MENIU CAUTĂ

Reportaj la Satu Mare, acasă la Iosif Vigu. Tricolorii au avut o primă uriașă, la meciul cu sârbii, din 1977 / VIDEO

Distribuie

Iosif Vigu (70 de ani) a jucat pentru Steaua în perioada 1966-1979 și se mândreşte cu cele 8 trofee câştigate în tricoul ”militarilor” (3 titluri și 5 Cupe ale României). În vestiarul ”roș-albaștrilor”, i-au ştiut de frică Liţă Dumitru, Iordănescu sau Marcel Răducanu. E membru de vază al ”Hall of Fame-ului” stelist, chiar dacă unul ca Gigi Becali, care n-a știut cine a marcat în marea finală de la Sevilla, este posibil să nu fi auzit despre el.

 

Povestea meciului istoric cu Iugoslavia, scor 4-6, din 1977: ”Meciul cu Iugoslavia, meci decisiv, meci de tradiție. Ședință mare, cu toată elita Partidului Comunist Român, cu Ilie Verdeț, cu Pană, cu toți analfabeții ăștia la ședință! Nea Piști Covaci (n.r. – antrenorul naționalei) m-a avertizat, înainte de ședință: «Să nu nu cumva să iei cuvântul»! Eu am fost revoluționar, și pe vremuri, și acum. Cu dracu să nu fiu revoluționar? Ședință, primă de 30.000 de lei  impozabili. Noi băteam acasă, ei ne băteau la ei. Așa a fost tot timpul. Dacă îi  băteam, ne calificam la Mondial. Mă ridic în picioare: «Permiteți! Știți, foarte important acest joc, meci de tradiție. Este foarte puțin prima». Nea Piști, din spate: «Te omor, te nu-știu-ce»!. Au ieșit afară șefii, 10 minute. Au anunțat noua primă. 50.000 neimpozabili. A înghețat toată lumea. La pauză, noi: «Băi, unde mergem»? Aveam lovele. 3-2 la pauză pentru noi. Era cea mai mare primă care se dădeuse la o echipă din România. Dacă am pierdut, ce să fac?”.

404 meciuri în prima ligă a jucat Iosif Vigu

34 de goluri a înscris Vigu în primul eşalon

24 de selecţii în echipa naţională a strîns Vigu, reuşind să marcheze două goluri

Posturi: Fundaș stânga, fundaș central. Prima legitimare: Flamura Roșie Oradea (12 ani) A jucat la Crișana (1963-1964), Crișul (1964-1966), Steaua (1966-1980), FC Constanța (1973-1974), ASA (1980-1981), ASA Chimia Buzău (1981- 1982)

22
de prezențe în cupele europene are Vigu cu Steaua

A format următorii fotbaliști: Prodan, Csik, Ritli și Gerstenmajer.

CUM ARĂTA STEAUA LUI IOSIF VIGU
Iordache – Anghelini, Agiu, Sameş, Vigu – Liţă Dumitru, Iordănescu, Troi, Marcel Răducanu, C-tin Zamfir, Viorel Năstase. Antrenor: Ienei

Citește mai multe despre Iosif Vigu, Iugoslavia, națională, Romania și Steaua pe Libertatea.

Comentarii