”Deocamdată nu este posibil să onorăm în timp scurt cererile care sosesc din toată lumea. Nu poate face asta nici un producător. Încercăm, însă, să mulțumim cât mai mulți clienți cu putință […] Problema este că momentan cererea depășește cu mult oferta”, a declarat Katrin Pucknat.
”Cine apelează la dumneavoastră și ce fel de explicații v-a fost dat să auziți?”, au întrebat jurnaliștii.
”În principiu, toată lumea apelează la noi: și din America de Sud, și din Africa, și din Asia, și din Europa de Est. Nu cred că există regiune care să aibă țări care nu încearcă să obțină ventilatoare. Argumentele expuse de solicitanți diferă de la un caz la altul. Când vezi imaginile din Italia sau Spania, dar și din New York, unde a existat și există un deficit masiv de ventilatoare, disperarea și urgența sunt desigur mult mai mari decât pe piețele care au o echipare mai bună și care țin boala sub control. Din această ultimă categorie fac parte țări ca Belgia, Germania și Austria, dar chiar și din partea lor avem cereri consistente. Fiecare țară încearcă să se pregătească cât mai bine”, a declarat directoarea diviziei germane a ResMed.
”Trebuie să hotărâți cui și câte ventilatoare vindeți. Cine are câștig de cauză în cele din urmă: clienții care reprezintă statul, clienții vechi sau clienții care oferă cel mai bun preț?”, au întrebat jurnaliștii de la Süddeutsche Zeitung.
”Aveți dreptate, este o decizie extrem de dificil de luat, din punct de vedere etic. Ne-am stabilit, însă, niște criterii care ne ajută să decidem în această privință. Iar aceste criterii nu-i oferă celui dispus să plătească mai mult garanția că va primi ventilatoarele. În loc de asta, luăm în calcul un model epidemiologic, cu ajutorul căruia analizăm cine are mai multă nevoie de aceste ventilatoare. Unde mor cei mai mulți oameni? Încercăm astfel să satisfacem cu precădere nevoile acestor piețe, dar fără să neglijăm total alte piețe”, a explicat Katrin Pucknat, directoarea diviziei germane a producătorului de aparatură medicală american ResMed.