Mergi direct la conținut »
UPDATE. CCR: Nu există conflict între Guvern şi DNA în cazul anchetei Belina
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. CCR: Nu există conflict între Guvern şi DNA în cazul anchetei Belina

UPDATE. CCR: Nu există conflict între Guvern şi DNA în cazul anchetei Belina

Curtea Constituțională a decis, joi, cu privire la sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cazul Belina. Liderul ALDE a contestat competența DNA de a ancheta modul în care au fost adoptate în Guvern hotărârile referitoare la insula Belina.

UPDATE.  Curtea Constituţională a României (CCR) a respins joi cererea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi a constatat că nu există conflict juridic între Guvern şi DNA ca urmare a cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părţi din insula Belina şi braţul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman.


Curtea Constituţională a României (CCR) a discutat, la 16 noiembrie, sesizarea preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă, după deschiderea de către DNA a dosarului Belina în care sunt anchetate Rovana Plumb și Sevil Shhaideh. La ședința publică a participat și ministrul Justiției, Tudorel Toader. După dezbatere, Curtea a decis să amâne decizia până în data de 23 noiembrie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în urmă cu o săptămână, că aprecierea legalităţii unei hotărâri de guvern este de competenţa instanţei de contencios-administrativ și nu a procurorilor DNA.

El a mai arătat că, din cele aproape 1000 de infracţiuni aflate în partea specială a Codului şi în legile speciale, nu există nicio infracţiunea care să se refere la fapta Guvernului de a adopta o hotărâre de guvern, nu act normativ, cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!
Recomandări

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!

”Prin urmare, dacă nu avem o astfel de infracţiune, practic DNA, procurorul, în general, nu are competenţa, abilitatea legală constituţională să ancheteze”, a spus Tudorel Toader.

Președintele Senatului a sesizat pe 23 octombrie Curtea Constituțională a României cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională, în cazul Belina, unde a început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, iar în cazul Rovanei Plumb, plenul Camerei Deputaților a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale.

Călin Popescu-Tăriceanu a cerut Curții Constituționale a României să constate și să soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte.


ANALIZĂ. Prejudiciul din dosarul Tel Drum, echivalent cu 124.000 de pensii, 53.000 de salarii medii sau două insule exotice


 

Close
Închide
  Close