de Ștefan Pană
„Guvernul PSD-ALDE, prin europarlamentarii săi, a făcut un lobby febril împotriva candidatului român. Au trimis nemumărate emailuri, cu multe informaţii false, menite să discrediteze candidatul român”, spune eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan.

Culisele jocurilor pro și contra de la Bruxelles, pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi ca procuror-şef european: Europarlamentarii români au încercat să influenţeze votul colegilor lor

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan

Un astfel de email a fost trimis de deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care a ajuns în căsuţele de email ale tuturor eurparlamentarilor. El le scrie liderilor UE despre cum Kovesi ar fi mers acasă la Gabriel Oprea şi cum a semnat protocoale secrete cu SRI.

„Să presupunem că acestea s-ar fi întâmplat în ţările dumneavoastră. Ar avea acel Procuror General susţinerea voastră pentru a devenit Procuror şef European?”, întreabă Pleşoianu.

Europarlamentar PSD: Vot politizat, rezultat viciat

Social-democraţii recunosc o parte a acestui lobby, dar nu consideră că autorităţile româneşti aveau un cuvânt prea greu de spus.

„Haideţi să fim serioşi. Ce înseamnă influenţa? Câtă influenţă credeţi că are România din moment ce România trebuie să găsească soluţii de mijloc?! Unii spun în România că Iohannis deţine preşedinţia Consiliului UE, deci poate şi Iohannis şi-a folosit influenţa pentru a o susţine pe doamna Kovesi”, afirmă europarlamentarul PSD Emilian Pavel.

Culisele jocurilor pro și contra de la Bruxelles, pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi ca procuror-şef european: Europarlamentarii români au încercat să influenţeze votul colegilor lor

Europarlamentarul PSD Emilian Pavel

Potrivit lui, votul pentru Procurorul European a fost politizat încă de la început, aşa că rezultatul nu poate fi decât unul viciat.

„Această procuratură europeană începe cu stângul. Începe cu o politizare”, spune el.

Românii le-au luat locul străinilor în Comisia LIBE „ca să dea la număr”

Dovadă a politizării votului stă modul în care românii au „descins” în Comisia LIBE, cea care a votat-o pe Kovesi. Un singur europarlamentar PNL e membru permanent al Comisiei – Traian Ungureanu. Maria Grapini (S&D) este membru supleant.

Cu toate acestea, atât PNL, cât şi PSD au cerut ca europarlamentari români să ia locul colegilor din grupul S&D şi PPE, pentru a se asigura că votul merge cum trebuie. Cinci liberali au votat, astfel, şi cinci social-democraţi.

Liberalii le-au luat locul unor colegi din PPE din Ungaria şi Germania, iar social-democraţii au mizat, printre altele, pe voturi ale bulgarilor.

„Au lucrat la vedere, prin toate mijloacele pentru a sabota candidatul român. Au votat împotriva candidatului român şi au pierdut”, spune Siegfried Mureşan.

Şi PSD recunoaşte tactica, dar Emilian Pavel (S&D) spune că tocmai aceste evenimente fac ca votul din LIBE să nu mai fie reprezentativ.

„Dacă vă uitaţi cine a participat la vot, veţi vedea clar că a fost un vot politic. Nu au participat membrii plini, nu au participat supleanţii. Fiecare şi-a adus – şi aici vorbesc de toate părţile – fiecare şi-a adus cât să dea la număr”, spune el.

Ce se întâmplă mai departe

Consiliul UE a dat un vot, în COREPER II (la nivel de ambasadori ai statelor membre), iar acolo Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe locul al doilea. Cum Parlamentul European a infirmat această variantă, propunându-o pe fosta şefă DNA, va fi nevoie de o negociere între Consiliu şi Parlament.

Cum România deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se va stabili, cel mai probabil, ca o decizie să fie luată începând cu luna iulie, când Finlanda va prelua mandatul de la România.

Paşii nu sunt încă foarte clari, pentru că este o procedură folosită în premieră, iar multe dintre situaţii nu au putut fi prevăzute.

Următorul pas va avea însă loc pe 7 martie, când se va decide procedura de urmat.

Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice, va lua atunci o hotărâre cu privire la calendarul numirii.

Miza conflictului: Cu ce se va ocupa Procurorul European

De câţiva ani, liderii UE încearcă să înfiinţeze acest post. Miza este uriaşă. În acest moment, doar autorităţile naţionale pot investiga şi trimite în instanţă cazuri de fraudă cu fonduri europene. Ei sunt limitaţi însă de graniţele naţionale şi de jurisdicţii. Pentru a rezolva această problemă, Procurorul European îi va putea investiga şi trimite în judecată pe cei care fură banii europenilor.

Acest procuror nu va avea însă puteri discreţionare. Se va lucra la două niveluri: naţional, acolo unde procurori delegaţi vor face investigaţiile, şi european, acolo unde Procurorul şef va coordona şi administra dosarele. Actele Procurorului European vor putea fi verificate în instanţele naţionale.


Citeşte şi: 

Laura Codruța Kovesi, la întoarcerea în țară: „Sunt onorată pentru votul de astăzi. Acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român”

Miza disputei de la Bruxelles: Cu ce se va ocupa procurorul-şef european şi ce puteri are

Tolo, după votul de azi: Engleza lui Kovesi și victoria României