Mergi direct la conținut »
ASF anchetează efectele afirmațiilor ministrului Finanțelor privind desființarea Pilonului II de pensii; Cum a fost afectată Bursa
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > ASF anchetează efectele afirmațiilor ministrului Finanțelor privind desființarea Pilonului II de pensii; Cum a fost afectată Bursa

ASF anchetează efectele afirmațiilor ministrului Finanțelor privind desființarea Pilonului II de pensii; Cum a fost afectată Bursa

Autoritatea de Supraveghere Financiară analizează efectele declarațiilor ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, cu privire la desființarea Pilonului II de pensii, declarații făcute în ziua învestirii noului Guvern în Parlament. După anunțul ministrului, Bursa de la București a căzut cu peste 2%, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic și al utilităților.

De Valentina Postelnicu,

Pierderile de pe bursă sunt estimate între 1,5 și 3 miliarde de lei pentru o singură zi. Cert este că de la o zi la alta, începând cu 29 iunie și până a doua zi, cotația la bursă a primelor 20 de companii a scăzut destul de mult, cu până la 4%, potrivit Digi24.ro.

Audiat în comisiile parlamentare, pentru postul de ministru al Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, la acea vreme secretar de stat în minister, anunța pe 29 iunie că Pilonul II va fi desființat.

Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, declara atunci Mişa, care menționa că în Pilonul II de pensii s-au strîns pînă acum 40 miliarde lei.

După apariția reacțiilor în spațiul public, Ionuț Mișa a revenit, după câteva ore, și a dat asigurări că Pilonul II de pensii nu se va desființa și nici nu va fi naționalizat. ”S-a produs o eroare pentru care îmi cer scuze”, a spus Mişa, la Parlament, după votul dat de plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

Și liderul PSD Liviu Dragnea a reacționat la anunțul lui Ionuț Mișa: ”O prostie”, a spus el, fără a dori să dea mai multe detalii.

În acea zi, Bursa de la București a căzut cu peste 2%, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic și al utilităților.


Citește și: „La ce trebuie să mai învăţ la Geografie, când eu am Waze?”. Așa a picat Bacalaureatul copilul unor vedete

Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament
Recomandări

Niște speciali și pensiile lor | PAH, despre legea votată în Parlament


În luna aprilie, Compania NN a fost sancționată cu amendă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după ce a avertizat că există discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. Amenda este de 1% din capitalul social al companiei, adică 750.000 de lei. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.

ASF a anunțat atunci că reprezentanții companiei au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. ”Au transmis informații de natură să destabilizeze sistemul de pensii din România. Și-au recunoscut greșeala care este evidentă”, a precizat vicepreședintele ASF, Ion Giurescu.

Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei. Reacția acestora a venit după ce Cătălin Predoiu (PNL) anunțase că Guvernul pregătește naționalizarea Pilonului II de pensii private.

Citește și: EXCLUSIV/ Împăcare istorică în lumea artistică din România. 15 ani nu și-au mai vorbit, iar acum…

Close
Închide
  Close