Fotoreporterii prezenți la momentul istoric au imortalizat toate gesturile făcute de Donald Trump și Kim Jonh-un. Au făcut multe fotografii care arată ce fel de mesaje au surprins la cei doi lideri:
Întâlnirea și prima strângere de mână
Este o imagine care surprinde chiar prima interacţiune directă între cei doi. Cu alte cuvinte, a fost primul moment al interacţiunii. Mersul hotărât cu spatele drept , privirea înainte şi mâna orientată către partenerul de întâlnire arată, ca şi întreg summit-ul, o deschidere către apropiere şi cooperare. Deşi este o fotografie de protocol ea poate fi folosită pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări cu viziuni atât de diferite.
Este o fotografie tipica de protocol. Privirea în ochii celuilalt, poziţie dreaptă a corpului, cei doi strângându-şi mâinile. Protocolul presupune ca cei doi lideri să şi zâmbească. Kim face eforturi însă Trump adoptă o expresie a feţei serioasă.
Este prima oară în istorie când un lider la lumii libere încrucisează privirea în mod direct cu un şef de stat nord-corean. Au făcut eforturi de a fi zâmbitori şi prietenoşi în încercarea de a se cunoaşte unul pe altul atât personal cât şi cu privire la ideile sau pretenţiile politice.
Donald Trump atinge la rândul său antebraţul lui Kim în zona cotului. Este un gest care denotă prietenie. Această atingere suplimentară este percepută ca o disponibilitate de a da o mână de ajutor.
După prima strângere de mână, înaintea primei discuții oficiale
Donald Trump face un gest cu mâna prin care îi arată lui Kim calea de urmat….atât la propriu cât şi la figurat. Este un gest specific preşedintelui american care tinde să preia iniţiativa unei interacţiuni indiferent cu ce şef de stat se întâlneşte.
Kim atinge usor cu palma deschisă braţul lui Trump în zoma cotului. Este peceput ca un gest prietenos. Acea zonă a corpului este una care, spun protocoalele politice, poate fi atinsă de partenerii de negocieri ca semn amical. E ca şi cum ai arăta că esti dispus să oferi o mână de ajutor celuilalt.
La masa discuțiilor. A doua strângere de mână
Poziţionarea celor doi lideri a fost la distanţă mare unul de altul. Pentru a îşi strânge mâinile au trebuit să facâ eforturi să se întindă unul spre celălalt. Este ca în cazul femeilor care se pupă de la distanţă fără a se apropia una de alta. E un gest care arată că cei doi sunt dispuşi să facă eforturi de apropiere deşi nu le vine natural.
Maniera de poziţionare a mâinilor, înaine de strângere este una care Trump așteaptă cu palma deschisă mâna lui Kim. E ca şi cum ar trnasmite „Suntem dispuşi să te primim şi să te acceptăm”. Este un gest de acceptare.
Plimbarea în jurul hotelului
Ceea ce iese în evidenţă în atitudinea celor doi şefi de stat în această fotografie este orientarea privirii. Este ceea ce în psihologie se numeşte Privire Evitantă. Deşi cei doi lideri merg umăr la umăr în aceeaşi direcţie, privirea ambilor este către exterior şi nu către partenerul de discuţii. Este un semn nu este tocmai o plăcere personală să fie unul în prezenţa celuilalt dar o fac din compromis. Cu alte cuvinte, s-au comportat ca nişte oameni cu un interes comun. Denuclearizarea este, la drept vorbind, un interes al întregii planete.
Cei doi au avut şi discuţii amicale nu doar pe teme politice. Expresiile de pe figurile celor doi şefi de stat cu zâmbete largi duc cu mintea la încercări de sparge gheaţa comunicării şi la o tentativă de small-talk menită să detensioneze interacţiunea.
Cei doi şefi de stat au făcut multe fotografii prin care să imortalizeze momentul unic în istorie în care un preşedinte american în funcţie se întâlneşte cu un lider nord-corean. De remarcat este ţinuta lui Kim, fără cravată, închis până la ultimul nasture. Este un indicator al faptului că a rămas la convingerile sale şi nu a preluat protocolul vestimentar international în care cravata e obligatorie.
Concluziile întâlnirii. Semnarea documentului istoric
Este o fotografie care a fost parcă făcută să evidenţieze distanţa ideologică, socială şi culturală dintre ţările celor doi lideri. Buchetul de flori care se întinde pe lateral pare că nu se mai termină şi devine un simbol al delimitării a două sisteme de convingere. Nici aici privirea celor doi nu este orientată către partenerul de discuţie. Chiar dacă fotografia este una de protocol, este menită să genereze mai mult un sentiment de distanţă decât de apropiere. Zâmbetul lui Donald Trump este unul de complezenţă iar figura lui Kim este una inexpresivă. De remarcat este poziţia mâinilor celor doi lideri. Ambii au mâinile împreunate cu degetele intercalate. Este o poziţie defensivă şi arată satornicia către propriile convingeri. E ca şi cum ai vrea să protejezi propiul mod de percepe realitatea şi ti-ai încuia convingerile. Palmele deschise ar fi reprezentat flexibilitate şi dispoziţie mai mare de a lua în considerare ideile celuilalt. Cu toate acestea însuşi faptul că s-au întâlnit reprezintă un prim pas către flexibilitate. Cei doi par în această fotografie ca doi adolescenţi care au iesit la o prima întâlnire: nu se plac în mod special dar totuşi vor să afle mai multe unul despre altul .
Este o fotografie de protocol. Cei doi respectă regulile de protocol de a privi către camerele de filmat. Acest lucru este convenabil pentru că privirea unul în ochii celuilalt, menţinută mult timp, nu a fost confortabilă pe parcursul întregului summit.
Se observă pe figurile celor doi lideri intenţia de a zâmbi. Lui Donald Ttump îi iese mai putin. Zâmbetul său este unul de protocol. Preşedintele american a zâmbit autentic doar atunci când a făcut mici glume pe seama greutăţii sale şi a partenerului său de discuții.