MENIU CAUTĂ
27 Aug. 2018 23:20 , de Viorel Tudorache

Cum își reface moralul Simona Halep după eșecul de la US Open 2018. Numărul 1 mondial se inspiră din cărțile lui John C. Maxwell

Distribuie

Cum își reface moralul Simona Halep după eșecul de la US Open 2018. Numărul 1 mondial se inspiră din cărțile lui John C. Maxwell.

„Uneori câştigi, uneori înveți”, a scris românca de 26 de ani pe Instagram, după înfrângerea care a transformat-o în prima favorită principală eliminată din primul tur la US Open, în Era Open, după 2-6, 4-6 cu Kaia Kanepi (Estonia, 44 WTA).

?

A post shared by Simona Halep (@simonahalep) on

Citatul folosit de Simona Halep reprezintă titlul unei cărți scrise de renumitul autor american John C. Maxwell, foarte apreciat în domeniul leadership-ului.

Potrivit recenziei de pe laurentiumihai.ro, cei care citesc lucrarea 'Uneori câștigi, uneori înveți', vor aştepta eşecurile cu mai multă maturitate şi hotărâre de a le depăşi.

Cartea debutează cu un citat: Când piezi, totul doare'. Şi are dreptate, doare cu adevărat când simţim gustul eşecului. În plus, autorul evidenţiază un lucru la care poate nu te-ai gândit: Oamenii nu învaţă din câştiguri'.

Şi aşa este, oameni tind să creadă că oportunităţile li se cuvin. Şi vor să câştige – uneori indiferent de cost. Şi dacă greşesc, nu văd partea pozitivă a greşelilor.

John C Maxwell îşi ajută cititorii să afle cum să înveţe din greşelile lor, din eşecuri, pierderi, provocări şi experienţe negative. El chiar îl citează pe politicianul Benjamin Barber: Întrebarea pe care să ţi-o pui nu este dacă eşti un succes sau un eşec, ci dacă ai învăţat ceva sau nu'.

Maxwell subliniază faptul că oamenii în general au o atitudine de genul uneori câştigi, uneori pierzi', în loc de uneori câştigi, uneori înveţi'. Există 11 capcane în care oamenii tind să cadă atunci când apare eşecul în viaţa lor:

 1. Capcana Greşelii: îmi este teamă că voi greşi' – eşecul te ţine pe loc
 2. Capcana Oboselii: Sunt obosit azi' – eşecul te scoate din joc'
 3. Capcana Comparaţiei: Altul e mai calificat în comparaţie cu mine' – eşecul cauzează inferioritate
 4. Capcana timpului: 'Nu este momentul potrivit' – eşecul te face să eziţi
 5. Capcana inspiraţiei: Nu simt că ar trebui să fac asta acum' – eşecul te demotivează
 6. Capcana raţionalului: Poate nu este chiar atât de important' – eşecul te face să îţi pierzi perspectiva
 7. Capcana perfecţiunii: Există un mod mai bun de a o face şi trebuie să îl descopăr mai întâi' – eşecul te face să te îndoieşti de tine
 8. Capcana aşteptării: Am crezut că o să fie uşor, dar nu este' – eşecul evidenţiază dificultăţile
 9. Capcana dreptăţii: Nu ar trebui să fiu singurul care trebuie să facă asta' – eşecul te face să te întrebi de ce eu?'
 10. Capcana opiniei publice: Dacă greşesc, ce vor crede ceilalţi?' – Eşecul te paralizează
 11. Capcana propriei imagini: Dacă greşesc la asta, înseamnă că sunt un esesc' – eşecul îţi afectează încrederea în sine

Maxwell oferă soluţii la aceste capcane şi încurajează cititorii să continue să înveţe atât din câştiguri cât şi din pierderi. Cartea are 13 capitole în care îţi prezintă diferite circumstanţe şi cum să adopţi o perspectivă educativă.


Citește și: VIDEO / Primele imagini cu românul răpit în Libia, în luna iulie. Reacția MAE

 

Comentarii