Mergi direct la conținut »
România U21 - Germania U21 este a unsprezecea semifinală din istoria fotbalului românesc. Gabi Balint: ”Mergeți până la capăt”
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > România U21 - Germania U21 este a unsprezecea semifinală din istoria fotbalului românesc. Gabi Balint: ”Mergeți până la capăt”

România U21 – Germania U21 este a unsprezecea semifinală din istoria fotbalului românesc. Gabi Balint: ”Mergeți până la capăt”

Selecţionata de tineret a României U21 joacă în premieră o semifinală a Campionatului European, astă-seară, de la ora 19:00, la Bologna, contra reprezentativei Germaniei, campioana en titre. Puștii formidabili pregătiți de Mirel Rădoi sunt hotărâți să transforme medaliile de bronz asigurate deja într-unele mult mai strălucitoare. Țintesc titlul european.

De Viorel Tudorache,

Ar fi al patrulea trofeu continental din istoria fotbalului românesc. Primul l-a cucerit naționala de juniori U18 la CE 1962, organizat la București. Cele mai importante sunt însă Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei câștigate de marea echipă a Stelei în 1986, respectiv 1987. Generația lui Ionuț Radu, Ianis Hagi și George Pușcaș dispută cea de-a unsprezecea semifinală la competiții majore pentru fotbalul românesc.

Emoțiile sunt comparabile cu cele trăite de suporterii nostalgici la memorabilele semifinale disputate între anii 80 – ‘90 de Craiova Maxima, Dinamo și Steaua.

Din cele 10 semifinale disputate până acum, formațiile noastre au câștigat patru: două naționala de juniori U18 la CE 1960 (4-1 cu Austria) și la CE 1962 (4-0 cu Turcia) și două Steaua, ambele în CCE. În 1986, ”viteziștii” au eliminat Anderlecht (0-1, 3-0), iar în 1989 au trecut de Gala­ta­saray Istanbul (4-0, 1-1).

”Răzbunați-ne!”

Fostul internațional Gabi Balint, 56 de ani, a jucat patru semifinale internaționale în carieră, cu tineretul U20 la CM 1981 din Australia și cu Steaua în CCE (1986, 1988, 1989). Știe cum e să mergi și până la capăt. A trăit un astfel de moment în 86, când a și transformat un penalty în finala de neuitat contra Barcelonei.

Gabi Balint are acasă ”puiul” Cupei Campionilor Europeni

Balint îi încurajează pe tricolori: ” Băieții trebuie să fie conștienți că au o șansă foarte mare pentru a intra in istorie. Le transmit prin voi: ”Mergeți până la capăt! Puteți! Ați demonstrat că puteți învinge pe oricine”. Poate ne răzbună pentru semifinala pierdută în fața Germaniei la Mondialul U20 din Australia, când nemții ne-au învins în prelungiri, după ce noi am avut o bară”.

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Miza pe tineri

Fostul atacant vede mulți jucători de la tineret făcând saltul la prima reprezentativă: ”Cosmin Contra trebuie să aibă curaj să promoveze generația asta la echipa mare, cu riscul de a rata calificarea la Euro 2020. Trebuie să avem răbdare cu el. Și așa nu e sigură calificarea, dar altfel am trece cu vedere o eventuală ratare, dacă ar fi promovați mulți jucători de la tineret. Acești puști au mentalitate de învingători și nu văd la naționala mare jucători mai buni decât ei. Din generația cangurilor au ajuns la naționala mare doar patru jucători, Andone, Rednic, Gabor și eu”.

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele
Recomandări

Un român accidentat pe un șantier din Germania primește o pensie de 640 RON, după ce o bucată de beton de două tone i-a strivit picioarele

Gabi Balint a mai spus: ”Avem jucători ofensivi buni. Mirel Rădoi, la lot, și Gică Hagi, la Viitorul, le-a insuflat plăcerea de a juca și încrederea în ei. Mai bine un 5-4 spectaculos, decât un 1-0 chinuit. Cu Franța ne-am văzut interesul și am jucat la rezultat”.

Fostul tricolor, 34 de selecții și 14 goluri în perioada 1982 – 1992, crede că mentalul va conta enorm în semifinala cu Germania:

”Nu va conta faptul că Germania a avut o zi de odihnă în plus. La vârsta, într-un meci de o asemenea importanță nu contează factorul fizic, căldura sau mai știu eu ce. Cu o mobilizare maximă spargi toate barierele. Toată țara așteptă ca tricolorii să se califice în finală și, de ce nu, să câștige trofeul.

Germania e favorită pe hârtie, dar puștii lui Rădoi au răsturnat pronosticurile și au câștigat o grupă infernală cu Croația, Anglia și Franța. Au o șansă extraordinară și trebuie să facă tot posibilul să o fructifice. Sigur vor da totul. Joacă pentru echipă, pentru România, îmi place cu cât patos intonează imnul.

Experiența curajoasă a unei familii din România. Șase luni pe trei continente, cu doi bebeluși și fără bagaj de cală
Recomandări

Experiența curajoasă a unei familii din România. Șase luni pe trei continente, cu doi bebeluși și fără bagaj de cală

Cred că dacă batem Germania, românii vor ieși din nou în stradă, deși mulți au devenit mai comozi de când a apărut Facebook. Nici la mitinguri nu mai ies. Mâine, poimâine, nici la grătare nu mai ies”.

România U21 – Germania U21 (joi, ora 19.00, TVR1), în semifinala Euro 2019. Toate detaliile

Celelalte 10 semifinale din istoria fotbalului românesc

1960

CE U18 Austria: România – Austria 4-1 (am pierdut finala cu Ungaria, 1-2)

1962

CE U18 București: România – Turcia 4-0 (am câștigat finala, 4-1 cu Iugoslavia)

1981

CM U20 Australia: România – RFG 0-1 (am câștigat finala mică, 1-0 cu Anglia)

1983

Cupa UEFA: Benfica – Universitatea Craiova 0-0, 1-1 (eliminare)

Regretatul Ilie Balaci a marcat în meciul retur cu Benfica

1984

CCE: Liverpool – Dinamo 1-0, 2-1 (eliminare)

1986

CCE: Steaua – Anderlecht 0-1, 3-0 (am câștigat finala, 2-0 cu Barcelona)

Victor Pițurcă, în imagine antologică de la meciul Steaua – Anderlecht 3-0

1988

CCE: Steaua – Benfica 0-0, 0-2 (eliminare)

1989

CCE: Steaua – Gala­ta­saray Istanbul 4-0, 1-1 (am pierdut finala, 0-4 cu AC Milan)

1990

Cupa Cupelor: Anderlecht – Dinamo 1-0, 1-0 (eliminare)

2006

Cupa UEFA: Steaua – Middlebrough 1-0, 2-4 (eliminare)

Maccarone, coșmarul UEFAntasticilor steliști

Citește și: 80 de copii români, abandonați pe aeroporturile din Tokyo și Milano din cauza unui scandal conjugal! 20 dintre ei sunt și acum blocați în Japonia

Close
Închide
  Close