Sistemele sanitare din state precum Malaysia, Thailanda și Indonezia sunt copleșite de numărul mare de pacienți COVID care au nevoie de tratament. În mod similar, Fiji, micuțul stat din Pacific, care a raportat foarte puține cazuri în 2020, se confruntă acum cu focare majore.

De fapt, în toată regiunea Asia-Pacific cazurile de COVID sunt în creștere, ceea ce reprezintă o surpriză pentru mulți experți. Și asta deoarece aceste state au impus restricții foarte dure, precum închiderea granițelor pentru străini, carantină strictă la sosire și testarea în masă pentru a opri transmiterea comunitară.

Până acum această strategie a dat roade: numărul de cazuri a fost aproape de zero. Lucrurile s-au schimbat după apariția variantei Delta.

Apariția noilor focare ridică întrebări privind cât de potrivită a fost strategia de a menține numărul de cazuri aproape de zero prin a impune măsuri foarte dure pe o perioadă lungă.

În principalul focar din Australia, statul New South Wales – unde se află Sidney -, autoritățile au transmis că pragul de 50% persoane vaccinate va fi suficient pentru a înlătura carantina strictă, o schimbare a politicii care cerea reducerea cazurilor la zero pentru a relaxa măsurile.

În China, unde doar câteva cazuri duc la testarea în masă, un număr în creștere de experți medicali afirmă acum că un trend descendent este suficient pentru eliminarea restricțiilor.

Schimbarea de viziunea ar putea face ca alte state „forțărețe”, precum Noua Zeelandă sau Hong Kong, să relaxeze restricțiile, experții afirmând că nu se vor putea izola veșnic de restul lumii.

Hong Kong a confirmat 12.000 de cazuri de la începutul pandemiei, în timp ce Noua Zeelandă a raportat doar 2.880. Niciunul din cele două state nu au vreun caz confirmat în prezent.

„Strategia zero cazuri COVID a funcționat cu succes în unele părții ale lumii în ultimele 18 luni. Nu cred că există cineva care vrea ca acesta să fie viitorul”, a declarat Karen A. Grepin, profesor la Școala de Sănătate Publică din Hong Kong.

„Alegerea este, acum: când vrem să începem să lăsăm oamenii să moară? Nu va fi tranziția perfectă, vor fi persoane care se vor infecta și vor muri”, a completat profesorul.

Dilema țărilor date până acum exemplu în lupta cu virusul, după apariția de noi focare COVID
Focarul de cazuri Delta a pornit inițiat de la angajații aeroportului din Nanjing |
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Au procedat corect China și Australia?

În timp ce Europa și Statele Unite erau copleșite de COVID-19, state precum China sau Australia au mers pe o politică diferită – cea de a obține zero cazuri.

Aceasta a produs și costuri economice. Noua Zeelandă și alte state din Pacific, dependente economic de turism, au pierdut sume importante din cauza interdicțiilor de călătorie.

Tot din cauza acestei politici, mii de australieni nu s-au putut întoarce acasă, deoarece zborurile erau limitate, la fel ca și spațiile de carantină.

Totuși, beneficiul major a fost că nu s-au confruntat cu focare majore, precum în Statele Unite sau Marea Britanie. Iar până în urmă cu câteva săptămâni se bucurau și de festivaluri muzicale și evenimente sportive cu public.

„Statele din zona Asia-Pacific, în majoritatea lor, au înregistrat un răspuns de succes timp de un an și jumătate”, a subliniat Grepin. „Este foarte dificil de spus că strategiile adoptate în regiune nu au fost bune”.

Strategiile lor au fost învinse însă de sosirea variantei Delta, de 60% până la 200% mai transmisibilă decât varianta inițială a virusului descoperit în Wuhan.

În Australia, Delta a expus o problemă majoră – rata foarte mică de vaccinare. Până duminică, doar 17% din populația de 25 de milioane a Australiei era vaccinată complet. Spre comparație, Marea Britanie a ajuns la 58%, iar Statele Unite, la 50%.

A fost o eroare uriașă. Așa am rămas captivi în poziția în care sunt foarte puține persoane vaccinate și o variantă foarte periculoasă.

Profesor de sănătate publică la Universitatea din Sidney:
Dilema țărilor date până acum exemplu în lupta cu virusul, după apariția de noi focare COVID
China a mers pe politica testării în masă | Foto: EPA

Poate funcționa politica zero cazuri?

Autoritățile chineze au limitat drastic transportul intern și au desfășurat campanii de testare în masă după apariția a mai mult de 300 de cazuri în peste zece orașe din țară, iar experții sunt optimiști că măsurile vor funcționa din nou.

„Pentru acest focar credem că vom reduce rapid cazurilor la zero, dar acest lucru nu va ilustra riscurile pe care le prezintă coronavirusul într-o strategie zero COVID”, a declarat Cowling. „Nu va fi ultimul focar. Vor mai urma multe în lunile care vin”.

Pe termen lung, experții consideră că politică zero COVID nu este sustenabilă. La un moment dat, toate țările vor vrea să se redeschidă lumii și, când o vor face, vor trebui să accepte că unele persoane se vor îmbolnăvi, o schimbare majoră în zona Asia – Pacific.

„Dacă nu ești dispus să te rupi de societate pentru totdeauna, vei avea COVID în țara ta. Este o întrebare de când îl lași înăuntru și când vei trăi cu el”, a subliniat Dale Fisher, profesor de boli infecțioase la Spitalul Universitar Național din Singapore.

Schimbarea de strategie ar putea avea efecte politice grave. În China, de exemplu, oficialii și media de stat au lăudat strategia țării și au considerat succesul asupra pandemiei drept un succes al superiorității chineze, subliniază Huang Yanzhong de la Consiliul pentru Relații Externe. Acum, guvernul va trebui să explice de ce a schimbat strategia.

El arată că strategia a devenit atât de populară în rândul populației încât a fost internalizată drept „singura metodă eficientă în gestionarea pandemiei”.

„Nu vorbim doar despre schimbarea opiniei oficialilor guvernamentali, dar și despre schimbarea mentalității, de a-i pregăti pentru o nouă strategie”, subliniază expertul.

„Dacă cineva crede că e gata, se înșală”

Experiența Chinei și Australiei subliniază riscul la care sunt supuse și alte state care au impus măsuri dure care ar putea să nu reușească să țină varianta Delta, sau altele care o vor urma, în afara granițelor pentru totdeauna.

La fel, Noua Zeelandă și Hong Kong au rate scăzute ale vaccinării, de 16% și 39%, iar varianta Delta va fi găsi un public vulnerabil.

„Ar trebui să existe aceeași urgență să vaccinezi și când nu ai COVID, pentru că este doar o chestiune de timp și știm impactul economic și social pe care le au carantina și testarea în masă”, a declarat Fisher.

El recomandă menținerea unor restricții, precum purtarea măștii la interior, chiar și când un stat și-a închis granițele și niciun caz nu este raportat.

„Toate țările ar trebui să pretindă că au cazuri în interiorul granițelor și cel puțin să impună măștile și să limiteze adunările”, spune expertul. „Dacă cineva crede că e gata, se înșală. Toată lumea trebuie să se obișnuiască cu asta, pentru că nu e gata pentru nicio țară”.

Citeşte şi:

Viceprimărița USR-PLUS a Sucevei a câștigat o motocicletă la tombola unui festival sponsorizat de primărie. „Pur și simplu a fost un noroc”

Reportaj în localitatea cu cea mai mică rată de vaccinare: „Dacă nu se vaccinează Gigi Becali, nu ne vaccinăm nici noi, în Bărbulești”

„Pare un film horror, dar e realitatea”. Mii de oameni au fugit cu feriboturile din calea flăcărilor din insula grecească Evia

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Observatornews.ro
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți