„Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migraţiei, nu există în Regulamente sau în criteriile de aderare tema migrației, care oricum nu e o problemă a României. Este destul de deplasat pentru un ministru să justifice un vot care afectează milioane de oameni și economia unei țări întregi de faptul că a fost descoperită o rețea de trafic de migranți condusă de un român. Nu poți blama o țară întreagă în baza unui exemplu de acest gen”, a scris europarlamentarul pe Facebook.
Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migraţiei, ci de capacitatea României de a apăra graniţele externe. Este clar că din partea Austriei sunt motive politice de neînțeles. Austria are un cancelar căruia îi e frică să nu îşi piardă puterea şi a folosit această temă pentru a fi împotriva României în Consiliul JAI.
Europarlamentarul Corina Crețu:
Aceasta l-a acuzat pe ministrul de interne Lucian Bode că a anunțat „triumfalist dezghețarea relațiilor cu Austria”. „Ambasadorul român a fost retrimis de mult din nou la Viena, tot pentru a fi dezghețate relațiile”, a punctat Crețu.
După ce ministrul austriac de interne a spus la București că nu poate oferi o dată concretă pentru intrarea României în Schengen, Corina Crețu a concluzionat: „Pentru mine e clar că acest Guvern nu va da un vot în favoarea României. Cel puțin nu în acest an”.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a aflat miercuri, 26 aprilie, într-o întâlnire de lucru la București, unde a discutat cu omologul român Lucian Bode. La sosirea la sediul MAI, oficialul austriac și-a menținut aceeași poziție: spațiul Schengen este „nefuncțional” și nu a putut oferi o dată precisă pentru aderarea României în Schengen.
De altfel, surse politice au precizat pentru Libertatea, încă din ziua precedentă, că vizita lui Karner va reprezenta „un dezgheț în dialogul româno-austriac”, dar nu se va discuta o dată precisă de aderare a României la Schengen.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Cinecine • 26.04.2023, 17:25
Si atunci, ne intrebam noi, ce mai asteapta politicienii nostri? De ce nu fac urmatorul pas? Daca il faceau, dupa prima sedinta, probabil, anul acesta ar fi stat altfel lucrurile. Asa ca, probabil, sunt interese de ambele parti.