de Ștefan Pană și Vlad Chirea (foto)
PD deţine puterea de facto, prin premierul Pavel Filip. Maia Sandu a fost aleasă de Parlament ca prim-ministru, dar numirea ei a fost anulată de Curtea Constituţională. A debutat un război de uzură, al cărui final încă nu se întrevede.

Andrian Candu, fost preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova şi vicepreşedinte al PD, a răspuns solicitării noastre. Soluţia văzută de PD, enunțată de acesta, este întoarcerea către popor, prin alegeri anticipate. Este ceva ce Blocul ACUM şi PSRM nu doresc în acest moment. Poziţia lor este că alegerea Maiei Sandu a fost legală, iar Curtea Constituţională a dat decizii la ordinul PD.

„Am propus dialog”

Reporter: Care este, pe scurt, situaţia din Chişinău, aşa cum o vedeţi dumneavoastră şi Partidul Democrat?
Andrian Candu: Cu regret, am intrat într-o criză politică, în fiecare zi confuzia e tot mai mare şi criza poate deveni mai mare. De aceea şi încercăm să găsim anumite soluţii şi cea mai importantă modalitate de a găsi soluţii e de a avea dialog politic între toate forţele parlamentare. Cu regret, criza a început de la faptul că în trei luni, perioadă prevăzută de Constituţie, partidele politice parlamentare nu au reuşit să creeze o majoritate şi să formeze Guvernul, aşa cum cere Constituţia. Curtea Constituţională a venit şi a spus: timpul a expirat, Parlamentul e dizolvat şi urmează viitoarele alegeri. Preşedintele ţării a ignorat deciziile Curţii Constituţionale şi Constituţia şi a mers mai departe, abuzând, participând la formarea Guvernului cu cele două facţiuni parlamentare, PSRM şi Blocul ACUM.

Ad placeholder
Fraudă la Academia Română. Vreme de 9 ani s-au încasat banii pentru academicieni care au murit!
Recomandări
Fraudă la Academia Română. Vreme de 9 ani s-au încasat banii pentru academicieni care au murit!
 

Sunt decizii ilegale, nerespectând Constituţia, nerespectând deciziile Curţii Constituţionale, care sunt definitive, irevocabile, nu pot fi revizuite, nu pot fi anulate şi trebuie respectate ca atare.

Avem acest blocaj juridic, am propus dialog pentru a găsi o soluţie politică. Considerăm că cea mai bună soluţie este să mergem la alegeri anticipate, deoarece, potrivit Constituţiei, purtătorul puterii este cetăţeanul.

„Învățăm politica din mers, inclusiv din crize”

– Republica Moldova nu este la prima criză. Au fost alegeri de multe ori şi tot s-a ajuns la o altă criză, într-o altă formă. Unde ar trebui să se lucreze pentru ca Republica Moldova să aibă un Guvern stabil, pe o perioadă lungă?
– Actualul Guvern a fost la guvernare timp de trei ani. Poate nu e o perioadă atât de mare trei ani, dar a fost o perioadă de stabilitate şi de creştere economică. Nu neapărat de lege e vorba şi de cadrul juridic. E vorba de cultura politică şi maturitatea politică.

Ad placeholder
Avocat, despre martorul care ar fi putut să o salveze pe Alexandra: “L-aș fi băgat complice în urmărirea penală”
Recomandări
Avocat, despre martorul care ar fi putut să o salveze pe Alexandra: “L-aș fi băgat complice în urmărirea penală”
 

Cu regret, asta e, e un fapt, Republica Moldova e un stat tânăr, noi nu avem o istorie bogată a politicului, ca în România, de exemplu. Nu mai vorbim de experienţa partidelor. De aceea, se învaţă în timp, inclusiv prin crize, dar soluţia dacă vine în urma unor alegeri e cea mai bună soluţie. Cetăţeanul, societatea trebuie să ia o decizie şi să găsească o soluţie politică la o criză politică.

Soluții prin compromisuri

– Cele două forţe acum par pe poziţii ireconciliabile. Pe de o parte, cei care o susţin pe Maia Sandu spun că Curtea Constituţională a interpretat greşit cele trei luni pentru formarea Guvernului, PDM spune că aşa e corect. Cum veţi rezolva aceste poziţii opuse?
– Aici, din punct de vedere juridic nici nu pot fi discuţii. Noi putem comenta politic, noi putem analiza, veni cu expertiza noastră, pe care o înţelegem într-un fel sau altul, dar deciziile Curţii se execută. Punct. Atât. Aici soluţii nu mai există. Dacă deciziile Curţii se execută şi punct, de aici trebuie pornite absolut toate discuţiile.

Ad placeholder
Autorităţile elene au deblocat formularul de intrare în Grecia pe cale rutieră, cu o întârziere de 9 ore. De ce
Recomandări
Autorităţile elene au deblocat formularul de intrare în Grecia pe cale rutieră, cu o întârziere de 9 ore. De ce
 

Dacă aşa-numitul Guvern, de unde face parte Maia Sandu, este ilegal şi, dacă este ilegal, atunci e un alt guvern interimar şi trebuie mers cu alegeri anticipate. Doar prin dialog, prin înţelepciune ca forţele politice să se aşeze la o masă, să discute, să găsească aceste soluţii.

Dacă cei din Blocul ACUM consideră că data alegerilor anticipate e prea devreme sau prea târziu, hai să discutăm acest lucru. Dacă consideră că cumva PD, care se află acum într-un guvern interimar, se află într-o poziţie mai bună, hai să discutăm şi acest lucru. Putem găsi anumite soluţii şi compromisuri. Dar asta am în vedere. Dialogul.

Ad placeholder

Veteranii de război de pe Nistru au venit să stea de veghe

CORESPONDENȚĂ DE LA CHIȘINĂU | Interviu cu Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului Republicii Moldova: „Suntem un stat tânăr, fără experienţă politică. Dintr-o criză, doar cetăţenii ne pot scoate, prin alegeri anticipate” - VIDEO

– Este, în acest moment, Republica Moldova o ţară cu doi preşedinţi şi doi premieri, cum se spune în presă?
– Nu, la ora actuală avem, cu regret, un singur preşedinte, Igor Dodon. Domnul prim-ministru Pavel Filip doar pentru o scurtă perioadă a fost preşedinte interimar, doar pentru anumite atribuţii care trebuiau exercitate de Igor Dodon şi nu le-a exercitat în mod intenţionat. Acele atribuţii au fost date preşedintelui interimar, ca să le exercite, şi apoi suspendarea a luat sfârşit.

– Să vorbim despre imaginile pe care le-a văzut foarte multă lume, cele din faţa instituţiilor, cu oameni veniţi cu corturi să-şi arate susţinerea faţă de PD. S-a vorbit că acei oameni au fost aduşi cu forţa, că au fost plătiţi să stea acolo. Există adevăr în aceste acuzaţii?
– Mulţi sunt susţinători ai Partidului Democrat sau membri care au venit să-şi exprime astfel responsabilitatea civică. Mulţi dintre ei nu sunt deloc simpatizanţi ai PD, dar înţeleg situaţia şi gravitatea situaţiei. Sunt, de exemplu, veteranii de război de pe Nistru, combatanţii, cum îi numim noi, şi care au venit să stea de veghe ca responsabilitate civică.

Ad placeholder

Noi suntem într-o situaţie de risc în regiune, în general, luând în considerare evenimentele din Ucraina, Transnistria, intervenţia Rusiei. Toate aceste riscuri fac ca sistemul nostru de securitate să fie vulnerabil. Atunci, pe lângă că sunt instituţiile ca atare, nu este deloc rău dacă şi cetăţenii au responsabilitate civică.

„România înțelege cel mai bine ce se întâmplă aici, țara devine vulnerabilă”

– România nu a recunoscut automat Guvernul Maiei Sandu, a mers iniţial pe varianta alegerilor anticipate. Cum vedeţi decizia?
– Nu am purtat discuţii cu colegii din România. România este ţara care înţelege cel mai bine Republica Moldova, este prioritate pentru România şi a fost indiferent de guvernările de la Bucureşti. România înţelege cel mai bine ce se întâmplă aici şi care sunt riscurile de securitate în regiune şi în Republica Moldova. De aceea, la ora actuală, prin această confuzie şi dualitate de putere care încearcă să se impună, ţara devine vulnerabil şi devine vulnerabilă factorului extern de securitate. 

Ad placeholder

Citește și:
CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU/ Dumitru Alaiba, deputat al Blocului ACUM: „Liderii PD şi-a dori violenţe, nu vor să renunţe la putere paşnic. Anticipatele sunt posibile”

Cum arată Caroline Wozniacki, la 6 luni după ce s-a retras din tenis. E subiect de glume în familie pentru că nu știe să spele
PARTENERI - GSP.RO
Cum arată Caroline Wozniacki, la 6 luni după ce s-a retras din tenis. E subiect de glume în familie pentru că nu știe să spele
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Detaliul din cazul Caracal care zguduie România! Cine este, de fapt, Gheorghe Dincă! S-a aflat abia acum adevărul
Horoscop 14 iulie 2020. Fecioarele ar trebui să își păstreze intactă diplomația
HOROSCOP
Horoscop 14 iulie 2020. Fecioarele ar trebui să își păstreze intactă diplomația