MENIU CAUTĂ
, de Iulian Simbeteanu

Cea mai mare bătaie pe teren din istoria fotbalului românesc: «Lăcătuș a altoit câțiva milițieni. Hagi a și dat, dar a și încasat!»

Distribuie

Pe 10 decembrie 1989 a avut loc ultima confruntare între marea echipă a Stelei, care a câștigat Cupa Campionilor în '89 și a jucat finala competiției în '89, și formația dictatorului Nicolae Ceaușescu, FC Olt.

Fostul jurnalist de la ziarul ”Sportul”, Stelian Trandafirescu, care a semnat cronica meciului de la Scornicești își amintește atmosfera tensionată în care s-a desfășurat partida.

”Părea să fie un meci de pace, dar la un moment dat ar fi venit de la București un ordin să se joace corect. Ăștia de la Olt, care aveau o situație delicată în clasament, credeau că adversarul o va lăsa moale de data asta, mai ales că Steaua n-o ducea grozav în campionat. Pierduse acasă și cu Dinamo, și cu Craiova. Vestea i-a panicat pe cei de la Scornicești, așa că meciul s-a jucat cu o tensiune nemaipomenită”, a povestit  Stelian Trandafirescu, pentru gsp.ro.

«I-a sărit muștarul lui Lăcătuș»

Sub privirile a 5.000 de spectatori, partida se îndrepta spre un final previzibil, Steaua conducea cu 1-0, gol Hagi, în minutul 25. Însă,  un fault dur comis de Mihali asupra lui Mujnai a declanșat haosul în finalul partidei.

”După intrarea tare a lui Mihali i-a sărit muștarul lui Lăcătuș. S-a repezit la Mihali, l-a tras de păr și s-a creat o mare busculadă! Gherasim, care apăra la Olt, s-a băgat să calmeze spiritele, dar s-a trezit și el cu un pumn în plină figură! S-au luat la goană unii pe alții, s-au împărțit pumni cu nemiluita la grămadă, jucători, milițieni, civili, iar tot circul a durat cam un sfert de ceas! Nimeni n-a putut opri ciocnirile până nu s-au «răcorit» cu toții!”, a povestit fostul jurnalist.
Tușierul Dan Ologeanu, aflat în brigada de la acel meci își amintește că Lăcătuș a ”altoit” câțiva milițieni care încercau să-i despartă pe jucători.
Eşti pregătit pentru Ajax – Steaua? Fii suporter adevărat şi Libertatea te îmbracă în echipamentul Stelei

”Lăcătuș a fost cel mai recalcitrant, a altoit inclusiv câțiva milițieni care vroiau să-i despartă pe jucători! Colegul meu de la centru, Alexandru Mustățea, se gândea să oprească partida, dar l-am sfătuit s-o mai ducă încă două, trei minute, că altfel iese deranj și mai mare!”, a povestit Ologeanu.

Fostul arbitru povestește că nici Hagi n-a stat departe de meciul de box: „A și dat, dar a și încasat!”

Citește mai multe despre Gheorghe Hagi și Lăcătuş pe Libertatea.

Comentarii