• Numele Spitalului Obregia apare în stenogramele documentelor DIICOT, în discuțiile dintre șefii centrelor și beneficiari interceptate de procurori.
  • Evaluarea coordonată medical de Andrian Țîbîrnă a fost una psihiatrică. 
  • Până acum, toți medicii care s-au exprimat public, precum cei de la Floreasca și Gerota, au evidențiat că pacienții consultați, veniți din azilele Ilfov, erau într-o stare masiv deteriorată, iar interceptările arată că erau bătuți frecvent. 
  • La cinci zile de la mărturiile colegilor săi, managerul de la Obregia spune că, prin consultarea pacienților a descoperit că „aceștia aveau o stare generală bună”.

„Medicii de la Spitalul Obregia i-au vizitat în acest weekend pe bătrânii mutați din centrele groazei în cămine din Capitală. Aproape 80 de pacienți au fost evaluați, iar managerul de la Obregia spune că nu a găsit urme de violență”, a relatat Digi 24 într-unul dintre jurnalele matinale de luni, 10 iulie 2023.

„Căminele groazei, răsturnare de situație!”

„În Spitalul Obregia sunt internate 6 persoane, însă au fost evaluate din punct de vedere psihiatric și al medicației 78 de persoane. Medicii de la Spitalul Obregia au mers în cele patru centre în care au fost relocate aceste persoane, centre care se află în București”, a spus și reporterul Digi 24, aflat la Ministerul Sănătății, în jurnalul de dimineață.

Știrea a fost preluată de unele publicații ca „răsturnare de situație” a cazului din Voluntari. „Căminele groazei, răsturnare de situație! Bătrânii nu prezentau urme de violență, susține un medic”, a titrat Evenimentul Zilei.

Dialogul de la Ministerul Sănătății

AZILELE GROAZEI. Managerul de la Obregia e singurul medic care susține că „nu am constatat” urme de violență la pacienții din Voluntari. Țîbîrnă a fost numit de Firea și a lucrat pentru Pandele
Andrian Țîbîrnă, în timpul conferinței de presă din 10 iulie

Digi24 i-a pus întrebări pe această temă lui Țîbîrnă și la conferința de presă. Discuția dintre reporter și managerul de la Obregia a arătat astfel:

Cum i-ați găsit pe acești oameni când medicii au fost să le facă această evaluare? Ați găsit semne care să indice că ei au fost maltratați?

– Colegii spun că, în proporție de 80%, starea generală era bună. Erau câțiva pacienți care necesitau consulturi interdisciplinare, care au fost și preluați între timp de ambulanță. Au fost transportați la spitalele care au UPU-uri sau consultanță interdisciplinară. O parte au fost aduși la Spitalul Obregia pentru reevaluare și stabilirea exactă a medicației. Că au fost bătuți, maltratați, nu am constatat.

Starea lor, erau slabi, malnutriți…

– Eu nu i-am văzut personal, colegii i-au văzut. 

Lumea se uită pe hârtii, se uită pe pereți…

– Eu i-am rugat pe colegi să verifice toată starea somatică a acestor pacienți.

(intervine Rafila) Există înregistrări, putem să facem un raport de evaluare…

Țîbîrnă reconfirmă că asta au găsit colegii lui

Digi 24 și Evenimentul Zilei, citând Digi, au publicat declarații reale. Într-un dialog cu Libertatea imediat după conferință, directorul Țîbîrnă a confirmat ce a spus: că pacienții „nu prezentau urme de violență” și „aceștia aveau o stare generală bună”. 

„Ei doar aveau nevoie de reevaluări, trebuiau corelate sau actualizate tratamentele”, a spus Țîbîrnă.

Întrebat dacă, în ultimii ani, își aduce aminte ca unii dintre pacienții de la centrele din Voluntari să ajungă la Obregia, acesta a punctat că nu are de unde să știe, deoarece datele personale ale pacienților sunt la DIICOT.

„De obicei, vin foarte des pacienți din centrele rezidențiale la control. Sau revin la control. Stau și 2-3-4 zile aici. Vin din azile mereu. Dar nu am informații despre cele patru”, a spus Țîbîrnă pentru Libertatea.

Cariera directorului Țîbîrnă

Andrian Țîbîrnă este manager la Spitalul Obregia din Capitală din 2017. El a fost numit în mandatul de primar al Capitalei al Gabrielei Firea, Obregia fiind unul dintre spitalele subordonate Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Numirea acestuia a venit după o investigație a echipei GSP/Libertatea, care a arătat că în mandatul Monicăi Boer se făceau lucrări „supraevaluate și lucrări de negăsit”, după cum se arăta într-un raport al Curții de Conturi.

Lui Boer nu i s-a mai prelungit interimatul, iar procurorii DNA au trimis în judecată mai mulți directori din subordinea lui Boer și administratori de firme într-un dosar care nu are, deocamdată, decizie în primă instanță.

AZILELE GROAZEI. Managerul de la Obregia e singurul medic care susține că „nu am constatat” urme de violență la pacienții din Voluntari. Țîbîrnă a fost numit de Firea și a lucrat pentru Pandele
Andrian Țîbîrnă a fost numit manager al Spitalului Obregia în timpul mandatului Gabrielei Firea la PMB

„De-atunci mă știu cu domnul Pandele”

Țîbîrnă a venit de la Direcția de Sănătate a Primăriei Voluntari. Conform unui interviu din 2017, Țîbîrnă a lucrat din 1999 la Spitalul Fundeni. Apoi a ajuns la primăria condusă de Florentin Pandele.

„Am fost director adjunct într-o direcție, cea de asistență medicală, din cadrul Primăriei Voluntari, prin 2011-2012. De-atunci mă știu cu domnul Pandele”, spunea el pentru ziar.

Medicul a negat atunci o prietenie cu familia Pandele-Firea, menționând că ipoteza e lansată de persoane care îi vor răul. 

Medicii din alte spitale au descris altceva

Declarațiile lui Țîbîrnă nu sunt susținute de medicii de la Spitalele Floreasca și Gerota consultați de Libertatea. În cele două unități medicale au fost aduse victime ale azilelor groazei din Ilfov. Ei au găsit oameni chinuiți, care nu aveau nevoie doar de o recalibrare a tratamentului, ceea ce avea să declare managerul de la Obregia.

„Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și ținute în condiții de murdărie, precum pacienții aduși de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu suferințe ale oamenilor străzii”, a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. 

„Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele…”, a spus și un doctor de la Gerota.

„Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a declarat, în urma perchezițiilor de marți, comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan.

Numele Spitalului Obregia apare în interceptări

Numele Spitalului Obregia apare în discuțiile dintre șeful Ștefan Godei, fratele său, Daniel Godei, și un beneficiar, notat DOMN.

În acestea, bărbatul aflat în azil cere să fie dus la Spitalul Obregia pentru a i se da testul psihologic și nu vrea să ia pastile cu forța. Acesta este luat tare de cei doi frați, anchetați de DIICOT în calitate de lideri ai grupului infracțional din dosarul „azilelor groazei”. 

GODEI DANIEL: Da, frate! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nu vrea, mă, ăsta, să le ia! 

GODEI DANIEL: Să le ia, mă, dă-i-le cu japca, cum să nu le ia, că îl ia mama dracu! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nu vrea, nu auzi, ce vrei să-i fac? (Se adresează pacientului respectiv: Vino încoace, hai, ia pastilele… hai, vino încoace, nu mai face d-astea cu mine, că mă faci, păi îmi pierd eu cumpătul cu tine!) 

DOMN: Lăsați-mă în pace…  

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (Se adresează pacientului respectiv: Hai, ia-ți-le!) 

DOMN: Nu mai trageți de mine că vă dau în judecată! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (Se adresează pacientului respectiv: N-are nimica, dă-mă în judecată! Ia pastilele, te rog frumos!) 

DOMN: Nu le iau, nu le iau cu forța! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (Se adresează pacientului respectiv: Păi dacă eu vorbesc cu medicul acuma și zice să le iei, tu de ce zici că nu le iei?) 

DOMN: Păi să mă ducă la Obregia să dau testul psihologic! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (Se adresează pacientului respectiv: Hai, mă, lasă-mă cu testul tău psihologic, ia-ți pastilele!) 

GODEI DANIEL: Du-te dracu de nebun! 

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi n-am, mă, ce să-i fac, decât să sun să-l ia la  Bălăceanca, ce să-i fac altceva? 

Numele Obregia („Obreja”) apare și în alte întregistrări.

ANGHEL CĂTĂLINA: I-am zis și lu’ Claudia, la asistentă să-l trimită. Că nu ni-l  primește… -Atunci dați-l dracu în altă parte! Obreja… că mai sunt! 

DOMN: Mai sunt și alții dacă… îl dai la spitalul de nebuni, unde e… are alte… alt regulament, alte condiții. Au ac de cojocul lor să-i stăpânească, nu… Le fac calmante d alea… injecții d-alea să-i calmeze… Acolo ce faci cu ei? 

ANGHEL CĂTĂLINA: I-a dat lu’ ăsta (neinteligibil) de l-a dat în draci! L-am băgat înăuntru pe ăla. 

Libertatea a publicat și alte interceptări în care se discută despre bătăi crâncene aplicate bolnavilor.

Pe 1 aprilie, o beneficiară a fost bătută cu o rangă de inox de o angajată a centrului până când spatele i s-a înnegrit de la lovituri. 

EMILIA: Auzi, SILVIA, am o întrebare la tine, după ce te întreb și îmi dai răspunsul, să te uiți pe WhatsApp că ți-am trimis ceva urgent! Ia spune și mie, în seara aia, MĂDĂLINA a bătut-o pe EVA rău de tot?  

SILVIA: Măi, i-a dat, i-a dat la cur, i-a dat cu aia de inox! 

(…)

EMILIA: Băi, ești nebună, mă SILVIA, mânca-ți-aș gura ta, că e neagră toată… fii atent, SILVIA, că a fost pe tura ta și-ți bagă în cârcă, ascultă-mă ce-ți spun! 

Condițiile din azilele din Voluntari au fost dezvăluite în februarie 2023 de o investigație jurnalistică a echipelor de la Buletin de București și a Centrului de Investigații Media, publicate în februarie 2023 și de Libertatea, ca urmare a unui parteneriat pe care ziarul îl are cu mai multe organizații de presă alternativă.

Autorii dezvăluirilor au fost: reporteri – Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media), Bianca Albu (Buletin de București); editor – Oana Despa; video edit – Șerban Suciu, foto edit – Cosmin Pojoranu.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (35)

Marica13   •   22.01.2024, 20:38

Toți sunt mână în mână s au pus unii pe alții pe funcții e normal ca hoții să se apere între ei

Gabi1975.   •   18.07.2023, 12:52

Cata nerușinare din partea lor

MARIA2314   •   12.07.2023, 13:49

Era de asteptat!

Vezi toate comentariile (35)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce s-a ales de CoBra, mândria lui Ceaușescu. A fost subiect de spionaj industrial
FANATIK.RO
Ce s-a ales de CoBra, mândria lui Ceaușescu. A fost subiect de spionaj industrial
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Cum arăta Vica Blochina în tinerețe, când dansa la Melody și era balerina lui Pițurcă. Pozele de care a uitat toată lumea
Libertateapentrufemei.ro
Cum arăta Vica Blochina în tinerețe, când dansa la Melody și era balerina lui Pițurcă. Pozele de care a uitat toată lumea
„Ce  faci aici?!” „E marketing, șefu'.” Nina e motivul „exploziei” pe care UFC o are în mediul online
GSP.RO
„Ce faci aici?!” „E marketing, șefu'.” Nina e motivul „exploziei” pe care UFC o are în mediul online
Cele 4 zodii care vor avea 5 ani de vis. Se anunță belșug pentru Raci
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care vor avea 5 ani de vis. Se anunță belșug pentru Raci
Iranul a început un atac asupra Israelului, lansând zeci de drone. Spaţiul aerian al Israelului se închide
Știrileprotv.ro
Iranul a început un atac asupra Israelului, lansând zeci de drone. Spaţiul aerian al Israelului se închide
Imaginea cu Prințul Archie pe care toată lumea a ratat-o. Cât de mult seamănă cu Prințul Harry
Unica.ro
Imaginea cu Prințul Archie pe care toată lumea a ratat-o. Cât de mult seamănă cu Prințul Harry
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
"Şi-a dat pur şi simplu ochii peste cap". Ionuţ a căzut ca secerat la doar 23 de ani, după ce a consumat 7 energizante. Venise la Timişoara ca să îşi facă un nou tatuaj
Observatornews.ro
"Şi-a dat pur şi simplu ochii peste cap". Ionuţ a căzut ca secerat la doar 23 de ani, după ce a consumat 7 energizante. Venise la Timişoara ca să îşi facă un nou tatuaj
Horoscop 14 aprilie 2024. Vărsătorii poate ar trebui să se țină de cuvânt, dacă au promis ceva unui apropiat și, mai ales, să facă ce au promis
HOROSCOP
Horoscop 14 aprilie 2024. Vărsătorii poate ar trebui să se țină de cuvânt, dacă au promis ceva unui apropiat și, mai ales, să facă ce au promis
RECOMANDĂRI