Mii de persoane au manifestat sâmbătă împotriva măsurilor antiepidemice de lockdown în cele mai mari două oraşe australiene, Melbourne şi Sydney, relatează AFP.

La Sydney, unde locuitorilor li s-a impus să rămână în case timp de o lună pentru a stopa o nouă creştere a cazurilor de COVID-19, mai multe persoane au fost arestate în urma ciocnirilor între poliţia călare şi manifestanţi.

La Melbourne, presa locală a relatat că mii de persoane au invadat străzile după ce s-au strâns în faţa parlamentului statului Victoria la începutul după-amiezii.

Elicoptere au survolat străzile din Sydney, oraş cu cinci milioane de locuitori, care luptă pentru a ţine sub control creşterea cazurilor de infectare, cauzată de varianta Delta a coronavirusului, în statul Noua Galie de Sud, unde sâmbătă au fost raportate 163 de cazuri noi şi aproape 2.000 în total în acest moment.

Chiar dacă cei mai mulți australieni susțin în continuare măsurile, furia este în creştere în ţară împotriva restricţiilor, care adesea sunt respectate doar parţial, şi faţă de incapacitatea guvernului conservator de a furniza vaccinuri în cantităţi suficiente.

Cum s-a ajuns aici?

Invidia lumii

În cea mai mare parte a lui 2020, felul în care Australia a reușit să controleze pandemia COVID a stârnit invidia întregii lumi.

Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”

În martie, când spitalele italiene erau copleșite de cazuri, Australia și-a închis granițele. Iar strageia a avut rezultate.

O țară de 25 de milioane de locuitori a înregistrat doar 900 de decese COVID de la debutul pandemiei și până în prezent.

Numărul total al cazurilor? În jur de 32.000, un bilanț pe care țări precum Marea Britanie, cu mai mulți locuitori ce-i drept, îl bifau într-o singură zi.

La mai mult de un an după acest moment, Australia rămâne însă închisă în spatele granițelor, bazându-se pe o serie de lockdown-uri scurte dar dure, pentru a contracara răspândirea variantei Delta.

În prezent, mai bine de jumătate din populație, inclusiv cei care trăiesc în Sydney, Melbourne sau Adelaide, trăiesc sub lockdown, ca urmare a creșterii numărului de cazuri.

În alte țări occidentale, creșterea ratei de vaccinare a permis ridicarea restricțiilor. Campania de imunizare din Australia a fost însă frustrant de lentă. Doar 11% dintre australieni sunt complet imunizați în prezent, cea mai mică cifră dintre țările OECD, cele dezvoltate economic.

„Fortăreața Australia”, scrie CNN, se confruntă acum cu întrebări delicate: până unde va fi dispusă să meargă pentru a se apăra de amenințările externe?

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Australienii au fost dispuși să „accepte restricții care în alte colțuri ale lumi democratice ar fi fost complet imposibile din punct de vedere politic”, spune Marc Stears, director al Sydney Policy Lab, de la Universitatea din Sydnehy.

Asta pentru că restricțiile vorbesc despre „un sentiment cultural adânc care spune că pericolul este dincolo de mare și că cel mai bun lucru pe care îl poate face Australia în astfel de momente este să întrerupă legăturile”, adaugă Stears.

Provocarea este acum reluarea acestor legături.

O națiune „norocoasă”?

În timpul lui 2020, în vreme ce europenii sau americanii trăiau sub restricții sau, în orice caz, cu mare precauție, australienii își vedeau în mare parte de viața obișnuită: concerte, evenimente sportive cu mii de spectatori, viață de noapte.

În afară de Melbourne, care a suportat unul dintre cele mai dure lockdown-uri din lume, „restul țării nu putea crede norocul care a dat peste ea”, spune Stears.

„Sentimentul era că ne-a trecut glonțul pe lângă ureche”, adaugă el.

Închiderea granițelor a fost o parte crucială a strategiei care viza „zero cazuri COVID”, dar experții spun că această măsură a retrezit un instinct izolaționist.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

„Există un sentiment protecționist puternic în psihicul național”, spune Tim Soutphommasane, profesor de sociologie și teorie politică la Universitatea din Sydney și fost comisar pentru discriminare rasială în Australia.

„În trecut, acest protecționsim era exprimat prin politica privind imigrația albă”, explică acesta, cu referire la politica australiană care timp de multă vreme a interzis imigranții europeni care nu erau albi.

„Evident, acum nu mai este cazul. Dar sentimentul rămâne ascuns, sub suprafață. Este un reflex de a închide granițele la orice amenințare”, explică profesorul.

Comentatorii cred că deciziile sunt influențate și de apropierea alegerilor ce vor avea loc anul viitor.

Australia, de la povestea de succes a combaterii COVID la lockdown-uri fără sfârșit: „Ne simțim prizonieri în propria țară”
Un nou lockdown în Sydney | FOTO: EPA

„Aceasta este o țară care pune orașe de milioane de locuitori în lockdown pentru unul-două-trei cazuri”, observă și Latika Bourke o jurnalistă din Ondra care lucrează pentru presa australiană.

(Premierul Scott) Morrison „nu va risca o pandemie majoră sau răspândirea generală a virusului în țară, chiar dacă toată lumea își va face vaccinul, probabil până înainte de alegeri”, spune ea.

Deocamdată, publicul a susținut decizia de închidere a granițelor. Potrivit unui sondaj recent difuzat de televiziunea ABC, aproape 80% dintre australienii chestionați au fost de acord că granițele țării ar trebui să stea închise până când pandemia va fi adusă sub control la nivel global.

Dar ultima serie de lockdown-uri pun la încercare răbdarea australienilor. Așa cum s-a văzut, protestele de sâmbătă au astra mii de persoane în marile orașe ale țării.

Frustrarea crește și din cauza campaniei de vaccinare greoaie. Inițial, guvernul plănuia să vaccineze toți adulții până în octombrie. Joi, premierul și-a cerut scuze admițând că Australia nu va fi capabilă să își atingă aceste ținte.

Prea tânăr pentru a fi vaccinat

La Melbourne, unde a venit iarna, al cincilea lockdown îi deprimă pe unii locuitori.

„Australia a fost o colonie penală și cam așa ne simțim acum. Ne simțim prizonieri în propria țară”, spune Genevieve Neve, o actriță de 38 de ani.

Problemele sunt și economice. Soțul lui Neve, artist la un salon de tatuaj, nu a prea primit sprijin din partea statului.

Iar femeia nu a putut merge la înmormântarea mătușii ei din Statele Unite.

„Anul trecut pe vremea asta mă simțeam mult mai bine pentru că trăiam în Australia, comparativ cu America, deoarece acolo părea mai haotic”, spune ea. Dar după campania de vaccinare din SUA, ea simte că există un „sentiment de speranță în SUA”.

Neve și-ar dori foarte mult să se vaccineze. ”Doar că sunt prea tânără”, spune ea.

Deocamdată, serul este oferit doar persoanelor peste 40 de ani și grupurilor eligibile, inclusiv cadre medicale.

Un decalaj generațional apare acum în Australia, lockdown-urile și granițele închise afectând în mod disproporționat tinerii, potrivit lui Soutphommasane.

Lipsa de determinare a guvernului pentru procurarea de vaccinuri a însemnat că țara are deocamdată o rezervă limitată, în orice caz, insuficientă pentru întreaga populație.

Inițial, Morrison a sugerat că acesta ar putea fi un avantaj, deoarece Australia va primi cu atenție campaniile de imunizare din alte țări.

Apoi, guvernul a mizat pe AstraZeneca, numai pentru ca încrederea generală în vaccin să scadă, din cauza efectelor adverse, altfel foarte rare.

Teoretic, australienii sub 40 de ani ar putea alege vaccinul produs de Oxford și AtstraZeneca, după ce se sfătuiesc cu medicul, dar de fapt cei mai mulți preferă să aștepte Pfizer.

„Din nefericire, mulți australieni cred că există doar două alegeri reale. Ori te baricadezi în Fortăreața Australia atât cât este necesar, ori lași virusul să se răspândească”, spune Soutphommasane.

Dar, spune profesorul, există o a treia cale: „Vaccinare cât mai rapidă și apoi o redeschidere controlată a țării”.

Rămași pe dinafară

Și dincolo de granițe, răbdarea ajunge la o limită. În jur de 37.000 de australieni aflați peste hotare vor să se întoarcă acasă.

De la debutul pandemiei, autoritățile au ajutat mai bine de 50.000 de australieni să facă asta, dar guvernul acceptă încă doar intrări limitate în țară.

Mulți nu pot obține excepții pentru călătorii sau nu au bani de cheltuit pentru zboruri sau carantină.

La un moment dat, cei care se întorceau din India în mijlocul valului devastatator COVID din primăvară se confruntau cu perspectiva de a sta cinci ani în închisoare sau de a plăti amenzi în valoare de 50.000 de dolari dacă încălcau interdicția de revenire în Australia.

Numeroasele relatări ale australienilor rămași dincolo de granițe care nu puteau să își ia rămas bun de la rudele aflate pe patul de moarte sau să își vadă copiii abia născuți au trezit doar „un nivel modest de simpatie publică”, spune Soutphommasane.

„Pentru australianul mediu din țară, compasiunea înseamnă să nu permiți moartea a zeci de mii de compatrioți. Compasiunea înseamnă să nu lași granițele deschise, pentru a permite răspândirea virusului”, spunea Bourke, jurnalista.

„În acest timp, pentru australienii de dincolo de granițe, „compasiunea înseamnă să nu îți lași cetățenii pe dinafară pnetru a atinge obiectivele sanitare”, explică ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI