In sfarsit! Cercetatorii germani au ajuns la o concluzie pe care oamenii simpli o stiau de mult: faimoasa muscatura la gat a vampirilor si alte asemenea credinte sunt pure inventii. Si cine este vinovat de aceasta imagine creata vampirilor? Profesorul Peter Mario Kreuter, de la Universitatea din Bonn, sustine ca industria cinematografica a inventat aceasta reteta de succes a vampirilor, castigand miliarde de dolari de-a lungul timpului.
Faimoasa muscatura la gat, prin care un vampir pune stapanire pe sufletul si sangele victimelor sale, e o pura inventie a lumii cinematografului, fara fundament popular si istoric. Aceasta este parerea profesorului Peter Mario Kreuter, de la Universitatea din Bonn, specializat in istoria si miturile Balcanilor, care tocmai si-a terminat a treia carte avand ca tema vampirii. Experti in teologie, antropologie, religie si medicina, sub coordonarea profesorului Kreuter, incearca de peste 20 de ani sa descopere ce e adevarat si ce e fictiune in mitul vampirilor.
„Vampirul pe care-l cunoastem din filme se reduce la cateva clisee care nu au avut nici cea mai mica legatura cu credinta populara sau cu faptele istorice. In ceea ce priveste datele istorice, lucrurile stau mult mai simplu: putem sa ne dam seama din relatarile epocilor respective ce anume a dus la aparitia credintei ca exista vampiri si ca acestia fac tot felul de grozavii. Cu credinta populara este mai greu, am ajuns la concluzia ca natiunile balcanice dispun de o adevarata masinarie de creat legende, asa cum putine popoare sunt in stare. In rest, nici un sambure de adevar „, a declarat Kreuter in cadrul unui interviu recent.
La fel cum muscatura la gat este doar o scena cinematografica menita sa creasca incasarile producatorilor de filme, profesorul german asigura ca la fel de lipsite de fundament sunt si alte stereotipuri transmise prin intermediul lumii de celuloid. Asa cum ar fi presupusa alergie la usturoi a lui Dracula si a discipolilor sai, precum si prezenta coltilor dezvoltati cu care vampirii sug sangele.
„Credinta populara din tari precum Bulgaria, Romania sau Macedonia nu pomeneste nimic de coltii vampirilor. Singurul lucru care se potriveste traditiei populare cu privire la vampiri este capacitatea acestora de a se transforma in animale, de exemplu in lilieci”, a mai spus profesorul Kreuter.