De Ștefan Pană, Vlad Chirea (foto),

de Ștefan Pană și Vlad Chirea (foto)
Alaiba spune că, deşi este un război al nervilor între cele două tabere, Guvernul Maiei Sandu face progrese în a fi unanim recunoscut. Alegerile anticipate sunt însă o posibilitate, dar nu în modul dorit de PD.


Reporter: Cum vedeţi dvs. situaţia din Republica Moldova acum?
Dumitru Alaiba: Situaţia este destul de simplă. Avem un fost prim-ministru care refuză să plece, să asigure tranziţia paşnică a puterii şi a scos protestatari în mod organizat, amplasându-i în jurul clădirilor guvernamentale şi nu ni se permite accesul. Şi avem o decizie a Curţii Constituţionale absolut arbitrară, nerecunoscută de Parlamentul Republicii Moldova, nerecunoscută de comunitatea internaţională. Pe de altă parte, avem un Parlament legitim şi un Guvern legitim.

„Am transmis mesaje clare susținătorilor noștri: să nu iasă în stradă„

– Cum vedeţi ieşirea din criză, pentru că sunt două poziţii care par în momentul de faţă ireconciliabile. Nimeni nu vrea să renunţe la ce consideră că e partea lui de adevăr.
– Nu există partea de adevăr a unuia şi a altuia. Noi nu suntem într-o zonă gri. Noi suntem într-o zonă clară alb-negru. Există legalitate şi există ilegalitate. În mod normal, când ai toată comunitatea internaţională recunoscând un Parlament şi un Guvern legitim, mă ierţi, argumentele tale în ce privește Curtea Constituţională, care ştim foarte bine cum a fost numită peste noapte, compusă din oameni absolut loiali, nu Partidului Democrat, ci însuşi liderului Democrat Plahotniuc, situaţia ar trebui să fie clară. PD este interesat în menţinerea acestei stări de criză artificial creată, în menţinerea incertitudinii, în tărăgănarea rezolvării situaţiei pe cale paşnică. Sunt aproape convins, ar dori foarte mult să vadă violenţe, provocări. Noi până acum am transmis mesaje clare susţinătorilor noştri: să nu iasă în stradă, pentru a evita astfel de chestii. Noi mergem probabil şi la un risc personal, clădirea Parlamentului nu este protejată, ei în principiu ar putea intra oricând. Noi am vrea să evităm violenţele. Dacă vor fi violenţe, ele vor fi exclusiv responsabilitatea PD.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis
Recomandări

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis

„Ei pierd bani și, în viitor, libertatea

– Care vor fi următorii paşi? Din afară, dacă ne uităm la Republica Moldova, pare că va fi un război de uzură.
– Da, este un joc de nervi, dacă vreţi. Între timp, angajaţii instituţiilor ies din umbră, fac demersuri publice, scriu scrisori, recunoscând legitimitatea Guvernului Maia Sandu. E un fel în care chestia asta s-ar rezolva, dar asta o să dureze. Noi suntem conştineţi că este un proces mai îndelungat, timp pe care nu am vrea să-l pierdem. Noi am vrea ca liderii PD să accepte realitatea. Este clar că ei nu vor să cedeze puterea. Ei pierd nu doar doar putere, ei pierd bani şi, în viitor, libertatea.

„Să stea în opoziție puțin, că nu le-o fi nimic, au stat 10 ani la guvernare„

– Au fost invitaţii la dialog din partea PD şi liderii Blocului ACUM nu doreau să se aşeze la masă.
– Nu înţeleg ce dialog poate fi, pentru că ei spun dialog, dar de fapt au în vedere negocieri. Nu există negocieri. Există un guvern ilegal care uzurpează puterea în stat şi nu vrea să cedeze. Să-şi ia protestatarii, să şi-i trimită acasă, să revină în Parlament, să dea acces liber în clădirea Guvernului şi a ministerelor şi să începem să lucrăm. Să stea în opoziţie puţin, că nu le-o fi nimic, au stat la guvernare 10 ani.

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur
Recomandări

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur

– Respingeţi varianta alegerilor anticipate?
– Nu alegeri anticipate în formularea în care le promovează PD. Alegerile anticipate nu sunt improbabile. Este adevărat că această coaliţie nu se ştie cât va dura, este o înţelegere temporară, noi am acceptat faptul că avem o înţelegere temporară cu partidul socialiştilor. Anticipatele sunt posibile.

Mâine dimineață, Libertatea publică un interviu cu Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Citește și:

CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU/ În fața unei crize politice fără precedent, moldovenii încearcă să-și păstreze măcar simțul umorului. Gluma străzii: „Avem două Guverne, în caz că unul se strică”

Fost ministru român, variantă bombă despre evenimentele de la Chișinău: Americanii și UE n-au avut încredere în români și nu i-au informat despre ceea ce urma să se întâmple

CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU | Maia Sandu, apostrofată de un grup de tineri: „Rușine! Ați vândut țara!”. Sediul Guvernului, păzit de jandarmi și polițiști (FOTO&VIDEO

Scriitorul Vasile Ernu explică de ce a ajuns Republica Moldova în criză politică: „Revoluţiile bormotuha” de la Chişinău pe înţelesul tuturor

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore
GSP.RO

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore

Horoscop 11 noiembrie 2019. Taurii au parte de o zi agitată
HOROSCOP

Horoscop 11 noiembrie 2019. Taurii au parte de o zi agitată