasul, să nu fie ajunși din urmă de alți români, supărați. Până la urmă, nu s-au întâlnit unii cu alții. Nici de data asta.

Close
Închide
  Close