Legile Educaţiei au fost adoptate, miercuri, în Guvern, în timp ce câteva sute de profesorii protestatari scandau, în Piaţa Victoriei, pentru salarii mai mari. Pachetul legislativ ce pune în aplicare proiectul prezidenţial „România Educată” urmează să intre în dezbatere parlamentară şi să fie votat de Legislativ. Potrivit ministrei educaţiei, Ligia Deca, din lege a fost eliminat capitolul privind salariile profesorilor, acesta urmând să fie inclus în Legea salarizării unitare. 

„S-a agreat în discuția cu reprezentanții sindicatelor care a precedat ședința de guvern ca această garanție să fie introdusă în legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare din partea coaliția de guvernare ca salariul unui debutant în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim pentru a fi stimulați și pentru a avea cei mai buni profesori la clasă”, a spus ministra Educației, după ședința de Guvern.

Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani
Recomandări
Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federația Sindicatelor Libere din Învățământ au continuat însă acţiunile de protest programate în această săptămână în mai multe judeţe din ţară. Profesorii, personalul nedidactic şi personalul auxiliar din învăţământ au ieşit în stradă în Hunedoara, Bihor, Braşov, Cluj, Maramureş, Arad, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Mehedinţi, Alba, Sibiu, Giurgiu, Hunedoara, Dâmboviţa, Dolj şi Bucureşti. 

„Salariaţii din învăţământ nu sunt dispuşi să renunţe la lupta pe care o duc în acest moment cu o clasă politică căreia nu îi pasă de viitorul şcolii româneşti”, au anunţat sindicaliştii într-un comunicat de presă. 

Sindicaliştii din Educaţie au ieșit în stradă în toată țara pentru salarii. Ce spun despre noua lege: „Nu mai avem nicio putere asupra elevului”
Profesori care protestează în fața Guvernului României

„Elevul este stăpânul nostru. Bine, aşa ar trebuie să fie, dar…”

Şcoala 9 a vorbit cu protestatarii din Bucureşti pentru a afla de ce aceştia continuă protestele, în contextul în care ministra Ligia Deca a anunţat că va soluţiona principala revendicare legată de majorarea salariilor. În afara cerinţelor adresate oficial guvernanţilor, manifestanţii au exprimat o serie de nemulţumiri, deopotrivă instituţionale şi personale. 

EXCLUSIV. Voluntar ucrainean vorbește pentru publicul Libertatea din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”
Recomandări
EXCLUSIV. Voluntar ucrainean vorbește pentru publicul Libertatea din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”

„Nu numai despre salarii e vorba”, a spus un protestatar din Sălaj. „Nu avem resurse în Educaţie, deci nu se pot face investiţii. Reprezentanţii sindicatelor au discuţii la Guvern sau la Parlament şi, după ce pleacă, nu se schimbă nimic”, spune acesta. 

Alţii s-au plâns că nu se simt respectaţi în şcoală şi că ar vrea să aibă mai multe instrumente coercitive faţă de elevii lor. „Noi, cadrele didactice, nu mai avem nicio putere asupra elevului. Adică, nu mai avem nicio armă de constrângere. Elevul este stăpânul nostru. Bine, aşa ar trebuie să fie, dar…”, a spus un profesor din Vaslui. Acesta ar vrea ca Legile Educaţiei să-i poată ajuta să constrângă elevii să vină la şcoală şi să-i facă să fie mai responsabili. 

Sindicaliştii din Educaţie au ieșit în stradă în toată țara pentru salarii. Ce spun despre noua lege: „Nu mai avem nicio putere asupra elevului”
Profesor din Vaslui, prezent la protestul sindicatelor din educație, în Piața Victoriei

 „Noi, profesorii, oamenii, cetăţenii, avem responsabilităţi. Respectăm legile pentru că suntem constrânşi de amenzi, de alte pedepse. Pentru elevi, nu există nicio pedeapsă ca să-i constrângi să vină la şcoală, să respecte profesorul, să respecte sistemul educaţional. Deci sistemul nu mai are nicio măsură de constrângere asupra elevului să-l facă să fie responsabil”, completează un alt profesor din Vaslui.

Înregistrări șocante într-un dosar DIICOT. Doi angajați se plâng că șefii le-au băgat pe gât, de la firmele de casă, cantități uriașe de produse de birotică: „Două milioane cinci sute de coli”
Recomandări
Înregistrări șocante într-un dosar DIICOT. Doi angajați se plâng că șefii le-au băgat pe gât, de la firmele de casă, cantități uriașe de produse de birotică: „Două milioane cinci sute de coli”

„Faţa hidoasă a învăţământului”

Alţi profesori care au protestat în faţa Guvernului s-au plâns de faptul că elevii de la şcolile speciale vor fi incluşi în clase cu elevi tipici, în timp ce alţii au reclamat ineficienţa evaluărilor naționale şi a programei şcolare. „Eu, sincer, aş merge pe varianta să se dea examen ca pe vremuri. E o diferenţă uriaşă între exigenţele de dinainte de 89 şi subiectele de astăzi. Evaluarea naţională nu e o soluţie. Se creează o falsă impresie că elevii sunt buni, dar, în realitate, subiectele sunt extrem, extrem de uşoare. Dacă s-ar da nişte examene mai riguroase, atunci s-ar vedea faţa hidoasă a învăţământului, adică s-ar vedea că, din păcate, am rămas cu mult în urmă. Faţă de anii 80, nu se mai învaţă mare lucru”, a susţinut un profesor de geografie. 

O parte dintre manifestanţii din Piaţa Victoriei au spus că sunt nemulţumiţi şi de statutul pe care profesorii îl au în societate – ei nu se simt respectaţi şi valorizaţi pentru meseria pe care o fac. „În ‘98, am avut curajul să intru în învăţământ. Din ‘98 – suntem în 2023 – eu unul nu pricep de ce în fiecare an toţi aduc schimbări în învăţământ. Dacă mă întrebaţi ce noutăţi aduc ultimele legi, aproape că sunt exact ca acelea din urmă”, spune un profesor din Bucureşti. „Condiţia profesorului? Păi, mai bine mă fac şofer de TIR”, este concluzia lui. 

Comentarii (2)

pikpik   •   02.04.2023, 17:58

Dar despre calitatea invåtåmantului, nu aveti nimic de reformat? Cred cå nu, cå dacå ai popor educat, vor apare schimbari in viitor si n-ati mai iesi la pensie fårå un rid intre sprancene. Si apoi nu puteti renunta nici la cadourile de lux de 14 mii de ori pe an de la bietii pårinti, fondul clasei etc...= niste mizerii, in alte tåri EU nu existå asa ceva. Doar elevii capabili vor constientiza mizeria din societate si vor pleca la studii si muncå in alte tåri. IN RO vor råmane doar pensionarii pe caz de boalå, cei cu ajutor social si pensionarii speciali. Sau nu vå e teamå, cå aduceti pakistanezi, vietnamezi in locul romanilor? RUSINE!

mvm1955   •   02.04.2023, 16:04

Asta se doreste , un popor analfabet este usor de condus , de mintit , de manipulat !!!!! Degeaba insistati , copiii capabili si care invata , emigreaza , restul , la ajutoare in Romanika !!!!!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.