Mergi direct la conținut »
Cum am donat câțiva lei pentru echipa de baschet ACS Tg. Jiu. Situație dramatică pentru fosta câștigătoare a Cupei României. Despre dezastrul gorjenilor
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi

Cum am donat câțiva lei pentru echipa de baschet ACS Tg. Jiu. Situație dramatică pentru fosta câștigătoare a Cupei României. Despre dezastrul gorjenilor

CS Energia Târgu Jiu a fost înființat în 2002. Cea mai bună performanță a echipei a fost obținută în anul 2015, când echipa s-a calificat în Final Four-ul Eurochallenge. La nivel național, echipa a ajuns în 2009 în semifinalele Cupei, iar în 2014 a reușit să și câștige trofeul la Ploiești, în fața celor de la Asesoft. Clubul gorjean s-a desființat în 2016, dar și noua echipă a orașului, ACS Tg. Jiu, e în pragul colapsului.

Inițial, echipa a purtat numele Rovinari, întrucât în urmă cu mai mulţi ani cea mai mare parte a bugetului era asigurat de către Complexul Energetic de la Rovinari. Echipa nu avea nici o legătură cu oraşul Rovinari, sediul Asociaţiei fiind la Târgu Jiu, iar meciurile se jucau tot în municipiu.

Au fost vremuri bune, începând din 2006, când fostul premier Victor Ponta, fost jucător de baschet, era apropiat de echipă. Dar s-a ales praful.

Echipa a promovat în 2010 în Liga Naţională. La un moment dat, bugetul clubului ajunsese la 1.200.000 de euro.

Giordan Watson, Louis Darby jr, Cătălin Vlaicu și colegii lor aduceau Cupa la Tg. Jiu, 58-55 în finala cu CSM Oradea de la Ploiești.

Pe 26 aprilie 2015, Energia cucerea bronzul în FIBA EuroChallenge, Final Four disputat la Trabzon. Gorjenii băteau pe Skyliners Frankfurt, 83-80 în finala mică. Echipa din Târgu Jiu, antrenată de cipriotul Antonis Constantinides, a bifat atunci 10 victorii (cu Le Mans Sarthe, Brindisi, Astana, Lukoil Academic Skyliners etc.), din 17 partide disputate.

Eram în 2014. Doi ani mai târziu, clubul dispărea. Chiar dacă jucase finala mică a Ligii Naționale! Apărea, în 2017, ACS Tg. Jiu. Echipa a fost înfiinţată pe baza unui concurs de proiecte, anul trecut având finanțare. În momentul de față nu mai dispune de nici o resursă deoarece bugetarea proiectului de la Consiliul Local și Consiliul Județean s-a încheiat la 31 decembrie 2018.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 

  • Sâmbătă, 23 februarie, ACS Tg. Jiu avea programată o restanță. Meciul cu CSM Miercurea Ciuc fusese reprogramat din  ianuarie, din cauza epidemiei de gripă de la echipă.
  • Până în ultima clipă, baschetbaliştii lui Claudiu Alionescu nu au știut în ce sală se va disputa partida cu harghitenii, ultima clasată în grupa albastră, meci decisiv pentru păstrarea locului patru în clasament şi accederea în sezonul viitor în grupa valorică B din Liga Națională de baschet masculin. În cursul săptămânii, echipa a făcut antrenamente îndiferite săli din Tg. Jiu.
  • Banii de la Primărie sau Consiliul Judeţean nu au mai venit de la 1 ianuarie, bugetul echipei nu a fost încă stabilit și, de trei săptămâni, nu s-au mai putut efectua antrenamentele în Sala Sporturilor (obiectiv recepționat acum fix un an, capacitate 1.200 de locuri).
  • Responsabilii clubului nu au mai avut bani să plătească închirierea sălii şi lucrările de reabilitare efectuate de constructor la acoperiş şi la zona de primire a spectatorilor  de la intrarea în sală, unde s-a lucrat la pava.
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

Până la urmă, probleme cu sala s-au rezolvat, în sensul că plata a mai fost amânată. Dar la partida cu ciucani a apărut altceva. ACS Târgu-Jiu a pierdut confruntarea, 78-87, după un meci care a început cu 42 de minute întârziere din cauza faptului că amfitrionii evenimentului nu au putut asigura o ambulanţă la Sala Sporturilor. După mai multe demersuri făcute de conducere, Ambulanţa a sosit după 15 minute de la ora de start. Jocul s-a disputat datorită bunăvoinţei oaspeţilor, care ar fi avut dreptul să recurgă la prevederile regulamentului şi să nu mai intre pe parchet, urmând să câștige la masa verde, 20-0.

Clubul e aproape în colaps, iar cei circa 700 de spectatori au fost ”întâmpinaţi” de o urnă de donaţii (foto: Gorjeanul). Nu s-au stâns decât câteva zeci de lei. Am donat și noi cațiva! Frecție la picior de lemn!

O clinică din Târgoviște, acuzată că înghesuie pacienții pe holuri și la cozi, în loc să facă programări. Reacția administratorului
Recomandări
O clinică din Târgoviște, acuzată că înghesuie pacienții pe holuri și la cozi, în loc să facă programări. Reacția administratorului
 

”Vreau să le mulţumesc că au dat dovadă de un fair-play deosebit, au acceptat să joace acest meci, cu toate că puteau să-l câştige la masa verde. Este inadmisibil cum nu s-a putut găsi o salvare care să ajungă la timp şi astfel, dacă ei decideau să nu joace, noi puteam practic să pierdem încă o victorie, prin forfait am fi pierdut şi punctul de prezentare. Suntem lăsaţi de izbelişte, suntem singuri împotriva tuturor, şi vreau să le mulţumesc pe această cale băieţilor pentru caracterul de care au dat dovadă, căci au intrat

Ce urmează

  • Meciul următor, cu Rapid, ar putea să nu se dispute din cauza datoriilor la închirierea ambulanţelor pentru meciurile oficiale
  • Cei de la Tg. Jiu ACS nu ştiu dacă vor avea acces în Sala Sporturilor pentru antrenamente și meciuri.
  • Dacă vor ajunge la un acord o mai pot face doar până joi, pentru că apoi va începe montarea scenei pentru spectacolul Deliei de sâmbătă. Nici meciul cu Rapid care era programat sâmbătă nu se va putea disputa în sală, fiind, cel mai probabil, amânat cu o zi.

Alte echipe de baschet desființate

  • Asesoft Ploiești – clubul a fost înființat în 1998 și a promovat în Divizia A în 2002. La prima prezență pe prima scenă a ocupat locul 4. CSU Asesoft Ploiești a cucerit 11 titluri (2004-2010, 2012-2015) și șase cupe ale României  (2003-2009). În 2005, echipa a câștigat și primul trofeu internațional, FIBA Europe Cup, fiind singura echipă din România care a reușit o astfel de performanță. Echipa a dispărut în 2014, după ce finanțatorul Sebastian Ghiță s-a retras.
  • Conducerea clubului BC Mureş a anunţat, în martie 2018, retragerea din al Liga Naţională. Clubul, pătruns în primul eșalon în 2005, avea datorii de 4.400.000 de lei la foști și actuali jucători și antrenori. În 2013 jucase finala campionatului, pierdută cu Asesoft, iar în 2014 cucerea bronzul ligii. În acest sezon, s-a înființat o nouă echipă CSM Tg. Mureș, care evoluează în Liga C a competiției.
  • Cuza Sport Brăila – pe 8 ianuarie, clubul de baschet Cuza Sport Brăila a anunţat Federaţia că retrage din competiţie echipa de seniori. Echipa la care au jucat baschetbaliștii americani înjunghiați într-un club de noapte, s-a desființat. Ajunseseră să piardă și la 119 puncte diferență. Înființat în 2014, clubul a promovat în Liga Națională de baschet în acest sezon. A organizat chiar turneul de promovare. Din cauza faptului că sistemul competițional tocmai s-a schimbat, echipa juca în Grupa B a Ligii Naționalei. După incidentul cu baschetbaliștii americani Joseph McClain, 24 de ani, și Darell Bowie, 25 de ani, înjunghiați pe 16 septembrie de interlopul Dasaev într-o încăierare într-un club de noapte, toți jucătorii importanți au părăsit echipa. Formația evolua cu juniorii și ajunsese să piardă meciurile și la 120 de puncte diferență (39-156 la CSM Mediaș, 24-104 cu Athletic Constanța, 29-126 cu CSO Voluntari etc.)!

În urmă cu cinci ani, Târgu Jiul se mândrea cu trei echipe de prima ligă, la fotbal, handbal şi baschet. Acum n-a mai rămas nimic. Clubul de fotbal din L2 e în insolvență, iar noul stadion Municipal, deși aproape gata, nu a fost dat în folosință!

Conform presei locale, Pandurii cere municipalității prelungirea contractului de comodat pentru stadionul municipal pentru încă un deceniu și jumătate. În cazul neacceptării acestei variante, clubul dorește de la Primăria Târgu-Jiu achitarea unor despăgubiri de 20 de milioane de euro. Conform unei adrese oficiale înaintate de administratorul special Marin Golea, banii respectivi reprezintă mai puțin de jumătate din pierderile pe care clubul le-a suferit începând cu anul 2014, când Primăria a decis unilateral să suspende contractul de comodat pe care îl avea cu Pandurii și care era valabil până în anul 2020 cu drept de prelungire ulterioară.

Close
Închide
  Close