Cutremurule au avut loc în zona muntelui Keilir, în peninsula Reykjanes, unde nicio eruție nu a avut loc aici de opt secole.
Cel mai mare cutremur, cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter, a avut loc în dimineața zilei de 24 februarie, iar două cutremure de 5 grade au fost și ele resimțite pe 27 februarie și 1 martie.
Mai exact, zona capitalei, în care trăiește două treimi din populația Islandei, este zdruncinată zilnic, de o săptămână. Seismele nu au produs până acum daune importante până acum, ci doar mici fisuri pe drumuri și căderi de stânci de pe versanții abrupți, în zona epicentrului.
Am mai experimentat cutremure, dar niciodată atât de multe la rând. Este foarte neobișnuit să simți că Pământul tremură 24 de ore pe zi timp de o săptămână întreagă. Te face să te simți foarte mic și neputincios împotriva naturii.
Auður Alfa Ólafsdóttir, un rezident din zona Reykjavik:
„Posibilitatea unei erupții este reală
Islanda este așezată la limita plăcilor tectonice care despart America de Nord și Eurasia, de-a lungul Atlanticului. Cutremurele sunt frecvente aici, detectate de aparatura specială, sensibilă la mișcările scoarței terestre.
Dar faptul că acum ele durează deja de o săptămână îi îngrijorează pe oameni. Cu mai mulți vulcani în zonă, oficialii locali au anunțat că o erupție ar putea fi iminentă.
„Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea. Nu este sigur, situaţia poate dura ore sau chiar mai mult, cu foarte multe cutremure mici”, a declarat pentru AFP Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda, într-o conferinţă de presă
Specialiștii susțin însă că nici un oraș mare nu ar fi expus lavei vulcanice, în cazul unei erupții. Cu toate acestea, ar putea fi afectate unele linii de alimentare cu energie electrică, precum și drumul care leagă capitala Reykjavik de Aeroportul Internațional Keflavík – cel mai mare din țară.
Totuși, modelele privind fluxul de lavă nu iau în considerare gazele toxice care ar putea fi eliminate în atmosferă, mai spun specialiștii.
Erupția care a blocat traficul aerian din Europa
Spectrul unei erupții vulcanice majore amintește de erupția Eyjafjallajökull din 2010, care a provocat unul dintre cele mai mari blocaje ale traficului aerian din lumea după Al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, specialiștii susțin că un caz similar ar fi puțin probabil: compoziția magmei este diferită, iar erupția ar fi mult mai mică.