O infirmieră a Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia din București, cea mai mare unitate medicală de profil psihiatric din România, a fost surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce bruschează o pacientă, o târăște prin salon și o lovește cu capul de marginea patului. Ulterior, o lasă întinsă pe jos, în mijlocul salonului, și pleacă.

Se întâmpla în martie 2015. Mai multă empatie au manifestat ceilalți pacienți din salon, persoane aflate, la rândul lor, în dificultate, decât angajata care avea în grijă pacienții, au constatat magistrații Judecătoriei Sectorului 4 din București, care au soluționat acest caz după mai bine de șase ani de anchetă și procese. 

Un episod psihotic

În vârstă de 62 de ani, Maria* fusese adusă la Spitalul Obregia de fiul său, în urma unui episod psihotic, pe 19 martie 2015. A fost internată nevoluntar, fiind repartizată în salonul 3 al Secției VI Psihiatrie. 

În noaptea de 29 martie, fiul femeii a fost anunțat de cadrele medicale că mama lui a fost transferată la Spitalul Bagdasar Arseni, pentru că s-ar fi accidentat. A mers de urgență la spital, unde și-a găsit mama cu răni pe față, cu buza și arcada sparte. Convins că mama lui fusese agresată, bărbatul a sunat la 112.  

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

A doua zi, s-a prezentat la cabinetul managerului Spitalului Obregia și a solicitat vizionarea casetei cu înregistrarea celor petrecute în salon, însă cererea i-a fost refuzată. Conducerea spitalului a sesizat Secția 15 Poliție București pe 31 mai 2015, la două luni după agresiune, după ce a finalizat ancheta disciplinară.  

Un singur medic de gardă  

Fiind o zi de duminică, pe 29 martie 2015, schema de personal care asigura serviciile medicale pacienților internați la „Obregia” era una restrânsă. În cadrul Secției VI, la saloanele de la parter erau de serviciu o asistentă și două infirmiere, iar la etaj, o asistentă și o infirmieră. 

În secție nu era prezent niciun medic, unul singur asigurând garda pentru întregul spital, după cum a confirmat în instanță medicul Lavinia Țilea, care era de gardă în acea zi.  

În jurul orei 18.00, asistenta de pe etaj, unde era internată Maria, a coborât la parter pentru a suplini colega asistentă, plecată cu un pacient într-o altă secție a spitalului. Astfel, la etajul Secției VI psihiatrie a rămas doar infirmiera, căreia îi revenea obligația să asigure supravegherea tuturor pacienților. 

Puțin după ora 19.00, medicul de gardă al spitalului a fost anunțat telefonic că o pacientă din Secția VI „a suferit un traumatism prin cădere”. 

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Medicul de gardă a îndrumat personalul medical rezident pentru a aprecia situația. Fiind informată telefonic că persoana vătămată prezenta o impotență funcțională la nivelul membrului inferior stâng și o plagă supraorbitală stânga, a decis ca pacienta să fie transferată în camera de gardă. Ulterior, pacienta a fost externată pe Secția de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgență UPU Bagdasar Arseni.

Hotărâre Judecătoria Sectorului 4: 

Femeia de 62 de ani a fost diagnosticată cu fractură de col femural, pentru care a necesitat 75-80 de zile de îngrijiri medicale, respectiv o plagă supraorbitală care a necesitat 5-7 zile de îngrijiri medicale. 

Agresiunea, surprinsă de camere

În urma analizării imaginilor înregistrate de camera de supraveghere din salon, conducerea spitalului avea să constate că pacienta fusese lovită de infirmiera de serviciu.

În imaginile video se observă că femeia de 62 de ani se deplasa singură prin salon, iar la un moment dat se dezechilibrează și cade, fără a putea să se mai ridice. Suferise o fractură de femur, după cum avea să se stabilească ulterior. 

Cum tratează justiția abuzurile din spitalele de psihiatrie. Cazul infirmierei filmate când dădea o pacientă cu capul de marginea metalică a patului
Spitalului avea să constate că pacienta fusese lovită de infirmiera de serviciu

În sprijinul ei au intervenit alte două paciente aflate în salon, care au încercat să o ducă până la scaunul aflat în mijlocul salonului, însă fără succes. Ulterior, în încăpere a intrat infirmiera. Gesticulând, s-a îndreptat spre Maria, a ridicat-o cu ajutorul unei alte paciente, apoi au târât-o pe podea până la scaunul aflat la o masă din mijlocul salonului, unde a început să o lovească.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

„Enervată probabil de faptul că persoana vătămată nu avea mobilitate, inculpata a bruscat-o, i-a dat o palmă la nivelul feței, apoi a împins-o puternic în scaun”, au notat judecătorii.

În imaginile video se observă cum infirmiera o lovește pe pacientă de două ori cu capul de marginea patului, aflat lângă scaun. 

Pacientele cad unele peste altele

După ce a lovit pacienta, infirmiera a dat să iasă din salon, însă, după ce a făcut câțiva pași, s-a întors și a bruscat-o din nou pe pacientă. Apoi a părăsit încăperea, iar Maria a rămas pe scaun, fără a se mai putea deplasa.

Potrivit imaginilor video, după aproximativ 45 de minute, două paciente au încercat să o ducă pe colega de salon până la un pat. Nu au reușit, scăpând-o în mijlocul salonului. Una dintre cele două paciente a căzut și ea, fără a se mai putea ridica de pe podea. 

Lăsată pe jos în mijlocul salonului

La scurt timp, infirmiera a revenit în salon. A mers la cea de-a doua pacientă, a ridicat-o și a așezat-o pe scaun. 

Pe Maria, în schimb, a lăsat-o pe jos și a ieșit din salon, ignorând durerile mari pe care femeia le acuza. Nu a anunțat nici asistenta și nici o altă colegă despre eveniment.

După ieșirea infirmierei din salon, în înregistrarea video se observă cum o pacientă încearcă din nou să o ridice pe Maria, însă nu reușește. 

Chircită de durere, Maria a rămas în genunchi, lângă pat, până când în salon a intrat asistenta care fusese plecată la parter. Era puțin trecut de ora 19.00.

Asistenta, ajutată de mai multe paciente, a pus-o pe Maria în pat și a anunțat medicul de gardă. 

După ce a fost examinată de medicul rezident și transportată în camera de gardă, la ora 22.00 a fost trimisă la Spitalul Bagdasar Arseni, unde a rămas internată trei zile, până pe 3 aprilie. 

Infirmiera, concediată

În urma incidentului din 29 martie 2015, la nivelul Spitalului Bagdasar Arseni a fost convocată comisia de disciplină, iar în urma anchetei s-a dispus desfacerea contractului de muncă în cazul infirmierei și tăierea salariului cu 5% pentru 3 luni în cazul asistentei medicale care părăsise secția. 

Pe tot parcursul cercetărilor, atât în fața comisiei de disciplină, cât și a procurorilor care au pus-o sub acuzare pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu, infirmiera a susținut că este nevinovată. 

Ea a invocat că în ziua respectivă avea sub supraveghere un număr mare de bolnavi, fiind singură pe întregul etaj, precum și că nu a lovit-o sau bruscat-o pe Maria, ci „a acționat autoritar pentru a putea mobiliza pacienta și pentru a se apăra”.

Întrebată de procurori de ce a lăsat pacienta pe jos, ea a susținut că a procedat astfel deoarece a ridicat-o în mai multe rânduri, însă pacienta insista să se așeze pe jos. 

Judecătorii invocă înregistrările video

Judecătorii nu au crezut-o, arătând că modul în care infirmiera a acționat a fost unul disproporționat, exercitând violențe în mod nejustificat, pacienta fiind inofensivă.

„Din imaginile surprinse de camerele video de supraveghere rezultă fără echivoc faptul că pacienta a fost bruscată și lovită de către inculpată, fără ca aceste acțiuni să fi fost necesare pentru imobilizarea pacientei ori pentru autoapărare, cum a susținut inculpata. Totodată, instanța reține că pacienta nu a fost agresivă, era în vârstă, nu se putea deplasa singură și era și într-o suferință vizibilă după căzătura puternică”, au invocat magistrații.

Judecătorii au apreciat totodată că probele nu dovedesc că rana de la arcadă a fost provocată în urma loviturilor asistentei.

Sentința: 2 ani și 2 luni cu suspendare

Găsită vinovată pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă, infirmiera a fost condamnată pe 5 martie a.c., de Judecătoria Sectorului 4 București, la 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendare și i s-a interzis dreptul de a mai ocupa funcția de infirmier timp de doi ani. 

În plus, a fost obligată să achite pacientei, în solidar cu Spitalul Obregia, suma de 1.000 de euro daune morale.

Fiul victimei solicitase daune în cuantum de 70.000 de euro, constând în 800 de euro pentru fiecare zi de îngrijiri medicale. 

Decizia instanței a fost constestată atât de infirmieră, cât și de fiul pacientei. O decizie definitivă în acest caz urmează a fi pronunțată de Curtea de Apel București.

500.000 de euro, daunele morale cerute de familie

Pe lângă procesul penal, fiul pacientei s-a adresat și instanțelor civile, solicitând ca infirmiera, asistenta și medicul de gardă, în solidar cu spitalul, să achite 500.000 de euro daune morale pentru tratamentul degradant la care a fost supusă mama sa.

Într-o primă instanță, Tribunalul București i-a admis cererea în parte, obligând doar asistenta medicală să achite 1.000 de lei daune morale. 

Instanța a subliniat că infirmiera a fost deja obligată de instanța penală să achite daune morale, iar medicului de gardă nu i se poate reține vreo culpă. 

Fiul victimei o acuzase că nu ar fi consemnat în mod corespunzător biletul de externare, însă în urma analizării documentului, s-a constatat că acesta era complet, având consemnate leziunile suferite de femeia de 62 de ani în seara de 29 aprilie 2015. Nici această decizie nu este definitivă, dosarul fiind înaintat instanței superioare.

  • Maria* – Pentru a proteja identitatea victimei, numele a fost schimbat.

„I-a dat un pumn în față de i-a întors capul în cealaltă parte”. În următorul episod, Libertatea va relata povestea unui pacient din Sighetu Marmației care a suferit o dublă fractură de mandibulă după o internare la psihiatrie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI