Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc marți, la Istanbul, s-au încheiat după patru ore „fără o strângere de mână”, transmite televiziunea ucraineană.
Însă după două săptămâni în care discuțiile au avut loc prin videoconferință și au fost catalogate drept „dificile” de ambele părți, azi au fost decise câteva puncte concrete, cum ar fi că Rusia își va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv, pentru a „crește încrederea” în tratativele viitoare, iar Ucraina este gata să își asume un statut de neutralitare, în schimbul unor garanții de securitate, potrivit CNN și BBC.
Și ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, a declarat, citat de CNN, că negocierile găzduite la Istanbul sunt cele mai promițătoare de până acum.
Cavusoglu a spus și ce va urma: punctele cele mai sensibile de pe agendă vor fi discutate la nivel înalt, de miniștrii de externe ai celor două țări, pentru ca „tușa finală și parafarea acordului” să fie făcute de liderii celor două state, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, într-o întâlnire față în față.
Nu e clar încă dacă discuţiile dintre Moscova şi Kiev vor continua miercuri în format fizic, la Istanbul. Inițial, acestea așa erau programate, pe parcursul a două zile, 29 și 30 martie, însă o sursă din Ministerul turc de Externe a declarat pentru Ria Novosti că negocierile vor continua prin videoconferință. „Plecăm”, ar fi spus şeful delegaţiei de la Moscova, Vladimir Medinski.
Iată însă, concret, ce progrese s-au înregistrat în discuțiile de marți.
Reducerea „activităților militare” în Kiev și Cernihiv
Adjunctul ministrului apărării din Rusia, Alexander Fomin, a declarat, la finalul rundei de negocieri, că Rusia va „reduce drastic” activitatea militară din jurul Kievului și a Cernihivului.
Decided to drastically reduce military activity in the Kiev and Chernihiv directions – Deputy Minister of Defense of the Russian Federation pic.twitter.com/8LWpolHdg3
— Spriter (@spriter99880) March 29, 2022
La scurt timp după acest anunț, serviciile secrete americane au transmis că Rusia a început să își retragă o parte a trupelor din zona capitalei Kiev și din apropierea orașului Cernihiv. Acestea ar fi relocate în sud și sud-est, ministrul rus al apărării, Sergei Șoigu, anunțând că „obiectivul principal” al armatei ruse în Ucraina este acum „eliberarea” Donbasului.
Ucraina, statut de neutralitate
Ucraina a declarat că e gata să adopte un statut de neutralitate – una din principalele cereri ale Rusiei – în schimbul unor garanții de securitate similare cu articolul 5 din tratatul NATO, care asigură apărarea colectivă pentru statele membre ale alianței.
SUA, Marea Britanie, Franța, dar și Polonia, Israel, Turcia și Canada ar trebui să se numere printre garanții securității Ucrainei.
Statutul de neutralitate presupune ca Ucraina să nu adere la alianțe militare, cum este NATO, și să nu găzduiască pe teritoriul său baze militare străine.
Pe de altă parte, Ucraina ar putea să adere la UE. Surse Financial Times spun că Moscova nu s-ar opune acestei aderări.
Tot Financial Times scrie că documentul pentru încetarea focului cu care delegația rusă s-a prezentat marți la negocieri nu mai conține cerințele inițiale ale Kremlinului privind „denazificarea”, demilitarizarea sau protecția limbii ruse în Ucraina.
Negocieri pentru Crimeea
Kievul a cerut extinderea pe o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, a declarat consilierul preşedintelui Ucrainei.
În acești 15 ani ar trebui încetat orice schimb de focuri în zonă.
„S-a propus să nu se tranșeze situația Crimeei prin mijloace militare în nicio situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice”, a postat pe Twitter consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.
As for Crimea, it is offered to clearly record the parties’ intention to settle the issue exclusively through 🇺🇦-🇷🇺 bilateral negotiations within 15 years. It’s also offered not to resolve the Crimean issue by military means in any case. Only political & diplomatic efforts.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 29, 2022
Întâlnirea Putin-Zelenski, mai aproape de concretizare
Negociatorul-șef al Ucrainei susține că au fost făcute suficiente progrese la negocieri pentru a putea demara acum procedurile pentru o întâlnire între președinții Putin și Zelenski. Delegația a spus că așteaptă răspunsul Rusiei în această privință.
„Am primit propuneri scrise din partea Ucrainei, care vor fi luate în considerare. Acestea vor fi prezentate președintelui Putin şi apoi vom da răspunsul nostru”, a declarat și şeful delegației ruse, Vladimir Medinski, după discuţiile de la Istanbul, potrivit agenţiilor ruse de presă.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina