Mergi direct la conținut »
Calificarea la Euro 2020 se decide la toamnă. După patru meciuri, România este după Suedia și Norvegia în lupta pentru locul 2 în grupă
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Calificarea la Euro 2020 se decide la toamnă. După patru meciuri, România este după Suedia și Norvegia în lupta pentru locul 2 în grupă

Calificarea la Euro 2020 se decide la toamnă. După patru meciuri, România este după Suedia și Norvegia în lupta pentru locul 2 în grupă

Naționala de fotbal a României s-a impus fără drept de apel, luni seară, în Malta, scor 4-0, și a acumulat șapte puncte după patru meciuri disputate în preliminariile Euro 2020, fiind la egalitate cu Suedia, dar la cinci puncte în urma liderului autoritar, Spania. Meciurile retur cu Norvegia (15 octombrie) și cu Suedia (15 noiembrie) devin decisive.  

De Viorel Tudorache,

”Ne facem calcule pentru locul 2, dar deocamdată suntem în grafic. Suntem la mâna noastră și trebuie să învingem acasă Norvegia și Suedia, în toamnă”, consideră selecționerul Cosmin Contra. În acest moment, tricolorii sunt pe locul 3, la egalitate cu Suedia și la două puncte în fața Norvegiei, principalele contracandidate la poziția secundă, dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Situația nu este tocmai roză pentru tricolori. Șase din cele șapte puncte au fost obținute cu cenușăresele grupei, Feroe (4-1) și Malta (4-0), și unul norocos cu Norvegia (2-2). Astfel, în clasamentul întocmit în baza punctelor între echipele care luptă pentru locul 2, la care adăugăm cele 12 puncte de serviciu cu Malta și Feroe, România este în acest moment pe 3, cu 13 puncte, după Suedia, 16 puncte, și Norvegia, 14 puncte.

Așa arată clasamentul pentru locul 2, în baza rezulatelor directe și cu outsiderele grupei

  1. Suedia 3 2 1 0 7 puncte
  2. Norvegia 3 1 2 0 5 puncte
  3. România 3 1 1 1 4 puncte

Suedia: 2-1 cu România (acasă), 3-3 cu Norvegia (deplasare), 3-0 cu Malta (acasă)

Norvegia: 3-3 cu Suedia (acasă), 2-2 cu România (acasă), 2-0 cu Feroe (deplasare)

România: 1-2 cu Suedia (deplasare), 2-2 cu Norvegia (deplasare), 4-0 Malta (deplasare) 

Avem probleme acasă

Calculele sunt destul de simple. România trebuie să bată în toamnă Norvegia și Suedia. Cu 19 puncte, tricolorii pot termina la egalitate cu Suedia, iar departajarea se va face la golaverajul din meciurile directe. Problema noastră este că în ultimele cinci preliminarii România nu a învins niciodată pe teren propriu două contracandidate. Bilanțul este catastrofal: 3 victorii (2-0 cu Irlanda de Nord/CE 2016, 3-0 cu Ungaria/CM 2014, 3-0 cu Bosnia/CE 2012), 10 egaluri, 5 înfrângeri. Ca să nu mai vorbim de acel 1-1 cu Grecia din barajul pentru CM 2014. Orice punct smuls Spaniei este aur, iar orice pas greșit cu Feroe sau Malta înseamnă sinucidere. 

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Rezulatele României pe teren propriu cu echipele importante în ultimele 5 preliminarii

CM 2018
1-1 Muntenegru
0-3 Polonia
0-0 Danemarca

Euro 2016
2-0 Irlanda de Nord
1-1 Ungaria
0-0 Grecia
1-1 Finlanda

CM 2014
1-4 Olanda
3-0 Ungaria
0-2 Turcia

Euro 2012
1-1 Albania
3-0 Bosnia
0-0 Franta
2-2 Belarus

CM 2010
0-3 Lituania
2-2 Franța
2-3 Serbia

Meciul România – Norvegia se joacă pe Arena Națională.

Criterii de departajare în grupele preliminare EURO 2020

În cazul în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte la finalul meciurilor din grupele de calificare, următoarele criterii de departajare vor fi aplicate:

1. Numărul mai mare de puncte acumulate în meciurile echipelor respective.
2. Diferenţa superioară de goluri în meciurile echipelor respective.
3. Numărul mai mare de goluri în meciurile echipelor respective.
4. Numărul mai mare de goluri în meciurile disputate în deplasare de echipele respective.
5 Dacă, după aplicarea criteriilor precedente, echipele se află încă la egalitate, criteriile de la punctele 1-4 se aplica doar pentru meciurile directe dintre echipele respective pentru a se decide clasarea finală. Dacă această procedură nu poate duce la o departajare, se aplică punctele următoare:
6. Diferenţa superioară de goluri în toate meciurile din grupă.
7. Numărul mai mare de goluri în toate meciurile din grupă.
8. Numărul mai mare de goluri în toate meciurile disputate în deplasare în grupă.
9. Numărul mai mare de victorii luând în considerare toate meciurile din grupă.
10. Numărul mai mare de victorii luând în considerare toate meciurile din grupă disputate pe teren străin.
11. Clasamentul Fair play luând în considerare toate meciurile din grupă (1 punct pentru fiecare cartonaş galben, 3 puncte pentru un cartonaş roşu ca urmare a două cartonaşe galbene, 3 puncte pentru un cartonaş roşu direct, 4 puncte pentru un cartonaş galben, urmat de un cartonaş roşu direct).
12. Poziţia din clasamentul general din Liga Naţiunilor.

Citește și: Tudor Giurgiu a dezvăluit pentru Libertatea tema următorului său film: „Masacrul de la Fântâna Albă, din 1941, când rușii au omorât aproape 3.000 de români”      

Close
Închide
  Close