La o zi după ce Marea Britanie a declanșat oficial procedura de ieșire din UE, guvernul Marii Britanii a început să lucreze la perioada care va urma după ce țara va părăsi blocul comunitar. Astfel, Guvernul Marii Britanii urmează să prezinte detalii în acest sens astăzi.
Negocierile Brexit | Ce urmează să se întâmple în următoarea perioadă
Parlamentul de la Londra va putea să amendeze, abroge sau îmbunătăţească legile, după ce acestea sunt transpuse în legislaţia bitanică prin ”Marea Abrogare”. Cu toate acestea, proiectul ar putea deveni unul controversat, având în vedere că prevedere ca miniștrii să aibă puterea de a schimba legi fără aprobarea Parlamentului.
Guvernul condus de Theresa May spune că vor fi făcute schimbări “tehnice”, care să asigure buna funcționare a legilor și a promis “o tranziție simplă și stabilă”.
“Decizia principală a referendumului a fost suveranitatea. O țară puternică și independentă are nevoie să dețină controlul legilor sale. Procesul acesta începe acum”, a spus ministrul britanic pentru Brexit, Davis David.
Ce își doresc statele membre UE în timpul negocierilor. Care este poziția României
Lege va abroga în principal Legea Comunităţilor Europene, care spune că legislaţia UE este superioară celei din Marea Britanie şi va asigura retragerea din jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Legea ”Marii Abrogări” va intra în vigoare a doua zi după finalizarea procesului de Brexit.