MENIU CAUTĂ

Cazul japonezilor răpiți de Coreea de Nord. Trump promite să sprijine Japonia

Distribuie

Trump promite să sprijine Japonia în cazul japonezilor răpiți de Coreea de Nord pentru a fi folosiți în scopul instruirii spionilor. În cadrul unei întâlniri între președintele american și premierul japonezi Shinzo Abe, în Florida, Trump a promis să ajute Tokyo să repatrieze cetăţenii japonezi răpiţi de Coreea de Nord în anii 1970 şi 1980, relatează AFP citat de Agerpres.

Chestiunea japonezilor răpiți este unul dintre subiectele sensibile dintre Japonia și Coreea de Nord, iar Abe poartă frecvent o panglică albastră în memoria persoanelor răpite. „Vom acţiona foarte dur în privinţa acestei chestiuni şi vom acţiona din greu pentru a încerca să aducem acasă aceşti oameni – foarte, foarte greu”, a declarat Donald Trump.

Phenianul a admis în 2002 că a răpit 13 japonezi în scopul de a-şi instrui spionii în limba şi obiceiurile japoneze, dar guvernul de la Tokyo consideră că oficial este vorba despre cel puţin 17 persoane.

Totuși, se poate ca numărul japonezilor răpiți de Coreea de Nord să fie în jurul la 800, după ce poliția a înregistrat mai multe dispariţii pentru care răpirea de către Phenian nu poate fi exclusă.

În baza unui acord încheiat la Stockholm în mai 2014, Coreea de Nord a admis să ancheteze din nou asupra tuturor răpirilor de cetăţeni japonezi, un progres considerabil într-o chestiune care a blocat multă vreme relaţiile dintre Tokyo şi Phenian.

Între timp, nu s-au înregistrat deloc progrese, într-o atmosferă de deteriorare a relaţiilor dintre Coreea de Nord şi comunitatea internaţională, pe fondul dezvoltării rapide a programului nuclear şi a celui balistic ale regimului de la Phenian.

Întâlnirea dintre Shinzo Abe și Donald Trump a avut loc la câteva ore după ce președintele american a confirmat că Mike Pompeo, nominalizarea pentru preluarea portofoliului de șef al Departamentului de Stat al SUA, s-a întâlnit cu Kim Jong-un la Phenian.


Citește și: Submarinul cu care ar fi fugit Hitler în America de Sud a fost descoperit pe fundul mării lângă Danemarca


Citește mai multe despre Shinzo Abe, Coreea de Nord, Japonia și SUA (Statele Unite ale Americii) pe Libertatea.

Comentarii