MENIU CAUTĂ
10 Sep. 2012 16:55

Gică Hagi dezvăluie, în premieră, cum a ajuns să fie considerat cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor

Distribuie

Evoluţia submediocră a puştilor români la Danone Final Cup, concurs organizat în urmă cu câteva zile la Varşovia, Polonia, l-a tulburat pe Gică Hagi, ambasadorul României la competiţia la care copiii de 12 ani de la Atletico Arad au ocupat locul 33. “Când eram de-o şchioapă şi băteam mingea pe coclaurile dobrogene, nu ştiam decât că vreau să fiu cel mai bun. Nu era un vis, voiam să fiu cel mai bun atunci, pe loc, mereu. Personalitatea face diferenţa”, rememorează Gică. “Ambiţia şi talentul m-au ridicat din anonimat. La 14 ani cochetam cu fotbalul mare, peste puţin timp eram la Sportul, la Steaua, la naţională... Ce vremuri..., dar să vă spun ce aveam în plus faţă de ceilalţi”, se confesează Hagi. “Viteza m-a făcut genial. Mă, genial... Viteza de aici (n.r. - arată spre cap) şi de aici (îndreaptă un deget către picioare). Nu tehnica, nu, pe aceea o înveţi, pentru ca, prin repetiţie, s-o dezvolţi cât mai mult. Însuşirile native, ce ţi-a dat mămica ta, te fac genial. Inteligenţa şi viteza de execuţie fac diferenţa. Accelerările, ruperile de ritm, schimbările bruşte de direcţie... ehe, nu prea mai avem fotbalişti de acest gen”.

Ghinion că s-a născut român

Spovedania Regelui' continuă: Am avut ghinionul să mă nasc român, altfel ajungeam mult mai sus. O educaţie şi o îndrumare adecvate m-ar fi făcut şi mai bun. Totuşi, faptul că am avut şi un pic de noroc, reuşind să plec la 25 de ani din ţară, la Real Madrid, m-a ajutat. Doar că în Occident trebuie să ai grijă singur de tine, să te autodisciplinezi'. Amintirile lui Hagi se încheagă în sfaturi pentru micii fotbalişti: Dacă nu-ţi impui singur că trebuie să fii cel mai bun, n-ai să reuşeşti niciodată să ajungi la un nivel înalt. Păi, la Barcelona, lăsat de capul meu, ajunsesem să sparg seminţe pe bancă. E adevărat, un fotbalist de top trebuie încurajat, responsabilizat…, dar totul depinde de constituţia fiecăruia. Restul e doar muncă, muncă şi iar muncă'.

Academia, filozofie olandeză

Hagi a investit în jur de 10.000.000 de euro în Academia de fotbal de la Ovidiu (Constanţa), acolo unde 300 de copii visează să-i calce pe urme Regelui'. Cu doi ani înainte să agăţ ghetele în cui, aveam în cap să realizez un astfel de proiect. Prin 2000, am început treaba. Am călătorit în Olanda, unde sunt cele mai tari Academii, şi i-am întrebat pe localnici care este reţeta succesului lor. Mi-au răspuns simplu: «Selecţie bună, consecvenţă în ceea ce faci şi multă muncă». Sunt convins că voi reuşi', a precizat Hagi

Citește mai multe despre Gheorghe Hagi pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii