Mergi direct la conținut »
Olguța Vasilescu îi cere demisia lui Augustin Lazăr, după ce procurorul general a fost acuzat că a refuzat eliberarea unui disident anticomunist
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Olguța Vasilescu îi cere demisia lui Augustin Lazăr, după ce procurorul general a fost acuzat că a refuzat eliberarea unui disident anticomunist

Olguța Vasilescu îi cere demisia lui Augustin Lazăr, după ce procurorul general a fost acuzat că a refuzat eliberarea unui disident anticomunist

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu, îi solicită lui Augustin Lazăr să își dea demisia din funcția de procuror general al României și să-și ceară scuze public pentru că a ocupat această funcție din sistemul judiciar românesc. Augustin Lazăr a fost acuzat că a întreprins acţiuni de "poliţie politică" în timpul regimului comunist.

De Răzvan Mihalașcu,

„A refuza eliberarea legală a unei persoane pentru că a criticat politica represivă a Partidului Comunist se numeşte poliţie politică. Acest lucru l-a făcut Augustin Lazăr când era şeful acelei comisii de la Penitenciarul Aiud pentru eliberarea condiţionată a unor dizidenţi politici. Nu avem nevoie de un certificat CNSAS pentru a stabili asta”, a declarat Olguţa Vasilescu, potrivit unui comunicat al PSD. 

Purtătorul de cuvânt al PSD susține că, la 30 de ani de la căderea comunismului, „România se află în situaţia revoltătoare ca procurorul cu cel mai înalt grad din sistemul judiciar să fi fost un agent de poliţie politică a regimului comunist”.

„După dezvăluirile privind trecutul său, fiecare zi în care Augustin Lazăr ocupă funcţia de procuror general al României este o încălcare gravă a valorilor democratice şi o ofensă de netolerat pentru toţi dizidenţii din timpul regimului comunist şi pentru toţi ce care au luptat la Revoluţie. Îi cer deci să plece imediat din funcţie şi să îşi ceară scuze faţă de cei pe care i-a făcut să sufere în timpul comunismului”, a solicitat Vasilescu.

Olguța Vasilescu mai precizează că, dacă Lazăr va refuza să-și dea demisia, atunci „preşedintele Iohannis va trebui să acţioneze imediat în sensul revocării sale din funcţie”.

„Are pe masă propunerea de revocare. Chiar astăzi poate semna decretul, pentru a înlătura această pată ruşinoasă de pe obrazul Justiţiei din România. Putem presupune că până acum nu a ştiut trecutul tulbure al lui Augustin Lazăr. Dar de acum înainte nu mai are nicio scuză. Dacă nu-l revocă, devine complice şi îşi va murdări mâinile şi conştiinţa cu păcatele acestui procuror al poliţiei politice comuniste. Să nu uităm şi ca singurul procuror invitat să vorbească în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost, culmea, torţionarul Augustin Lazăr, care a călcat în picioare drepturile fundamentale ale unui dizident politic. Ce palmă pentru România şi pentru Europa!”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

De asemenea, Asociaţia „21 Decembrie 1989” a cerut luni demisia procurorului general şi ca acesta să prezinte scuze public preşedintelui şi tuturor românilor după ce site-ul Lumea Justiției a publicat informaţii un procuror din judeţul Alba, cu numele de Augustin Lazăr, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist la mijlocul anilor ’80.

Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din Alba, judeţ din care provine şi actualul procuror general.

Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei precizează că nu ştiu dacă procurorul din această cauză este unul şi acelaşi cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici
Recomandări

Breaking News. Guvernul PNL privatizează programele naționale de sănătate! Prețul sănătății va fi și mai mare pentru pacienții cu venituri mici

Potrivit Agerpres, procurorul general Augustin Lazăr a făcut ulterior precizări în legătură cu articolele de presă în care era acuzat că a refuzat eliberarea unui dizident anticomunist din Penitenciarul Aiud la mijlocul anilor ’80, susţinând că doar instanţa de judecată avea atributul de a pune în libertate condamnaţii.

Într-un mesaj pe Facebook, Augustin Lazăr susţine că, în perioada 1985 – 1986, a activat ca procuror criminalist în cadrul Procuraturii Alba Iulia, calitate în care a îndeplinit periodic şi atribuţii privind Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, care examina situaţia tuturor condamnaţilor ce îndeplineau fracţia de pedeapsă pentru liberare condiţionată.

Augustin Lazăr a transmis, luni, că nu poate confirma aspecte concrete referitoare la persoana despre care se face referire în spaţiul public.


Citește și:

Tolo: Dacă Tudorel Toader, și nu Augustin Lazăr, ar fi refuzat eliberarea unui deținut politic, pe câte voci reîntărite i-am fi cerut demisia?

Negociatorul şef al UE, scenariu presimist despre Brexit. „Marea Britanie are trei opțiuni”

Recomandările culturale ale săptămânii. Descoperiți-l pe Bogdan Dumitrache, actorul de teatru, și lecuiți-vă de pesimism cu o carte despre evoluția lumii


 

Close
Închide
  Close