Asociația arată că în Spania, în ultimele zile au fost descoperiți 24 de români lucrând fără contract de muncă, plătiți prost și dormind în corturi, fără apă curentă și fără electricitate.
”Peste 3 milioane și jumătate de români muncesc în țările europene. Zilnic sute de români sunt abuzați în statele unde locuiesc prin legi discriminatorii, de către funcționari care își permit să nu le rezolve problemele ci să îi jignească și, nu în ultimul rând, de către angajatori care îi forțează să lucreze în condiții mizere. De aceea cerem prim-ministrului Tudose modificarea misiunii Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, dintr-un Minister care se ocupă doar de acordarea de subvenții pentru proiecte culturale în diaspora, într-unul care sa aibă ca prim obiectiv protejarea românilor din diaspora”, transmite FADERE.
Citește și: Bebelușul Charlie Gard a murit. Povestea micuțului care a impresionat o lume întreagă
”Majoritatea românilor care lucrează în Europa trimit în continuare banii în țară. Așa se face că în ultimii 10 ani, ei au trimis acasă peste 55 miliarde de Euro, mai mult decât oricare investitor străin și mai mult decât a primit România de la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Guvernul României continuă să manifeste față de ei indiferență și dispreț” a declarat Daniel Tecu președintele FADERE.
Zeci de români au fost salvați de Garda Civilă din Spania de pe o plantație de usturoi. Oamenii munceau zilnic în condiții inumane, fiind extrem de prost plătiți, dar și ținuți în corturi, fără să aibă asigurat nici măcar condiții minime de igienă, relatează presa spaniolă.
Zeci de oameni, dintre care și 24 de români, lucrau la negru pe două plantații de usturoi din zona rurală Segovia. Nu aveau niciun act, nu era plătiți corespunzător, ci chiar erau exploatați și ținuți în condiții mizere.
Guvernul a adoptat, recent, un document intitulat ”Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni, pentru perioada 2017–2020”.
Potrivit documentului, autoritățile din țara noastră spun că 4 milioane de români sunt plecați peste hotare, cele mai mari comunități aflându-se în Italia și Spania.