Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM), după ce sâmbătă a testat o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-15 (ICBM). La fel ca majoritatea testelor efectuate de Phenian, aceste rachete au căzut în Marea Japoniei.
Dar Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, a amenințat luni că regimul va merge mai departe, spunând că utilizarea Pacificului de către Coreea de Nord ca „poligon de tragere” va depinde de comportamentul forțelor americane.
„Acest tip de teste ar avea valoare tehnică și ar transmite credibilitatea descurajării lor nucleare”, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA.
Până acum, Coreea de Nord a lansat trei variante ale rachetelor balistice cu rază intermediară (IRBM) Hwasong-12 peste Japonia și în Oceanul Pacific. Ultima astfel de lansare, în octombrie 2022, a parcurs o distanță record pentru orice rachetă nord-coreeană.
Nu s-au raportat pagube sau victime în urma lansărilor deasupra Japoniei, dar organizațiile internaționale au criticat Phenianul pentru că a efectuat astfel de teste fără avertismente pentru aeronavele civile sau pentru navele din Pacific.
Până în prezent, Coreea de Nord a lansat rachetele ICBM doar pe traiectorii înalte, similare celor pe care sunt trimise rachetele în spațiu, și nu pe cele de zbor inferioare sau lungi pe care le-ar folosi într-o situație reală în care efectuează un atac. Acest lucru a fost explicat de Phenian ca fiind o măsură de siguranță pentru a nu afecta vecinii.
„Aceasta este o amenințare îngrijorătoare și una credibilă: Coreea de Nord caută probabil să-și valideze tehnic rachetele cu rază mai lungă de acțiune prin teste în Pacificul de Nord, așa cum a făcut cu Hwasong-12 în trecut”, a spus analistul Ankit Panda.
Test nuclear?
George William Herbert, profesor adjunct la Centrul de Studii privind Nonproliferarea nucleară și consultant în rachete, spune că Phenianul ar putea recurge la efectuarea unui test cu rază completă și ar putea detona un focos nuclear deasupra oceanului.
În 2017, ministrul de externe al Coreei de Nord a sugerat că liderul Kim Jong Un ia în considerare să testeze „o bombă cu hidrogen la scară fără precedent” peste Pacific, ca răspuns la amenințarea președintelui american Donald Trump de a „distruge complet” țara.
El a precizat că un astfel de test ar reprezenta „incident geopolitic major și un dezastru radioactiv” chiar dacă bomba va fi detonată „în siguranță” deasupra apei. „Nu ar trebui să o încurajăm disprețuind capacitatea lor”, spune Herbert.
Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru o reluare a detonărilor nucleare în tunelurile subterane ale zonei sale de testare nucleară pentru prima dată din 2017, potrivit oficialilor din Seul și Washington.