Mergi direct la conținut »
Mesut Ozil explică semnificația fotografiei cu Erdogan și anunță că se retrage din naționala Germaniei!
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Mesut Ozil explică semnificația fotografiei cu Erdogan și anunță că se retrage din naționala Germaniei!

Mesut Ozil explică semnificația fotografiei cu Erdogan și anunță că se retrage din naționala Germaniei!

Mesut Ozil explică semnificația fotografiei cu Erdogan care a fost intens criticată de presa germană, spunând că a fost un gest de respect pentru strămoșii săi turci.

ACTUALIZARE 22 iulie. Mesut Ozil a anunțat că se retrage din naționala de fotbal a Germaniei, după scandalul fotografiei în care a apărut alături de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

“Ce m-a frustrat cel mai mult în ultimele două luni a fost felul incorect în care am fost tratat de DFB, în special de preşedintele Reinhard Grindel. După apariţia fotografiei mele cu preşedintele Erdogan, Joachim Low mi-a cerut să îmi întrerup vacanţa şi să merg la Berlin pentru a face o declaraţie comună, ca să se pună capăt speculaţiilor. Am încercat să îi explic lui Grindel trecutul meu şi motivul pentru care am făcut fotografia, dar el era mai interesat să vorbească despre propriile sale opinii politice şi să îmi critice opiniile. M-a tratat de sus, dar am convenit că este cel mai bine să ne concentrăm pe fotbal şi pe Cupa Mondială”, a scris Ozil pe un site de socializare.

Acesta a continuat: “Nu mai accept să fiu considerat ţap ispăşitor din cauza incompetenţei sale şi a inabilităţii de a-şi face treaba cum trebuie. Ştiu că mă voia afară din echipă după apariţia fotografiei şi şi-a exprimat părerea pe Twitter, fără să gândească sau să discute cu cineva, dar Joachim Low şi Oliver Bierhoff m-au susţinut. Pentru Grindel şi susţinătorii săi, atunci când câştigăm sunt german, atunci când pierdem sunt imigrant. Asta pentru că, deşi plătesc taxe în Germania, fac donaţii pentru şcolile germane şi am câştigat Cupa Mondială cu Germania, în 2014, încă nu sunt acceptat în societate. Sunt tratat ca fiind ‘diferit. Prietenilor mei Lukas Podolski şi Miroslav Klose nu li se spune niciodată că sunt german-polonezi. De ce sunt eu german-turc? Pentru că este vorba de Turcia? Pentru că sunt musulman? M-am născut şi am studiat în Germania, de ce nu acceptă oamenii să sunt german?”.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Folosirea discriminării ca unealtă pentru propagandă politică este ceva ce ar trebui să atragă demisia persoanelor respective. Acele persoane au folosit fotografia mea cu preşedintele Erdogan pentru a-şi exprima opiniile rasiste, ceea ce este un pericol pentru societate. Nici nu vreau să vorbesc despre mailurile pline de ură, ameninţările prin telefon şi comentariile de pe reţelele de socializare. Toate reprezintă o Germanie a trecutului, o Germanie care nu este deschisă altor culturi şi o Germanie de care nu sunt mândru. Sunt încrezător că mulţi germani demni, care sunt adepţii unei societăţi deschise, sunt de acord cu mine”.

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'
Recomandări

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'

“Felul în care am fost tratat de DFB şi de mulţi alţii mă face să nu îmi mai doresc să port tricoul naţionalei Germaniei. Mă simt nedorit şi cred că tot ce am realizat de la debutul în naţională, în 2009, a fost uitat. Cu inima grea şi după ce am reflectat mult, din cauza evenimentelor recente, nu voi mai juca pentru naţionala Germaniei atât timp cât am sentimental că există rasism şi lipsă de respect. Obişnuiam să port tricoul naţionalei cu mândrie şi încântare, acum nu mai este aşa.

Decizia a fost extrem de dificilă, pentru că am dat mereu totul pentru colegii mei, pentru staful tehnic şi pentru oamenii buni ai Germaniei. Însă atunci când oficiali DFB de rang înalt mă tratează aşa cum au făcut-o, nu respectă rădăcinile mele şi mă transformă cu egoism în propagandă politică, nu se mai poate. Nu pentru asta joc fotbal şi nu voi sta indiferent. Rasismul nu ar trebui să fie acceptat niciodată”.

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă
Recomandări

Misterul mirosului care mută nasul Brașovului. Garda de Mediu, reacție halucinantă

———————————————————————————————————————————————

Fotbalistul echipei naționale a Germaniei a transmis într-un mesaj postat pe pagina sa da Twitter că gestul său de a se fotografia cu președintele turc nu are nicio semnificație politică și că a fost un semn de respect pentru funcția pe care o ocupă Erdogan, scrie BBC News.

Ozil a precizat că s-a folografiat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan nu în semn de susţinere politică, ci în semn de respect pentru cea mai înaltă funcţie din ţara familiei sale.

“Ca mulţi alţii, originile mele nu sunt legate doar de o ţară. Am crescut în Germania, însă familia mea are rădăcini în Turcia. Am două inimi, una germană şi una turcă. În copilărie, mama m-a învăţat să fiu respectuos şi să nu-mi uit niciodată rădăcinile”, și-a început fotbalistul mesajul.

În continuare el a explicat că a făcut fotografia în luna mai, la Londra la un eveniment caritabil. ”Prima dată l-am întâlnit în 2010, după ce el şi Angela Merkel au asistat la meciul Germania – Turcia, la Berlin. De atunci, drumurile noastre s-au unit de multe ori, în diverse locuri de pe glob. Sunt conştient că fotografia noastră a provocat o reacţie masivă a presei germane. Unii oameni mă acuză că mint, însă fotografia respectivă nu a avut intenţii politice. Pentru mine, să mă fotografiez cu preşedintele Erdogan nu era ceva legat de politică sau alegeri, ci arăta respectul meu faţă de cea mai înaltă funcţie din ţara familiei mele. Meseria mea este de fotbalist, nu de politician, şi întâlnirea noastră nu a fost una de susţinere a vreunei politici. De fapt, am discutat despre ce am vorbit de fiecare dată: fotbal. Şi el a fost fotbalist în tinereţe”, a mai scris Ozil.

În încheiere, el spune că ”dacă nu mă întâlneam cu preşedintele ar fi fost o lipsă de respect faţă de rădăcinile strămoşilor mei, care ar fi fost mândri de unde am ajuns. Pentru mine, nu conta cine era preşedinte, conta că era preşedintele. Indiferent că era preşedintele Turciei sau cel al Germaniei, aş fi procedat la fel”.

Fotografia în care Ozil este alături de Erdogan a apărut în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din Turcia, care au fost câştigate apoi de Recep Tayyip Erdogan. Mesut Ozil a fost criticat de presă şi de mai mulţi politicieni germani, care au pus sub semnul întrebării loialitatea sa faţă de valorice democratice germane.


Citește și: Traseiștii din Parlament. Zeci de dezertări din partide, PMP și-a pierdut grupul parlamentar, Tăriceanu a atras mai mulți aleși de la PNL


 

Close
Închide
  Close