Mergi direct la conținut »
UPDATE | Ultimul termen în procesul lui Sorin Oprescu, încheiat după 9 ore de judecată! Fostul primar al Capitalei află sentința pe 13 mai
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE | Ultimul termen în procesul lui Sorin Oprescu, încheiat după 9 ore de judecată! Fostul primar al Capitalei află sentința pe 13 mai

UPDATE | Ultimul termen în procesul lui Sorin Oprescu, încheiat după 9 ore de judecată! Fostul primar al Capitalei află sentința pe 13 mai

La Tribunalul București a avut loc ultimul termen din dosarul în care Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, este judecat, alături de alţi 8 inculpaţi, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Procesul durează de 3 ani şi jumătate și este la al 72-lea termen!

De Adriana Oprea,

UPDATE 22.30: După mai bine de nouă ore și jumătate, ultima înfățișare a procesului lui Oprescu s-a încheiat. Când i s-a acordat cuvântul, Sorin Oprescu a declarat din nou că este nevinovat, iar apoi avocata lui a cerut achitarea clientului său. Procesul a rămas în pronunțare, termenul sentinței fiind stabilit pe 13 mai, însă acesta ar putea suferi noi amânări.

La înfățișarea de astăzi, procurorul DNA Gabriela Ușurelu a cerut pedeapsa cu închisoarea pentru Sorin Oprescu și pentru ceilalți 8 inculpați din dosar, însă aceasta nu a precizat și câți ani. Dintre toate cele nouă persoane jucdecate în acest caz, cinci și-au recunoscut faptele. Printre ei nu se numără însă și fostul primar general.

DNA a cerut, în cazul lui Oprescu, și confiscarea extinsă până la concurență a sumei de 1.264.531 lei, pentru care fostul primar nu a putut face dovadă că ar proveni din activități licite. De asemenea, acuzarea a mai solicitat ridicarea sechestrului pe imobilele lui Oprescu ce au fost construite înainte de 2012, având în vedere deciziile CCR.

O altă solicitare a DNA a fost confiscarea banilor din conturi, dar si a unui imobil construit în Herăstrău ce aparține Adrianei Nica, partenera de viață a lui Sorin Oprescu. „A fost cumparat din mita luata de Oprescu” a sustinut procurorul de sedință.

Sorin Oprescu: „Eu fac de 43 de ani, doamnă, muncă în folosul comunității”

Judecătoarea i-a întrebat pe inculpați și dacă sunt de acord să facă muncă în folosul comunității, măsură ce ar putea fi luată doar în cazul unor pedepse cu suspendare. „Eu fac de 43 de ani, doamnă, muncă în folosul comunității”, a răspuns Sorin Oprescu. Magistratul a insistat cu întrebarea, iar fostul primar a răspuns afirmativ, la fel ca și ceilalți inculpați.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

Ulterior, ședința a fost suspendată pentru 15 minute, urmând ca la reluare avocații apărării să-și susțină ultimele pledoarii, iar inculpații – ultimul cuvânt.

În 24 aprilie, când la Tribunal trebuia să fie ultima înfățișare a procesului, termenul a fost amânat deoarece judecătoarea a constatat o lipsă de procedură: nu s-a întors dovada de citare a unuia dintre inculpați, Claudiu Bengalici, care locuiește în Bacău.

Înainte de a anunța noul termen, magistratul Iosefina Pîrvu le-a cerut avocaților din sală: „Schimbați judecătorul”. Apoi și-a motivat strania cerere: „Pentru că eu nu voi avea timp să amân pronunțarea și sunt și probleme tehnice în dosar”. A continuat. „Eu pe 1 (iunie – n.r.) mi-am încetat calitatea. În iunie îmi iese decizia de pensionare și mă duc să fac prăjituri acasă”.  La termenul de astăzi însă, tot ea a prezidat ședința.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Citește reportajul Libertatea de la procesul lui Oprescu, la termenul în care judecătoarea negociază cu avocații termenele și își anunță pensionarea.

Sorin Oprescu este judecat, alături de alţi 8 inculpaţi, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Potrivit rechizitoriului DNA prin care a fost trimis în judecată, fostul edil a făcut parte, alături de ceilalţi inculpaţi, dintr-un grup infracţional organizat care, în perioada 2013-2015, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti următorul sistem: operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din bani publici trebuiau să remită o parte din profitul realizat.

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință
Recomandări

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

 

În septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit 25.000 de euro de la un subaltern, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, bani ce ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie. În 2016, cinci dintre inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au cerut să fie judecaţi prin procedură simplificată.


Citește și:

ALBIREA CORUPȚIEI. În procesul lui Sorin Oprescu, o expertiză a durat un an, iar avocaţii au cerut recuzarea judecătoarei, ceea ce ar însemna reluarea procesului de la zero!

Procesul lui Sorin Oprescu continuă! A fost respinsă cererea de recuzare a judecătoarei

Judecătoarea din dosarul lui Oprescu a anunțat că se pensionează. „Mă duc să fac prăjituri acasă”!

Reportaj la procesul lui Sorin Oprescu, ajuns la termenul 72. Judecătoarea negociază cu avocații termenele și își anunță pensionarea! „În iunie îmi iese decizia și mă duc să fac prăjituri acasă”

Close
Închide
  Close