Potrivit deciziei instanţei, Aurelian Mihai Szanto şi Levente Pantics au fost condamnaţi la câte 10 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Attila Csaba Pantics a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune, cu un termen de supraveghere de 4 ani, perioadă în care el trebuie să presteze 80 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, transmite Agerpres.
Printre acuzațiile inițiale aduse de procurorii DIICOT se numără: constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august 2019, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.
Printre armele prezentate se aflau o puşcă cu lunetă marca Steyr Mannlicher, o puşcă semiautomată cu alice, respectiv o puşcă asemănătoare cu o armă militară de tip Kalaşnikov (cea marca Ratmil care a fost şi confiscată, de altfel).
După apariţia reportajului, procurorii DIICOT au deschis o anchetă şi i-au identificat pe românii care apăreau în reportajul respectiv: Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics, persoane cu dublă cetăţenie, română şi maghiară.
Procurorii DIICOT susţineau că reportajul a fost fals în integralitatea lui, iar materialul a fost realizat de jurnaliştii britanici pentru a arăta că România este o ţară nesigură, vulnerabilă şi nu asigură securitatea frontierelor exterioare ale UE în zona flancului estic, unde traficanţii de arme îşi desfăşoară activitatea în mod nestingherit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro